Voor Odin is duurzaamheid erg belangrijk

Voor een gezonde, schone en leefbare aarde

Duurzaam & sociaal


EKO-keurmerk voor alle Odin winkels

Al onze winkels hebben sinds 2017 het EKO-keurmerk. Dit betekent dat minimaal 90% van alle levensmiddelen biologisch moet zijn. Bij Odin is dit 98%. Groenten en fruit, zuivel en brood zijn zelfs 100% biologisch. Daarnaast zijn niet-biologische levensmiddelen duidelijk herkenbaar. Ook het non-food assortiment is duurzaam en heeft een keurmerk op dat gebied. 


Verder moet elke winkel ieder jaar minimaal 2 extra doelen realiseren. Onze winkels willen in 2018 vier extra doelen realiseren. Wij willen:


 • het aantal broodzakken verminderen doordat de klanten hun eigen broodzak meenemen.
 • overschakelen van FSC-printpapier naar papier gebaseerd op reststromen van de landbouw. 
 • kurken inzamelen en verwerken tot nieuwe producten in winkels waarvoor daar ruimte is. In de betreffende winkels staat een verzamelton voor kurk. De ingezamelde kurk wordt uiteindelijk in België vermalen en gebruikt voor isolatieplaten.
 • het weggooien (derving) van vlees en vis verminderen met 25%. De hoeveelheid derving willen we van 8% naar 6% terugbrengen over alle winkels.


Verspilling

Sommige van onze winkels doen extra dingen tegen verspilling van levensmiddelen. De meeste van onze winkels in Amsterdam zijn bijvoorbeeld aangesloten bij ‘To Good To Go’. In Arnhem worden overgebleven groenten en fruit gebruikt door restaurants. In onze winkel in Alkmaar gaat een deel van de weggegooide voedingsmiddelen naar dieren van het Ekodorp. De Voedselbank Rivierenland haalt producten op bij ons distributiecentrum in Geldermalsen, die anders zouden worden weggegooid. Het gaat hier om producten waar niets mis mee is, maar waarvan we bijvoorbeeld een te grote voorraad hebben of waarvan de houdbaarheidsdatum binnen een bepaalde tijd gaat verlopen.

David Egelmeers (hoofd marketing & communicatie Odin): “We streven natuurlijk naar ‘no waste’. Maar de 1e stap daar naartoe is low waste. Wij willen klanten die minder verpakkingen willen op een realistische manier helpen met onze Low Waste-producten. In onze winkels zelf zijn (bijna) alle groenten, fruit en brood ook los verkrijgbaar. Dus klanten kunnen die al verpakkingsloos kopen. Met onze Low Waste-producten willen we het voor iedereen makkelijker maken levensmiddelen mee te nemen en te bewaren.”


Ook low waste in eigen bedrijfsvoering
David: “In de bedrijfsvoering van een groothandel en winkelketen als de onze worden veel verpakkingsmaterialen gebruikt. Dagelijks leveren we duizenden kilo's aan levensmiddelen aan winkels en zakelijke klanten. In onze branche worden enorme hoeveelheden kartonnen dozen en plastic krimpfolie gebruikt. Ook hier zijn wij bezig sterk te verduurzamen. Alle droogwaren van ons merk De Nieuwe Band worden al verpakt in dozen die we weer opnieuw gebruiken. De vele tientallen meters krimpfolie waarmee we onze rolcontainers dagelijks omwikkelen bestaan voor een groot deel uit bioplastic, dat gemaakt is uit afval van suikerriet. Zo zijn we op nog meer vlakken bezig met het verminderen van verpakkingen en afval.”


Verpakkingen & afval

We proberen zo min mogelijk verpakkingen te gebruiken en goed met afval om te gaan. Daarom: 

 • zijn bijna al onze verse groenten en fruit ook onverpakt te koop; 
 • verkopen we katoenen zakjes waar je groenten of brood in kunt doen; 
 • bieden we Low Waste-producten aan in de winkel, zoals bamboebekers en bee wax wraps.
 • kan je in onze winkels je brood in plastic laten verpakken, maar ook in papier of je eigen broodzak;
 • wordt alle groente- fruit- en tuinafval (gft) van onze winkels apart afgevoerd en omgezet tot compost. Het gft-afval van ons distributiecentrum in Geldermalsen wordt vergist voor energiewinning en voor compost; en
 • wordt alle hout-, plastic- en papierafval van de winkels gescheiden ingezameld en op het distributiecentrum in Geldermalsen gescheiden fijngeperst, voor een energiezuinige afvoer naar het afvalbedrijf. Daar worden ze weer als grondstof gebruikt voor nieuwe producten en bestemmingen;
 • zijn alle omdozen van De Nieuwe Band voorzien van plakband van papier i.p.v. plastic;
 • is al het wikkelfolie dat gebruikt wordt in de groothandel en winkels vervangen door bioplastic;
 • liggen op onze winkel in Alkmaar zonnepanelen;
 • werken we samen met producten aan duurzame verpakkingen;
 • communiceren we steeds meer met digitale mailings i.p.v. papier;
 • is de informatie die staat op de etiketten van wicht-artikelen niet gedrukt met inkt maar met hitte (thermisch); 
 • printen we alleen kassabonnen op verzoek uit (ook thermisch);
 • hebben wij geen aanbiedingen op vlees en vis. We kunnen daardoor beter de aantallen inschatten die we verkopen en hebben zo minder derving op deze producten met een korte tht; 


We staan open voor suggesties, graag zelfs! Laat het weten via info@odin.nl.

Voedselbank Rivierenland haalt biologische groenten en fruit op bij het distributiecentrum van Odin in Geldermalsen

Voedselbank Rivierenland haalt biologische groenten en fruit op bij het distributiecentrum van Odin in Geldermalsen.