Sluiten

Gepofte kastanjes

De vruchten van de tamme kastanje zijn in veel landen populair en worden als gepofte of geroosterde snack op straat verkocht. De kastanjes kunnen ook tot puree worden vermalen (crème de marrons). Kastanjes zijn vers maar kort houdbaar, drie tot zes dagen meestal; daarna worden ze snel droog.

  1. Gepofte kastanjes

Ingrediënten

  • Wild geplukte tamme kastanjes
  • Eventueel wat boter of olie

Mooi verborgen in hun stekelige omhulsel zijn de prachtig glimmende kastanjes. Er zijn verschillende soorten, en alleen de tamme kastanje is eetbaar. Je vind deze in de stad vooral in parken en tuinen, en natuurlijk in bossen. Hij bloeit in het voorjaar maar de kastanjes zijn rijp in de herfst. Meestal zitten er drie tot vier kastanjes in een stekelige bolster. De stekels beschermen de kastanjes tegen voortijdige vraat en kunnen bij aanraking prikken. Wanneer de kastanjes rijp zijn springt de bolster open en vallen de glanzend bruine kastanjes op de grond. De vrucht heeft een leerachtige schil – die niet eetbaar is – en een aarvormig sprietje aan de top van de noot, het restant van de mannelijke bloeiwijze.

De smaak van het wildplukken te pakken? Zie meer herfst-wild-pluk-tips hier.

Bereiding

Was de tamme kastanjes, kruis ze in of snij doormidden. Gebruik een scherp mes! Er zijn verschillende manieren om de kastanjes te poffen:

In de oven: verwarm de oven voor op 200 c en leg de kastanjes (15 tot 20 min) op een bakplaat tot ze openspringen.

In een pan: smelt boter in een grote pan, doe de kastanjes erin en laat ze met een deksel op de pan, op niet te hoog vuur in circa 20 minuten poffen: schud ze af en toe om.

In hete as: leg de kastanjes in de hete as (niet in het vuur!) van een open haard, kampvuur of barbecue: als ze poffen zijn ze gaar. As verwijderen en pellen maar!

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen