Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Melk
Kaas
tomaten
olijfolie
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Haantje uit de oven

Vroeger was het heel normaal om zowel kippen als haantjes te houden, maar na WOII moest alles ineens efficiënter en goedkoper. Daarom zijn er tegenwoordig ‘gespecialiseerde’ kippenrassen; zoals vleeskippen die in korte tijd veel vleesaangroei hebben (maar weinig eieren produceren).

Normaal gesproken worden de haantjes van dit ras direct uit het ei gedood om als diervoeder te dienen (voor bijvoorbeeld dierentuinen), omdat ze als nutteloos worden gezien. Dat vinden wij echter totaal onzinnig. Langzaam groeiende haantjes zijn namelijk hartstikke lekker. Ze zijn dan wel kleiner dan vleeskippen, maar omdat ze veel beweging krijgen en goed biologisch voer eten, hebben ze prachtig stevig en smaakvol vlees.

  1. Haantje uit de oven

Ingrediënten

  • 1/2 bol knoflook, overlangs doormidden gesneden
  • 2 broederhaantjes
  • 4 dl droge witte wijn
  • 20 krielaardappelen (grote gehalveerd)
  • 1 el olijfolie
  • 2 citroenen
  • peper
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 8 blaadjes verse laurier

Verder nodig

  • grote braadpan die in de oven kan

Porties

4 porties

Bereidingstijd

1 uur

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

1,5 uur

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg de haantjes op een plank, kruid de buikholte met peper en zout. 
  3. Snij de citroenen in kwarten. Vul de haantjes met citroen, laurier en rozemarijn.
  4. Fruit de sjalotten glazig in een grote braadpan met 1 eetlepel olijfolie. Kruid met peper en zout. Schenk er de witte wijn bij en breng aan de kook.
  5. Leg de haantjes erbij, samen met de aardappeltjes en de halve knoflookbollen (dus in de schil). Kruid met peper en zout. 
  6. Zet afgedekt 40 minuten in de oven. Neem daarna het deksel van de pan, verhoog de oventemperatuur tot 200°C en laat de haantjes nog even kleuren.
  7. Verwijder de knoflook uit de pan en knijp de teentjes uit. Vermeng de knoflookpulp met wat braadvocht uit de pan.
  8. Serveer de haantjes met de knoflooksaus en een gemengde salade of zelfgemaakte appelmoes.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

1 uur

Voorbereidingstijd

30 minuten

Totale tijd

1,5 uur

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen