Type gerecht
Hoofdbestanddeel:

Voor een beter zoekresultaat

vul eerst een hoofdbestanddeel in

De lekkerste Odin recepten

Gierstrisotto met pastinaak

Gierst is een van nature glutenvrij graangewas met een licht zoetige smaak, perfect passend bij pastinaak en frisse appels.


Doe 2 el olijfolie in een ruime pan en verhit op hoog vuur..Snipper sjalot en knoflook. Bak de helft hiervan in olie

glazig. Voeg gierst toe, laat kort meestoven tot die ook wat glazig wordt. Voeg de tijm toe. Blus af met witte wijn. Laat iets verdampen en voeg scheutje voor scheutje bouillon toe tot de gierst gaar en lekker romig is.

Schaaf 1 pastinaak in hele dunne lange plakken.Frituur deze in een andere pan krokant in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Deze pastinaakchips zijn voor de garnering.

Frituur in dezelfde olie heel kort de blaadjes salie.Laat ook uitlekken.

Snij de rest van de pastinaak in blokjes van 1,5 cmen doe dat ook met de appel. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit er de

andere helft van sjalot en knoflook glazig in. Voeg de pastinaakblokjes toe en bak het geheel al omscheppend gaar.

Voeg de laatste 5 minuten de appel toe en verwarm die even mee. Rooster de walnoten in een droge koekenpan krokant.

Schep de risotto in een diep bord en schep de pastinaak met appel erop. Strooi de nootjes erover en rasp er wat oude kaas over. Leg de pastinaakchips erop.

Tip: Bestrooi als laatste met knapperige blaadjes salie.

250 g gierst (afgespoeld in

een fijne zeef)

100 ml olijfolie

60 g sjalotjes

1 teen knoflook

blaadjes van 4 takjes tijm

100 ml witte wijn

500 ml bouillon

400 g pastinaak

2 appels

100 g walnoten

100 g oude kaas

12

Vegetarisch

Pompoen lasagne

Op en top herfst deze lasagne met gegrilde pompoen. De citroen is een fijne frisse tegenhanger van de romige bechamelsaus.


  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Schil de pompoen, snij doormidden en verwijder de pitten.Snij in plakken van 1/2 cm. 
  3. Verdeel over 2 ovenschalen en bedek ruim met olijfolie. Gril in 45 minuten gaar.
  4. Snij de uien in kleine stukjes en hak of pers de knoflook fijn.Was de prei en snij in kleine ringen.
  5. Verhit in de pan 3 el olijfolie. Fruit de ui en knoflook aan. 
  6. Voeg de prei toe en bak 5 minuten mee.
  7. Voeg de kruiden en de gehakte tomaten toe. Laat 15 minuten op laag vuur sudderen. 
  8. Rasp de citroenschil en hou apart. Pers de citroen uit en voeg toe aan de tomatensaus.
  9. Laat in een pan de spinazie slinken. Na 4 minuten is de spinazie gaar. Hou apart.
  10. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Voeg het meel toe en roer 2 minuten zodat het gaar wordt. Voeg al roerend de melk beetje bij beetje toe. Voeg pas weer melk toe als de vorige helemaal is opgenomen. Voeg als laatste de geraspte schil van de citroen toe. Hou apart. 
  11. Haal de tomatensaus van het vuur en de pompoen uit de oven. Zet de oven nu op 180C.
  12. Bouw laagje voor laagje de lasagne op. Eerst de tomatensaus, dan pompoen en als laatste een laagje lasagnevellen.
  13. Herhaal nog twee keer. Eindig met tomatensaus, pompoen en als laatste de bechamelsaus. Bedek met voldoende geraspte kaas.
  14. Zet 40 minuten in de oven. Laat aan het einde nog 15 minuten in de oven rusten voor een nog mooier resultaat.
Vegetarisch

Vegetarische paella

Haal de Spaanse zon in huis met deze smaakvolle vegetarische paella. Volg het recept stap voor stap en succes gegarandeerd.


