Sluiten

Zuurdesembrood bakken

Je eigen zuurdesem-starter maken om zelf desembrood te bakken is een geweldige ervaring. Zo weet je precies wat je eet.

  1. zelf zuurdesem brood bakken

Ingrediënten voor het startdeeg

  • 400 g roggemeel
  • 400 ml water



Ingrediënten voor het bakken van brood met desem

  • 200 ml zuurdesem startdeeg
  • 550 g gebuild tarwemeel
  • 12 g zeezout
  • water

Benodigdheden

  • glazen pot
  • lepel
  • eventueel een rijsmandje
  • broodvorm

Porties

1 brood

Bereidingstijd

5 min

Voorbereidingstijd

elke dag 5 min

Totale tijd

5 dagen

Bereiding

  1. Voor het startdeeg meng je in een glazen pot 100 g volkoren roggemeel met 100 ml water van 20°C. 
  2. Sluit af met een doekje en elastiek en bewaar op kamertemperatuur. 
  3. Voeg gedurende zes dagen elke dag al roerend 50 g roggemeel en 50 ml water toe en zet weer apart.
  4. Het moederdeeg fermenteert als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een aromatische geur geeft.
  5. Het desem is nu klaar om mee te bakken. Als je nog niet gaat bakken, bewaar je desem dan in de koelkast. 
  6. Voed dit startdeeg wekelijks met 50 g roggemeel en 50 ml water en zet een afgewogen deel een dag voor je gaat bakken op kamertemperatuur. 


Zuurdesembrood bakken:

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
  2. Meng 550 g gebuild tarwemeel en 12 g zeezout door elkaar. 
  3. Voeg 200 ml desemstarter en 350 ml handwarm water toe. 
  4. Meng door elkaar en kneed minimaal 10 minuten. 
  5. De deegbal moet glanzend en veerkrachtig zijn. Kneed indien langer totdat het deeg veerkrachtig genoeg is. 
  6. Laat het deeg een paar uur op kamertemperatuur tochtvrij rijzen in een met meel bestrooide kom, afgedekt met een vochtige theedoek. 
  7. Kneed het deeg daarna nogmaals goed door om alle gluten te activeren en vorm het deeg tot een bol.
  8. Laat het deeg nu een hele nacht rijzen (eventueel in een mooi rijsmandje) op een koele plaats (kelder of koelkast) afgedekt met een vochtige theedoek. 
  9. Verwarm de oven op 220°C. 
  10. Draai de deegkom om op een bakplaat (of doe in een broodvorm) bestrooi met een pietsje gezeefde bloem en snijd enkele inkepingen in het brood.Zet in de oven en bak het brood gaar in circa 40 minuten. Het brood is gaar wanneer het brood duidelijk ruikt en de bovenkant mooi goudbruin is. 


Porties

1 brood

Bereidingstijd

5 min

Voorbereidingstijd

elke dag 5 min

Totale tijd

5 dagen

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen