Zuurdesembrood bakken

Je eigen zuurdesem-starter maken om zelf desembrood te bakken is een geweldige ervaring. Zo weet je precies wat je eet. Je kunt, voor een wat vlottere start van je starter, ook roggemeel gebruiken, maar met tarwebloem gaat het ook goed. Je moet dan  alleen iets meer geduld hebben. 

  1. zelf zuurdesem brood bakken

Ingrediënten voor het startdeeg

  • tarwebloem
  • water


Ingrediënten voor het bakken van brood met desem

  • 350 gram bloem 
  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 365 ml water
  • 125 gram desemstarter
  • 10 gram zout

Benodigdheden

  • glazen pot
  • lepel
  • digitale weegschaal
  • digitale kookthermometer
  • eventueel een rijsmandje
  • broodvorm

Porties

1 brood

Bereidingstijd

5 min

Voorbereidingstijd

elke dag 5 min

Totale tijd

5 dagen

Bereiding

  1. Weeg eerst je (weck)pot op een digitale weegschaal. Dan weet je hoeveel gewicht je af moet trekken om te weten hoeveel je starter weegt. Is belangrijk! Ook belangrijk is, dat je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip je starter voedt. 
  2. Voor het startdeeg meng je in een glazen (weckpot) 50 g tarwebloem met 50 ml water van 25°C. Goed roeren.
  3. Laat de deksel gewoon losjes erop liggen en zet weg op een plank in je keuken, in ieder geval op kamertemperatuur en niet in de koelkast.
  4. Weeg elke ochtend de pot met inhoud en zorg dat je begint met 50 g starter. Schep van de bovenkant van de starter in de pot iets af, tot je 50 g over hebt. Voeg  50 g tarwebloem en 50 ml water van rond de 25°C toe, roer weer echt goed, krachtig door elkaar en zet weer apart. Dit herhaal je elke dag voor de komende 8 tot 14 dagen.
  5. Het moederdeeg fermenteert lekker als er luchtbelletjes op de oppervlakte zichtbaar zijn en het een aromatische geur geeft. De ene dag is het meer actief, als de andere. Gewoon stug doorgaan! 
  6. Het desem is nu klaar om mee te bakken. Als je nog niet gaat bakken, bewaar je desem dan in de koelkast. 
  7. Voed dit startdeeg wekelijks met 50 g tarwebloem en 50 ml water en zet een afgewogen deel een dag voor je gaat bakken op kamertemperatuur. 


Zuurdesembrood bakken:

  1. Zorg dat je de desemstarter 3-8 uur voordat je het deeg gaat maken voedt, zodat ie goed actief is als je daadwerkelijk gaat bakken.  Meng daarvoor 50 gram van je desemstarter met 50 ml water (van 25 °C) en 50 gram bloem. Na 3-8 uur is de desem actief en kun je dat gebruiken voor je desembrood. 
  2. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Giet handwarm water in een kom en voeg de desemstarter toe totdat het desem is opgelost. 
  3. Meng het meel en het zout erdoor.
  4. Meng alles goed door elkaar en kneed minimaal 10 minuten. 
  5. De deegbal moet glanzend en veerkrachtig zijn. Kneed langer totdat het deeg veerkrachtig genoeg is. 
  6. Laat het deeg een paar uur op een warme plek, zeker op kamertemperatuur en tochtvrij rijzen in een met meel bestrooide kom of een rijsmandje, afgedekt met een vochtige theedoek. 
  7. Kneed het deeg daarna nogmaals goed door om alle gluten te activeren en vorm het deeg tot een bol.
  8. Laat het deeg nu een hele nacht rijzen op een koele plaats (bijv. in de kelder of de koelkast) afgedekt met een vochtige theedoek. 
  9. Verwarm de oven op 220°C. 
  10. Draai de deegkom om op een bakplaat (of doe het deeg in een broodvorm, ikzelf gebruik een oude gietijzeren braadpan) bestrooi met een pietsje gezeefde bloem en snij enkele inkepingen in het brood.Zet in de oven en bak het brood gaar in circa 40 minuten. Het brood is gaar wanneer het brood duidelijk ruikt en de bovenkant mooi goudbruin is. 


Porties

1 brood

Bereidingstijd

5 min

Voorbereidingstijd

elke dag 5 min

Totale tijd

5 dagen

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen