Layer-1.png

Een gezonde keten van boer tot bord

Over coöperatie Odin

Samen voor biologische voeding

Bij Odin werken we niet voor aandeelhouders. Onze winkels maken samen met biologische groothandel Odin onderdeel uit van biologische voedselcoöperatie Odin. Een coöperatie is een vereniging met door leden gedeeld en gedragen eigendom. 

Al sinds 1983 financieren de leden van de coöperatie samen de winkels en de keten. Ons doel is samen de stroom van gezonde voeding uit vruchtbare landbouw en economie nog beter te verzorgen. Voor nu en voor later. Elke klant kan mede-eigenaar worden. En dat worden er steeds meer. Gelukkig, want samen maken we echt een verschil.

Winst draait niet alleen om geld

De coöperatie draait niet om het maken van winst. Voor ons is geld alleen maar een middel waarmee we onze idealen kunnen verwezenlijken. Onze drijfveer is goede voeding, zo gezond en eerlijk mogelijk geproduceerd. Alle winst wordt weer geïnvesteerd in vernieuwing en verbetering van de keten. Met onze eigen imkerij, met proeftuinen voor zaadvaste rassen, maar ook in scholing van medewerkers en klanten. Veel beter toch? Met z’n allen kunnen we zorgen voor een levendige en duurzame voedselketen. Voor een prachtige wereld, waarin iedereen lekker en gezond kan eten. 

Onderdelen coöperatie Odin:Odin Groothandel

Het hoofdkantoor en distributiecentrum van Odin bevindt zich in Geldermalsen. Een vaste groep boeren, telers, verwerkers en andere producenten uit binnen en buitenland levert hier dagelijks een compleet assortiment biodynamische en biologische producten aan voor onze coöperatieve supermarkten. Ook aan diverse andere winkels, bedrijven, kinderdagverblijven en zorginstellingen wordt geleverd.

Odin biologische supermarkten 

Lekker en verantwoord boodschappen doen kan bij een van onze 19 biologische supermarkten met een compleet assortiment biodynamische en biologische voeding. Het eigendom van deze winkels ligt niet bij privépersonen, maar bij de biologische voedselcoöperatie Odin.
Odin Bezorgdienst

Voor de Bezorgdienst hoef je de deur niet uit. Je bestelt je biologische boodschappen online en laat ze vervolgens thuis of op het werk afleveren. Je hebt al keuze uit ruim 3000 producten, allemaal 100% biologisch en uit een eerlijke economie.


Je biologische boodschappen lekker thuis laten bezorgen? Doe de postcodecheck en kijk of wij ook bij jou in de straat bezorgen. Wie lid is of wordt van Coöperatie Odin kan in de Bezorgdienst bovendien, net als in alle biologische supermarkten van Odin, zijn biologische boodschappen met ledenvoordeel doen.


Nieuwsgierig? www.odinbezorgdienst.nl

Stichting Odin Imkerij

Het gaat niet zo goed met de bijen. Wereldwijd neemt de bijensterfte schrikbarend toe. Oorzaken? Onder andere ziektes, bestrijdingsmiddelen en steeds minder nectar. Overal ter wereld zijn imkers, wetenschappers en natuurorganisaties gealarmeerd. Want Einstein zei het al: zonder bijen geen leven. Tijd voor actie dus!


Eind 2010 heeft Odin Jos Willemse, een ervaren bd-imker aangenomen om als Odin-imker bijen te gaan houden op biodynamische boerderijen. Plekken waar bijen goed gedijen, omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er ruimte en aandacht is voor natuur en diversiteit. Door tijdsdruk en gebrek aan imkerervaring komen bd-boerderijen echter vaak niet meer toe aan het houden van bijen. Ze kunnen daar dus wel wat ondersteuning bij gebruiken. Inmiddels verzorgt de Odin-imker op al heel wat locaties bijen door het land. 

Odin boerderij: De Beersche Hoeve

November 2016 is De Beersche Hoeve opgericht. Het bedrijf is 100% dochter van Coöperatie Odin en is gevestigd op landgoed Baest te Oostelbeers. Het boerenbedrijf wordt geleid door René Groenen en Gineke de Graaf. Zij richten zich voornamelijk op de zaadteelt, waarbij nieuwe rassen worden ontwikkeld. 


Kijk hier voor meer informatie. 

Stichting Odin Academie

Achtergrondkennis voor alle medewerkers vormt een speerpunt in de uitgangspunten van Odin. Gemotiveerde en deskundige medewerkers zijn immers gesprekspartner voor leden en klanten. Informatie en vragen over producten en producenten en over hoe de keten van boer of fabrikant tot op het bord functioneert, kan zo worden verzorgd en uitgewisseld.


Scholing en (vervolg) cursussen zijn gegeven o.a. op het gebied van biodynamische landbouw, associatieve economie, voeding en bereiding, imkerij en bijen, leiderschap en samenwerken.

Odin Proeftuinen voor zaadvaste rassen

Meer variatie op het land, meer variatie in het winkelschap en daarmee meer variatie op het bord dankzij zaadvaste rassen voor de biologische teelt. Daar draait het om in de Odin Proeftuinen voor zaadvaste rassen. 


In 2014 startte de Odin Proeftuinen met het doel om geschikte zaadvaste rassen te vinden en toe te passen, waarmee biologische en biodynamische telers in de regio ook in de toekomst uit de voeten kunnen en die de diversiteit in het winkelschap behouden of zelfs verbreden. De proeftuinen zijn een ontmoetingsplaats voor telers, winkeliers en consumenten: om kennis uit te wisselen, om keuzemogelijkheden in rasdiversiteit beleefbaar te maken en om draagvlak te creëren voor introductie van robuuste zaadvaste rassen. 


Kijk hier voor meer informatie.