  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Verwijder het hart van de venkel en snij de rest in kleine repen. Snij de paprika in dunne repen en snij de courgette in dunne plakken. Halveer de cherrytomaten.
  3. Doe de paprika, courgette en cherrytomaten ongeveer 30 minuten in de oven.
  4. Snij ondertussen de uien in kleine stukjes en pers de knoflook met een knoflookpers fijn.
  5. Zet een ovenvaste pan op het vuur met wat olijfolie. Fruit de uien licht bruin. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  6. Voeg de rijst toe en bak 1 minuut samen met de ui en knoflook.
  7. Voeg de paprikapoeder en cayennepeper toe en bak 2 minuten mee.
  8. Doe de venkel, de gehakte tomaten, de groentebouillon en het water erbij.
  9. Zet het vuur zacht en doe een deksel op de pan. Laat 25 minuten rustig garen. Roer af en toe. Wordt het te droog? Doe er dan wat warm water bij. De rijst mag niet helemaal gaar zijn als het de oven in gaat.
  10. Haal van het vuur en bedek de paella met de courgette, paprika en cherrytomaten. Dek af met folie. Verlaag de temperatuur naar 180 0C en zet de paella 15 minuten in de oven.
  11. Hak ondertussen de koriander fijn en snij de citroen in parten.
  12. Giet heet water over de doperwten en laat 2 minuten staan. Giet het water af.
  13. Haal de paella uit de oven en verwijder de folie. Strooi de doperwten er overheen en garneer met flink wat gehakte koriander.
  14. Serveer de vegetarische paella in de pan.
  15. Maak het geheel af met de partjes citroen.

No knead focaccia met bloemenboter

Snel te maken kruidig broodje. Je hebt alleen wat geduld nodig, want de wachttijd is wel 12 uur. Een dag van te voren beginnen dus. De rest is easy peasy en je zult versteld staan van de knapperige korst en de luchtigheid van het brood. Ik maak het niet anders meer. Misschien nog wat olijven of cherrytomaatjes erover verdelen?


1. Doe bloem, gist, water en zout in een kom en meng het tot alle droge stukjes zijn opgenomen. Het klopt dat je een nat en plakkerig deeg krijgt, dat is oké. 

2. Vet een andere kom in met 2el olijfolie en doe het deeg daarin. Met behulp van een deegschraper gaat dat makkelijker. Draai de deegbal even om zodat alle kanten bedekt zijn met olie.

3. Dek de kom goed sluitend af. Zet op voor minstens 12 uur weg op kamertemperatuur. 

4. Verwarm de oven voor op 200C.

5. Vet een bakplaat in met olie. 

6. Strooi wat bloem op je aanrecht. Of olijfolie als je een stenen werkblad hebt. Kiep het deeg erop, druk wat plat tot een vierkant en vouw aan vier kanten van je deegplak de hoeken over het deeg. Stretchen van het deeg maakt dit straks lekker fluffy. Ook dit gaat makkelijker met een deegschraper of met bebloemde of geoliede handen. 

7. Draai het deeg om en herhaal het nog 2 of 3 keer. 

8. Leg het deeg dan op de bakplaat en druk het uit met je vingertoppen, als het ware of je driftig aan het typen bent. 

9. Zet nog een half uurtje warm weg onder een vochtige theedoek.

10. Kwast er wat olie op en bestrooi met fijngehakte kruiden en het zout. Zet 20 tot 25 minuten in een hete oven.

11. Maak ondertussen de boter door allerlei eetbare bloemblaadjes en bieslook met wat zout door de boeter te mengen. 


Vegetarisch
pita broodje jackfruit

Pitabroodjes met jackfruit shoarma en broccoli-rijst

Een smaakbommetje is dit pitabroodje met jackfruit. Lekker op vrijdagavond om het weekend mee in te luiden, of als feestelijke lunch. Een heerlijke vegetarische variant van shoarma-vlees is Jackfruit. Deze vrucht heeft een structuur die erg doet denken aan vlees. Het heeft een stevige bite en milde smaak die je kunt kruiden naar eigen smaak. 


  1. Hak de broccoli in een keukenmachine (of rasp het met een grove rasp) tot grootte van rijstkorrels. Nu heb je broccoli-rijst.
  2. Rasp de sinaasappel en pers hem uit.
  3. Snij de ui doormidden en in stukken, hak de knoflook fijn.
  4. Was de peentjes en snij ze in stukjes, snij de radijs in dunne plakjes.
  5. Giet de jackfruit af, dep droog met een theedoek. Bestrooi met de shoarmakruiden, meng de olie erdoor en de fijngehakte knoflook. Laat even intrekken.
  6. Verhit wat olie in een koekenpan, bak de jackfruit rondom al omscheppend bruin.
  7. Fruit tegelijkertijd in een andere grote hapjes- of koekenpan, in wat olie de ui, de stukjes wortel en de knoflook zachtjes voor een paar minuten.
  8. Voeg de broccoli-rijst en het ras el hanoutpoeder toe. Giet het sinaasappelsap erbij. Bak al omscheppend even door.
  9. Snij de andijvie in reepjes. Ontdoe de paprika van de zaadlijsten en snij in lange repen. Doe de helft van een bakje sprouty, de paprika en de andijvie in schaaltjes en zet op tafel.
  10. Klop een sausje van de yoghurt, de harissa en de kaneel.
  11. Voeg radijs en avocado toe aan de broccoli-rijst en zet het vuur uit.
  12. Bestrooi de rijst met een flinke hoeveelheid gehakte verse kruiden.
  13. Warm de pita’s een paar minuten in de oven of rooster in broodrooster.
  14. Vul de broodjes aan tafel met de andijvie-reepjes, jackfruit, paprika en sprouty en serveer met de saus en de broccoli-rijst.
vegan hazelnoot chocolade brioche

Vegan hazelnoot-chocolade brioche

Deze prachtige vegan hazelnoot-chocolade brioche is een feestje op de tafel. Heerlijk voor tijdens een picknick en eens wat anders voor bij de koffie. De sinaasappel-boter geeft een frisse twist. Enjoy! 

  1. Verwarm de melk (handwarm) en los de gist en 1 tl suiker erin op. Laat staan tot het begint te bubbelen.
  2. Verwarm de kokosolie tot het vloeibaar is.
  3. Mix in een mengkom de bloem met de rest van de suiker, het zout en de kardemom. Wrijf er de zachte kokosolie en de margarine toe.
  4. Kneed verder in een machine met deeghaken en voeg beetje bij beetje melk door. Kneed een minuutje of 8-10 op lage snelheid door, tot een veerkrachtig compact deeg. Dit kan natuurlijk ook met de hand! Dan wat langer kneden.
  5. Zet het deeg op een warme plek weg in een ingevette mengkom en dek af met een theedoek. Na een uurtje moet het al lekker gerezen zijn.
  6. Vet een cake- of kleine broodvorm in of bekleed met bakpapier.
  7. Kneed het deeg nog even door op een met bloem bestoven aanrecht. Rol uit tot een rechthoek.
  8. Smeer voorzichtig de hazelnootpasta over het deeg, laat een randje vrij aan alle kanten.
  9. Strooi de hazelnoten in kleine stukje erover.
  10. Rol de deeglap op en snij hem met een scherp mes in de lengte open. Vlecht beide helften mooi over elkaar heen. Knijp de uiteinden samen.
  11. Leg voorzichtig in de bakvorm en stop het een beetje in. Dek weer af met de theedoek en zet het nog een uur tot anderhalf uur op een warme plek.
  12. Verwarm de oven voor op 160 C.
  13. Bak de brioche ongeveer 40-45 minuten, tot het goudbruin is geworden.
  14. Haal dan uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
  15. Maak de sinaasappelboter door de sinaasappelmarmelade met de vegan margarine te vermengen.
Vegetarisch
risotto

Luuks risotto

Een smakelijk recept van food- en lifestyleblogger Luuk. Op Instagram @luukskitchen en op zijn website Luukskitchen kun je hem volgen.


1. Verwarm de oven op 200 °C. 

2. Halveer de tomaten en bestrooi met wat peper. Bak in 10 min zodat ze mooi zacht worden. Laat afkoelen.

3. Breng 1 liter water aan de kook en kruimel 2 bouillonblokjes erboven. 

4. Snij in de tussentijd de venkel doormidden en in dunne halve ringen. Bewaar de toppen voor garnering. 

5. Snij de ui in blokjes en hak de knoflook fijn. Rasp de Pecorino. 

6. Verhit 50 g boter in een pan met stevige bodem en voeg de rijst toe samen met de knoflook en ui. Bak totdat de     rijst glazig is en voeg de wijn toe. Laat helemaal verdampen.

