Voor Odin is duurzaamheid erg belangrijk

Voor een gezonde, schone en leefbare aarde

Duurzaam & sociaal

Als coöperatie met idealen willen we niet alleen de beste biologische en biodynamische producten aanbieden; we willen dat onze hele bedrijfsvoering duurzaam en sociaal is. Hieronder lees je hoe we dat doen.


100% biologisch

Odin & EKO-keurmerk

Al onze winkels hebben sinds 2017 het EKO-keurmerk. Dit betekent dat minimaal 90% van alle levensmiddelen biologisch moet zijn. Bij Odin is dit 100%. Ook het non-food assortiment is duurzaam en heeft een keurmerk op dat gebied.

Verder moet elke winkel ieder jaar minimaal 2 extra doelen realiseren. Onze winkels zijn in 2019 met 3 extra doelen bezig:


1. Verder verminderen van het broodzakkenverbruik door:

    a. klanten te stimuleren om herbruikbare broodzakken te gebruiken

    b. onderzoeken van de invoering van andere plasticvrije broodzakken samen met bakkerij Van der Westen


    Verder willen we ons gebruik van plastic broodzakjesclips terugbrengen door:

    a. hergebruik te stimuleren, zolang we ook nog plastic broodzakken gebruiken

    b. uiteindelijk bij het verdwijnen van plastic broodzakken deze clips helemaal niet meer te gebruiken


De aftrap voor punt 1 is gemaakt met de Low Waste-campagne begin 2019.


2. Schoonmaakactie / opruimactie rondom elke winkel samen met buren / buurt / scholen in omgeving: 'groene hesjes'-actie onder het motto 'verbeter de wereld, begin met je eigen omgeving schoon te houden'. 


3. Actie waarmee elke Odin winkel samen met klanten zijn eigen Odin bijenkast sponsort. Voorkomen van derving

Onze inkopers kopen scherp in. Hierdoor houden we weinig producten over en gaat er bijna niets over de datum. Oftewel, we hebben weinig ‘derving’. Houden onze winkels toch producten over dan zijn er verschillende dingen die zij doen om er voor te zorgen dat deze producten toch nog goed gebruikt worden. Een aantal van onze winkels zijn bijvoorbeeld aangesloten bij ‘Too Good To Go’. In Arnhem worden overgebleven groenten en fruit gebruikt door restaurants. In onze winkel in Alkmaar gaat een deel van de overgebleven voedingsmiddelen naar dieren van het Ekodorp. 


Soms hebben we in ons distributiecentrum in Geldermalsen producten waar niets mis mee is, maar waar soms toch een te grote voorraad is of waarvan de houdbaarheidsdatum binnen een bepaalde termijn gaat verlopen. Deze worden dan opgehaald door Voedselbank Rivierenland.


Niet stunten met vlees of vis

Een speciale regel van ons is dat we geen aanbiedingen op vlees en vis hebben. We kunnen daardoor beter de aantallen inschatten die we verkopen, waardoor er minder over de datum gaat.


Verpakkingen

David Egelmeers (hoofd marketing & communicatie Odin): “We streven natuurlijk naar ‘no waste’. Maar de 1e stap daar naartoe is low waste. Wij willen klanten die minder verpakkingen willen op een realistische manier helpen met onze Low Waste-producten. In onze winkels zelf zijn (bijna) alle groenten, fruit en brood ook los verkrijgbaar. Dus klanten kunnen die al verpakkingsloos kopen. Met onze Low Waste-producten willen we het voor iedereen makkelijker maken levensmiddelen mee te nemen en te bewaren.”


“Verder wordt er in de bedrijfsvoering van een groothandel en winkelketen als de onze veel verpakkingsmaterialen gebruikt. Dagelijks leveren we duizenden kilo's aan levensmiddelen aan winkels en zakelijke klanten. In onze branche worden enorme hoeveelheden kartonnen dozen gebruikt. Ook hier zijn wij bezig sterk te verduurzamen. Alle droogwaren van ons merk De Nieuwe Band worden al verpakt in dozen die we weer opnieuw gebruiken. Zo zijn we op nog meer vlakken bezig met het verminderen van verpakkingen en afval.”


Daarom: 

 • zijn bijna al onze verse groenten en fruit ook onverpakt te koop
 • verkopen we biologisch katoenen zakjes waar je groenten of brood in kunt doen
 • bieden we Low Waste-producten aan, zoals bamboebekers en bee wax wraps
 • kan je in onze winkels je brood in plastic laten verpakken, maar ook in papier of je eigen broodzak
 • zijn alle omdozen van onze groothandel De Nieuwe Band voorzien van plakband van papier i.p.v. plastic
 • bestaat de verpakking van ons eigen merk koffie van De Nieuwe Band voor meer dan 85% uit cellulose en suikerrietresidu
 • bestaat de verpakking van overige droogwaren van ons eigen merk De Nieuwe Band uit polypropeen (BOPP). Dit is volledig recyclebaar
 • werken we samen met producenten aan duurzame verpakkingen
 • sturen we onze nieuwsbrieven steeds meer digitaal in plaats van op papier
 • is de informatie die staat op de etiketten van wicht-artikelen niet gedrukt met inkt maar met hitte (thermisch);
 • op Odinbezorgdienst.nl kun je al van een aantal producten zien waar de verpakking van gemaakt is. We blijven in gesprek met producenten over milieuvriendelijke alternatieven voor plastic


Afval

Voorkomen dat we afval produceren is voor ons erg belangrijk. We proberen daarom zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te gebruiken. Hieronder lees je voorbeelden van hoe we dat doen. En wat we doen met het afval dat we wel hebben.


 • alle groente- fruit- en tuinafval (gft) van onze winkels wordt apart afgevoerd en omgezet tot compost. Het gft-afval van ons distributiecentrum in Geldermalsen wordt vergist voor energiewinning en voor compost
 • alle hout-, plastic- en papierafval van de winkels wordt gescheiden ingezameld en op het distributiecentrum in Geldermalsen gescheiden fijn geperst, voor een energiezuinige afvoer naar het afvalbedrijf. Daar worden het weer als grondstof gebruikt voor nieuwe producten en bestemmingen
 • kassabonnen printen we alleen op verzoek uit (thermisch)
 • Bij ons distributiecentrum in Marum (hoofdleverancier droogwaren) gebruiken we in de omdozen het opvulmiddel Pelaspan ECO flo. Dit bestaat uit zetmeel en kan makkelijk worden gecomposteerd


Energie

We vinden dat we verantwoordelijk om moeten gaan met energie. Daarom:


 • liggen op onze winkel in Alkmaar zonnepanelen
 • gaat het licht in ruimten waar niet permanent iemand is vanzelf uit
 • houden we winkeldeuren gesloten in koude en erg warme maanden
 • waar verlichting kapot gaat vervangen we die voor LED. Wat nog heel is vervangen we juist niet, dat scheelt in de productie van nieuwe producten
 • gebruiken we de restwarmte van de koelinstallatie van ons distributiecentrum in Geldermalsen om de warme bewaarruimte mee te verwarmen


Bedrijfshuishouding

Ook in onze huishouding houden we rekening met milieu en duurzaamheid. Daarom:


 • schrobben we de vloeren in de winkels met machines die werken op koud water en zonder zeep. (zover we met machines reinigen)
 • gebruiken we geheel biologisch afbreekbare zeepproducten wanneer we wel zeep moeten gebruiken in de winkels
 • maken we voor plaagdierbeheersing geen gebruik van gif, tenzij het echt niet anders kan


Een andere economie

Een andere economie is een economie die ten dienste staat van het vervullen van de behoeften van de consumenten; die zorgvuldig omgaat met de aarde en die de geschapen welvaart eerlijk verdeelt. De Sleipnircoöperatie is in het voorjaar van 2018 opgericht door tien ondernemingen die al langer met elkaar samenwerken binnen de Stichting Sleipnir. Deze ondernemingen, waaronder Odin, zijn op heel verschillende gebieden actief (landbouw, natuurvoeding, productie, groothandel, detailhandel, horeca, dienstverlening, zorg, kinderopvang, uitgeverij). Het gemeenschappelijke is het streven om praktisch en ondernemend aan een andere economie te werken. Inmiddels is het aantal ondernemingen dat lid is van de Sleipnircoöperatie gegroeid tot 22.

Wil je als ondernemer of als consument actief meewerken aan een andere economie? Lees hier meer.Heb jij tips voor ons waardoor we ons bedrijf nog duurzamer en socialer kunnen maken? Of heb je vragen? Geef die graag aan ons door!

Voedselbank Rivierenland haalt biologische groenten en fruit op bij het distributiecentrum van Odin in Geldermalsen

Voedselbank Rivierenland haalt biologische groenten en fruit op bij het distributiecentrum van Odin in Geldermalsen.