Sluiten

Frangipane abrikozentaart

Frangipane is een vulling voor gebak en lijkt qua substantie wel een beetje op amandelspijs. Het beslag wordt gemaakt met amandelen en/of amandelmeel, eieren en bloem. Waar de naam frangipane precies vandaan komt, is niet bekend. De vulling bestaat al wel heel lang, want de vulling komt al in recepten voor die rond 1600 zijn gemaakt.

  1. Frangipane abrikozentaart

Ingrediënten voor de bodem

  • 150 g bloem
  • 35 g poedersuiker
  • snuf zout
  • 125 g koude roomboter, in blokjes

Ingrediënten voor de amandelspijs

  • 150 gram amandelmeel
  • 150 gram suiker
  • ½ ei
  • citroenrasp van halve citroen

Ingrediënten voor de vulling

  • 6 abrikozen, pitten verwijderd en in vieren gesneden
  • 115 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 45 g suiker
  • snufje zout
  • 2 grote eieren, op kamertemperatuur
  • 30 g bloem


Benodigdheden

  • taartvorm van 24 cm
  • keukenmixer of handmixer
  • ongekookte rijst of gedroogde bonen

Bereidingswijze

  1. Vet een ronde vorm met losse bodem van 24 cm doorsnede goed in met boter. Verwarm de oven voor op 160' C.
  2. Doe de bloem, poedersuiker en zout in een kom en voeg de boter toe. Wrijf de boter met je vingers door de bloem en kneed snel tot een deeg. (je Kunt dit ook in de keukenmachine doen en op de pulseknop drukken). Laat het deeg in huishoudfolie 20 minuten rusten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Bekleed je taartvorm met het deeg en verwijder eventuele overhangende stukjes. Bak de taart blind af (leg bakpapier over het deeg en vul dit met rijst of gedroogde bonen) voor 12 -15 minuten. Verwijder het bakpapier en bak dan nog 5 minuten. Laat de bodem daarna afkoelen.
  4. Maak nu zelf het amandelspijs: mix het amandelmeel, de suiker, het halve uit en citroenrasp van een halve citroen tot een romige massa. 
  5. Mix nu het amandelspijs samen met de ingredienten voor de vulling. Begin met de boter, dan het suiker en het snufje zout. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix goed tussendoor. Mix na het laatste ei nog 2 minuten en voeg dan de bloem toe en meng het erdoor.
  6. Strijk de frangipane uit over de bodem en verdeel de gesneden abrikozen erover, druk ze zachtjes in de frangipane. Zet de vorm 30-40 minuten in de oven en bak de taart goudbruin. Serveer met mascarpone.

    Porties

    1 taart

    Bereidingstijd

    45 minuten oventijd

    Voorbereidingstijd

    30 minuten

    Totale tijd

    1 uur 15 minuten

    Winkelmand

    Je winkelmand is leeg.

    Bestellen