Type gerecht
Hoofdbestanddeel:

Voor een beter zoekresultaat

vul eerst een hoofdbestanddeel in

De lekkerste Odin recepten

Borrelplank

1.Zelfgemaakte tortillachips met chili-zure room dip :

Verwarm de oven voor op 200 C. Snijd elke wrap in lange, liefst wat puntige repen. Zet 2 kommetjes klaar met ½ el olie gemengd met de Italiaanse kruiden en in de andere 1/2 el olie met de paprikapoeder. Kwast de repen licht in met de olie. Leg ze op een vel bakpapier. Schuif in de hete oven. Na ongeveer 5 minuten moeten ze knapperig zijn, anders nog even laten staan. Schep de zure room in een hoog, wijd glas en schenk daar de chilisaus op. Zet de repen tortilla erin.


2.Sterren van bladerdeeg gevuld met brie en cranberry

Verwarm de oven voor op 200 C.

Rol het deeg uit en steek er met een vormpje sterren uit. Zorg dat je een even aantal hebt. Op de helft daarvan leg je een klein stukje brie in het midden van de ster. Schep er een half theelepeltje cranberryjam op. Kwast op de ander helft van de deegsterren wat water en leg met deze vochtige kant op de vulling. Druk de randjes dicht met een stokje of een vork.. Kwast wat geklutst ei over het deeg en strooi er wat sesamzaad over. Leg de sterren ongeveer 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn geworden. Prik er lange prikkers of stokjes in en zet ze in een stevig glas.


3. Meng de kaas met de crème fraiche in een kom goed door elkaar. Verdeel over 3 schaaltjes.

variatie 1: snijd de tomaatjes klein, rooster de pijnboompitjes en meng beide met de kaas. Rol er balletjes van en rol die door de gehakte basilicumblaadjes.

variatie 2: roer de honing en de tijm door de kaas, vorm balletjes en rol de balletjes door de noten.

variatie 3 : hak de cranberry's klein en meng met de kaas. Vorm balletjes. Rol de balletjes door de pompoenpitten. 

Vegetarisch

Vegan kerststrudel met stoofperenchutney

Verwarm de oven op 200 °C.Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes van 1 cm. Wrijf of borstel de paddenstoelen schoon en snijd klein. Hak de kastanjes in kleinere stukjes. Snipper de uien en hak de knoflook fijn bak in wat olie glazig. Voeg knolselderij, tijm en rozemarijn toe. Bak 10 min. en voeg dan de bouillon toe. Stoof nog eens 10 min. tot de knolselderijblokjes gaar zijn en het vocht verdampt is. Haal uit de pan en zet opzij. Verhit nog wat olie en bak de paddenstoelen en de kastanjes op hoog vuur bruin, schep steeds om. Voeg de boerenkool toe en roerbak totdat het zacht is. Laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. Doe de wokblokjes erbij en warm alles door. Rooster de walnoten in een droge koekenpan knapperig. Hak ze wat kleiner. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Rol het deeg uit tot ongeveer 50 cm, kwast in met olie en leg de volgende 50 cm erop. Ga zo door tot het deeg bijna op is, houd een lapje over om over de bovenkant te draperen en scheuren te repareren. Leg de vulling aan één zijde op het deeg en rol de lap deeg met behulp van het bakpapier op tot een slang. Leg die voorzichtig in een quichevorm als een krans. Leg het resterende deeg er losjes op. Smeer voor wat glans het deeg in met sojamelk. Zet ongeveer 45 min. in de oven.

Voor de chutney kook je de geschilde en in kleine blokjes gesneden peer, fijngehakte ui, heel fijn gehakte gember en klein gesneden rode peper met azijn, suiker, mosterdzaad en kaneelstokje op een laag vuurtje tot een stroperige chutney. Pureer eventueel voor een gladde chutney.

Galette met aardappel en paddenstoelen

Zorg dat de boter zo koud mogelijk is, zet eventueel een kwartiertje in kleine klontjes gesneden in de vriezer. In een grote kom meng je eerst de bloem, de kaas, het zout en de suiker door elkaar.Voeg de boter toe. Kneed met koele handen snel een deeg van het bloemmengsel met de boter. Als het mengsel samenklontert, voeg je beetjes water toe, totdat je een bal kunt vormen. Duw de bal een beetje plat en laat goed afgedekt een uur in de koelkast staan.

Schil en was de aardappelen. Pel de ui en snijd in halve ringen. Veeg de paddenstoelen schoon met een doekje. 


Snijd grote exemplaren klein. Hak of pers de knoflook fijn.

Kook de aardappelen 10 minuten voor. Giet af en laat even afkoelen. Snijd er dunne plakken van.

Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de ui met de tijmblaadjes of salie goudbruin.Schep de ui uit de pan en zet opzij. Verhit opnieuw een el olie in de pan en bak de paddenstoelen snel bruin. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Rol de deegflap op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een cirkel van ongeveer 1,5 cm dikte.

Verdeel de ui over het midden van de cirkel. Leg daarop de helft van de aardappelplakjes, bestrooi met zout en peper en wat gerapte gruyère. Leg daar bovenop de andere helft van de aardappelen en verdeel de paddenstoelen erover. Strooi de rest van de gruyère erop. Als je nog wat tijm of salie overhebt, kun je dat er ook nog over heen strooien.


Vouw de randen van de deegflap over de vulling, zodat je een karakteristieke galette (open taart) vormt. Bestrijk de deegrand met wat losgeklopt ei. Zet zo’n drie kwartier in de oven. Eet er een lekkere groene salade bij.


Vegetarisch