Sluiten

Kastanje-paddenstoelrol

Vegan kerstfeest: iedereen wordt blij van deze flink gevulde feestelijke bladerdeegrol. Ook verstokte vleeseters.

  1. Paddenstoelen bladerdeegrol met cranberrysaus

Ingrediënten 

  • 1/2 bakje champignons, fijngesneden
  • 1/2 bakje shiitake, fijngesneden of in stukjes gescheurd
  • 1 tl paddenstoelenbouillon of groentebouillonpoeder
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 pakje gekookte kastanjes
  • 75 g linzen (bijv. rode)
  • 100 g gaargeroosterde pompoen in blokjes (schijven ontpit ca 20 min in de oven met wat olijfolie en garam masala bijvoorbeeld)

  • 2 takjes tijm, blaadjes gerist of 2 tl gedroogde
  • 1 takje rozemarijn, naaldjes fijngesneden of 2 tl gedroogde
  • evt. 2 blaadjes verse salie fijngesneden
  • 50 g walnoten of pecannoten, even geroosterd
  • 3-4 blaadjes vegan bladerdeeg ( zonder roomboter)

Ingrediënten voor de cranberrysaus

  • 100 cranberries,
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 50 gram suiker
  • snuf kaneel

Een super indrukwekkend vegan hoofdgerecht! Ziet er mooi uit en is helemaal niet moeilijk te maken als je je niet laat afschrikken door de lengte van het recept..maar kom op, het is kerst, daar hoort een beetje uitsloverij bij! Het kost natuurlijk wel wat tijd om te maken, maar als het eenmaal voorbereid is, hoef je het op de dag zelf alleen nog in de oven te schuiven en het sausje te verwarmen.


Bereiding

  1. Kook de linzen in 15 min gaar in water met een laurierblaadje.
  2. Bak de ui met de knoflook glazig, voeg de paddenstoelen toe en bak alles heel goed bruin. Roer er op het laatst de bouillon door en de verse kruiden. Roer nog even heel goed door en haal van het vuur. 
  3. Pureer de kastanjes met de linzen en een deel van de paddenstoelen. Voeg de rest van de paddenstoelen toe en de pompoenblokjes. Roer de noten erdoor. Je hebt nu een stevige massa, voeg anders wat droge havermout of een el lijnzaad toe. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden of specerijen toe. Lekker zout en pittig van smaak mag best
  4. Ontdooi de bladerdeeg plakjes, leg ze op elkaar en rol uit tot een grote plak. Leg de vulling aan één kant erop, druk aan en verpak hem in het bladerdeeg. Sluit de naden met wat water of een vork. Leg de rol met de naad naar onderen op een bakplaat met bakpapier. Je kunt hem in kwasten met wat amandelmelk met een scheutje ahornsiroop erin (niet te nat maken) of gewoon met ei als je vegetarisch bent.
  5. Zet een half uur in de oven, maar check zelf even of het niet te hard gaat, iedere oven werkt weer anders.
  6. Saus: Maak cranberry saus door 100 g cranberries te verwarmen in 100 ml sinaasappelsap met 50 g suiker en een snuf kaneel. Goed doorkoken tot het een dikke stroperige saus wordt.

Porties

2-4 porties

Bereidingstijd

30 minuten oventijd

Voorbereidingstijd

35 minuten

Totale tijd

1 uur en 5 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen