Sluiten

Worstenbroodje - klassiek of vega

Een worstenbroodje na de nachtmis is in veel Brabantse gezinnen nog steeds een vrolijke traditie. Maak ze zelf eens met lekkere biologische ingrediënten of maak een vegetarische variant. En ook op andere momenten een lekker warme snack!

  1. Worstenbroodje - klassiek of vega

Ingrediënten deeg

  • 300 g bloem
  • 80 g gesmolten boter
  • 1/2 tl zout
  • 1 zakje gist 
  • 10 g suiker
  • 100 ml lauwwarme melk
  • 1 los geklopt ei

Ingrediënten vlees vulling

  • 500 g half om half gehakt
  • 1 beschuit
  • 1 ei
  • zout, peper en nootmuskaat


Ingrediënten vega vulling:

  • Voor het deeg veranderd er niets. Alleen de vulling is anders:
  • 500 g zoete bataat
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el tamari
  • 25 g broodkruim
  • 80 g walnoten
  • 3 takjes koriander
  • 1 el ahornsiroop
  • zout, peper en komijnpoeder

Benodigdheden

  • mengkom
  • deegroller
  • bakpapier

Bereiding

Broodje:

  1. Doe de bloem met het zout in een mengkom en maak een kuiltje in de bloem.
  2. Los de gist op in de melk. Giet dit in het kuiltje.
  3. Doe de gesmolten boter en de suiker erbij.
  4. Kneed steeds wat bloem vanuit de buitenkant door het papje in het midden tot een deegbal.
  5. Kneed zeker 5 min goed door tot een soepel deeg.
  6. Maak 10 kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een vochtige doek circa 10 min rusten.


Vleesvulling:

  1. Meng gehakt, ei en een fijngeknepen beschuit. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  2. Verdeel het gehakt in porties van 50 g.
  3. Rol de porties tot een worstje.
  4. Rol de iets gerezen bolletjes deeg ovaal uit.
  5. Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak.
  6. Leg de vulling in het midden. Vouw de korte zijden van het deeg over de vulling, vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan.
  7. Leg de broodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt nog 45 min rijzen.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en bak in 30 min goudbruin af.

Voor vega broodjes:

Voor het deeg veranderd er niets. Alleen de vulling is anders: Schil de bataat en snijd in stukken, kook ze in 20 min. Laat goed uitlekken en prak tot moes. Smoor de ui met de knoflook in wat olie glazig. Blus af met de tamari. Rooster de noten. Meng alle ingrediënten door elkaar en vorm er worstjes van. Volg verder het recept.

Porties

10 stuks

Bereidingstijd

45 minuten

Voorbereidingstijd

1 uur en 15 minuten

Totale tijd

2 uur

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen