Type gerecht
Hoofdbestanddeel:

Voor een beter zoekresultaat

vul eerst een hoofdbestanddeel in

De lekkerste Odin recepten

Paddenstoelen bladerdeegrol met cranberrysaus

Kastanje-paddenstoelrol

Een superindrukwekkend vegan hoofdgerecht ! Ziet er mooi uit en is helemaal niet moeilijk te maken als je je niet laat afschrikken door de lengte van het recept..maar kom op, het is kerst, daar hoort een beetje uitsloverij bij! Het kost natuurlijk wel wat tijd om te maken, maar als het eenmaal voorbereid is, hoef je het op de dag zelf alleen nog in de oven te schuiven en het sausje te verwarmen.


Kook de linzen in 15 min. gaar in water met een laurierblaadje. Bak de ui met de knoflook glazig, voeg de paddenstoelen toe en bak alles heel goed bruin. Roer er op het laatst de bouillon door en de verse kruiden. Roer nog even heel goed door en haal van het vuur. Pureer de kastanjes met de linzen en een deel van de paddenstoelen. Voeg de rest van de paddenstoelen toe en de pompoenblokjes. Roer de noten erdoor. Je hebt nu een stevige massa, voeg anders wat droge havermout of een el lijnzaad toe. Proef en voeg event.nog wat kruiden of specerijen toe. Lekker zout en pittig van smaak mag best.

Ontdooi de bladerdeegplakjes, leg ze op elkaar en rol uit tot een grote plak. Leg de vulling aan één kant erop, druk aan en verpak hem in het bladerdeeg. Sluit de naden met wat water of een vork. Leg de rol met de naad naar onderen op een bakplaat met bakpapier. Je kunt hem inkwasten met wat amandelmelk met een scheutje ahornsiroop erin (niet te nat maken) of gewoon met ei als je vegetarisch bent.

Zet een half uur in de oven, maar check zelf even of het niet te hard gaat, iedere oven werkt weer anders.

Saus: Maak cranberry saus door 100 g cranberries te verwarmen in 100 ml sinaasappelsap met 50 g suiker en een snuf kaneel. Goed doorkoken tot het een dikke stroperige saus wordt.

Vegetarisch

Zuurdesembrood bakken

Desem:

Meng in een glazen pot 100 g roggemeel volkoren met 100 ml water van 20°C. Sluit af met een doekje en elastiek en bewaar op kamertemperatuur. Voeg gedurende zes dagen al roerend 50 g roggemeel en 50 ml water toe. Roer dagelijks een paar maal door. De fermentatie is gaande als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een aromatische geur geeft. Het desem is nu klaar om mee te bakken. Als je nog niet gaat bakken, bewaar je desem dan in de koelkast. Voed het startdeeg wekelijks met 50 g roggemeel en 50 ml water en zet de desem een dag voor je gaat bakken op kamertemperatuur. 


Zuurdesembrood bakken:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng 550 g gebuild tarwemeel en 12 g zeezout door elkaar. Voeg 200 ml zuurdesem deeg en 350 ml handwarm water toe. Meng door en kneed 10 minuten. De deegbal moet–glanzend en veerkrachtig zijn. Laat het deeg een paar uur op kamertemperatuur tochtvrij rijzen in een met meel bestrooide kom, afgedekt met een vochtige theedoek. Kneed het deeg daarna nogmaals goed door om alle gluten te activeren en vorm het deeg tot een bol. Laat het deeg nu een hele nacht rijzen op een koele plaats (kelder of koelkast) afgedekt met een vochtige theedoek. 
Bak het brood de volgende ochtend: verwarm de oven op 220°C. Draai de deegkom om op een bakplaat (of doe in een broodvorm) en snijd enkele inkepingen in het brood. Zet in de oven en bak het brood gaar in circa 40 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.