7. Voeg de venkel toe met 2 scheppen bouillon. Zorg dat de rijst het kookvocht volledig opneemt en herhaal dit 3 keer. 

8. Na ongeveer 15 min voeg je kaas toe. Verhit de overgebleven boter in een steelpan en bestrooi de vis met wat   zout en peper. Bak aan beiden kanten 3 min op middelhoog vuur. 

9. Gebruik de bakboter voor de risotto en roer goed door. Check of de korrel goed gaar is en schep in een diep bord.   Leg een kabeljauwhaasje erop en garneer met de venkeltoppen en tomaten.


Liever een vegan variant? Laat de kabeljauw achterwege en vervang dat door groene asperges bijvoorbeeld en de Pecorino voor wat geroosterde pompoenpitten. Bak in olijfolie.


chocoladetaart

Chocoladetaart met mandarijnroom

Rijke feesttaart met fris-romige vulling voor na het kerstdiner of gewoon bij de thee of koffie.



1. Verwarm de oven voor op 160 ℃.

2. Vet 2 kleine ronde bakvormen (20 cm Ø) in en bekleed ze met bakpapier.
3. Klop de boter met de suiker witromig.
4. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix het geheel glad.
5. Zeef de bloem en voeg het bakpoeder, zout en cacao toe.
6. Nog even mixen en op het laatst een beetje melk of water toevoegen tot je een mooi dik beslag hebt.
7. Spatel de cacaonibs er snel door en verdeel het beslag over de 2 vormen.
8. Bak in het midden van de oven in ongeveer 30-40 min. gaar. Prik er met een satéprikker in, die moet er droog             uitkomen. Laat helemaal afkoelen en haal uit de vorm.
9. Snijd ze voorzichtig overlangs doormidden zodat je 4 lagen kunt maken.
10 .Mix 400 g roomkaas met de stukjes clementines en het potje mandarijnenjam tot een romig mengsel en schep in       een spuitzak met een grof mondstuk.
11. Spuit een dun laagje van de roomkaas met mandarijn-vulling tussen elke laag chococake.
12. Klop de slagroom stijf met de kokosbloesemsuiker en klop er 200 g roomkaas door. Smeer de taart helemaal in         met dit roomkaasmengsel.
13. Zet zeker een uur in de koelkast om op te stijven.
14. Versier de bovenkant met kerstboompjes die je maakt van gesmolten pure chocolade met clementines.
15. Schep in een stevig plastic zakje waar je een klein puntje vanaf knipt.
16. Spuit kerstboomvormpjes op bakpapier en laat afkoelen en in de koelkast hard worden.
17 .Snijd de taart in smalle punten, 

Vegetarisch
worstenbroodjes

Worstenbroodje- klassiek of vega

Altijd een goed idee, een worstenbroodje of vega broodje; warme snack voor na de nachtmis of gewoon als tussendoortje.


Broodje:

1.Doe de bloem met het zout in een mengkom en maak een kuiltje in de bloem.
2.Los de gist op in de melk. Giet dit in het kuiltje.
3.Doe de gesmolten boter en de suiker erbij.
4.Kneed steeds wat bloem vanuit de buitenkant door het papje in het midden tot een deegbal. Kneed       zeker 5 min. goed door tot een soepel deeg.
5.Maak 10 kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een vochtige doek circa 10 min. rusten.

Vleesvulling:

6.Meng gehakt, ei en een fijngeknepen beschuit. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
7.Verdeel het gehakt in porties van 50 g.
8.Rol de porties tot een worstje.
9.Rol de iets gerezen bolletjes deeg ovaal uit.
10.Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak.
11.Leg de vulling in het midden. Vouw de korte zijden van het deeg over de vulling, vouw vervolgens de      lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan.
12.Leg de broodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt nog       45 min. rijzen.
13.Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en       bak in 30 min. goudbruin af.

Voor vega broodjes:

Voor het deeg veranderd er niets. Alleen de vulling is anders: 

Vulling:Schil de bataat en snijd in stukken, kook ze in 20 min. Laat goed uitlekken en prak tot moes. Smoor de ui met de knoflook in wat olie glazig. Blus af met de tamari. Rooster de noten. Meng alle ingrediënten door elkaar en vorm er worstjes van. Volg verder het recept.
Vegetarisch