Type gerecht
Hoofdbestanddeel:

Let op: kies eerst een type gerecht en dan een hoofdbestanddeel.

De lekkerste Odin recepten

Zelf zuurdesembrood bakken

Desem:

Meng in een glazen pot 100 g roggemeel volkoren met 100 ml water van 20°C. Sluit af met een doekje en elastiek en bewaar op kamertemperatuur. Voeg gedurende zes dagen al roerend 50 g roggemeel en 50 ml water toe. Roer dagelijks een paar maal door. De fermentatie is gaande als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een aromatische geur geeft. Het desem is nu klaar om mee te bakken. Als je nog niet gaat bakken, bewaar je desem dan in de koelkast. Voed het startdeeg wekelijks met 50 g roggemeel en 50 ml water en zet de desem een dag voor je gaat bakken op kamertemperatuur. 


Zuurdesembrood bakken:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Meng 550 g gebuild tarwemeel en 12 g zeezout door elkaar. Voeg 200 ml zuurdesem deeg en 350 ml handwarm water toe. Meng door en kneed 10 minuten. De deegbal moet–glanzend en veerkrachtig zijn. Laat het deeg een paar uur op kamertemperatuur tochtvrij rijzen in een met meel bestrooide kom, afgedekt met een vochtige theedoek. Kneed het deeg daarna nogmaals goed door om alle gluten te activeren en vorm het deeg tot een bol. Laat het deeg nu een hele nacht rijzen op een koele plaats (kelder of koelkast) afgedekt met een vochtige theedoek. 
Bak het brood de volgende ochtend: verwarm de oven op 220°C. Draai de deegkom om op een bakplaat (of doe in een broodvorm) en snijd enkele inkepingen in het brood. Zet in de oven en bak het brood gaar in circa 40 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt.