Beersche Hoeve Marc Mulder (naam vermelden).jpg

Tuinders onafhankelijk van multinationals

Odin boerderij De Beersche Hoeve


Lente!

Het voorjaar is echt losgebarsten en er wordt daarom hard gewerkt op de boerderij in Oostelbeers. Voor onze winkels wordt er vooral sla geoogst. Verder zaaien we nu lupine voor veredeling en planten we tomaten in de tunnels, voor de zaadteelt winterpostelein en Chinese kool buiten, en bloemkool en knolvenkel ook buiten voor de verdeling. Voor de zaadteelt van sperziebonen en stokbonen worden de velden vast voorbereid om als eerste op donderdag 16 april palen te zetten. De lente begint erg droog en dus moet er ook alweer beregend worden. Met name de andijvie, spinazie en bloemkool (voor resp. zaadteelt en veredeling) pas zijn geplant. 


Meehelpen?

Op Odin boerderij De Beersche Hoeve bereiden we op dit moment de teelt en zaadvermeerdering van 5 soorten stokbonen. De bonen worden dit jaar op de grote akker van Landgoed Baest gezaaid. Voor het zetten van palen (donderdag 16 april), touwtjes binden (begin juni) en de oogst (september/oktober) zoeken we vrijwilligers. Je kunt de complete teelt 'live' volgen door deel te nemen aan alle activiteiten. Afgelopen week hebben we onze leden opgeroepen om mee te helpen. Leden van coöperatie Odin zijn mede-eigenaar van de boerderij en kunnen op deze manier al werkend kennis maken met het boerderij-leven en zaadvermeerdering. Zin om je handen uit de mouwen te steken en mee te werken aan een gezonde aarde? Meld je dan aan via info@debeerschehoeve.nl. Na aanmelding krijg je een bevestiging met meer informatie. Wie weet zien we je binnenkort op de boerderij in Oostelbeers!


Gineke, René, Teun & Edwin
tuinders De Beersche Hoeve

De medewerkers van Odin boerderij De Beersche Hoeve, links naar rechts: Edwin Nuijten, Teun Luijten, René Groenen en Gineke de Graaf. En hond Ronja.


De Beersche Hoeve: tuinders onafhankelijk maken van multinationals

Op onze biodynamische boerderij De Beersche Hoeve worden groenten geteeld voor consumenten, groentezaden vermeerderd en nieuwe vrije groenterassen ontwikkeld. Tuinders die de zaden kopen van deze rassen, kunnen uit de groenten die daaruit groeien zelf weer nieuw zaad oogsten. Vanwege rechten en patenten mag dit steeds vaker niet met het zaad dat bijna alle tuinders kopen van een paar grote multinationale zaadbedrijven. Zo helpen we tuinders om onafhankelijk te worden van de multinationals. En dragen we er aan bij dat zaden vrij beschikbaar blijven voor iedereen.


Meer variatie op het land en in de winkel

De groenterassen die De Beersche Hoeve teelt en ontwikkelt zijn niet alleen vrij, maar ook zaadvast. Dat wil zeggen dat uit het zaad van deze rassen planten groeien met dezelfde eigenschappen als de ouders, maar met kleine variaties. Net als in de natuur. Tuinders kunnen hier eindeloos mee doorkweken. Ze kunnen daarbij selecteren op de eigenschappen die het beste passen bij hun omstandigheden. Het hybride zaad van de grote multinationals kan niet gebruikt worden om zelf mee door te kweken. Door zaadvast zaad te kweken dragen we bij aan meer variatie op het land en in de winkel.

Groenten van zaadvaste rassen zien er door hun natuurlijke variatie niet 100% hetzelfde uit. Ze zijn ook niet allemaal op hetzelfde tijdstip rijp. Dit kan leiden tot hogere kosten doordat er vaker geoogst wordt.

100 % dochter van Coöperatie Odin

De leden van Coöperatie Odin zijn samen eigenaar van De Beersche Hoeve bv. Traditioneel wordt een boerderij door een vorige eigenaar vererfd aan één van de kinderen. Doordat deze de andere kinderen moet uitkopen ontstaat er een grote financiële druk op het kind dat de boerderij erft. Zo moet elke generatie steeds opnieuw de waarde van het bedrijf opbrengen. Dit draagt er aan bij dat veel boeren kiezen voor grootschalige en niet-duurzame landbouw. Het eigendom van de Beersche Hoeve is ’geneutraliseerd’ en blijft generatie na generatie van de coöperatieleden. De ondernemers en medewerkers van De Beersche Hoeve zijn in loondienst van De Beersche Hoeve bv. Zo wordt een deel van de financiële druk van het bedrijf afgehaald. Hierdoor kunnen de boeren zich concentreren op biodynamische kwaliteit, in plaats van op grootschalige productie.


Verbinding met de hele keten

Wij willen niet alleen maar een losse schakel zijn in de verkoop van voedingsmiddelen. Door De Beersche Hoeve kunnen we zelf ervaren hoe het is om een boerderij te runnen. Zo vergroten we ons begrip voor de positie van de boeren en leveranciers waar wij mee te maken hebben. 


Website De Beersche Hoeve (met webshop voor biodynamische preparaten, zaden en boeken)