Sluiten

Pompoen-abrikoosketchup

Een kruidige ketchup met pompoen en gedroogde abrikozen. Lekker bij patatjes of op een groenteburger.

  1. Pompoen-abrikoosketchup

Ingrediënten

  • 400 g pompoen, geschild en ontpit
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 250 g gedroogde abrikozen
  • 200 ml (appel)azijn
  • 100 g suiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl gemberpoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 150 tot 300 ml water
  • zout en peper (voor pittige ketchup: cayennepeper)

Bereiding

  1. Snij de pompoen in dobbelsteentjes en hak de ui en knoflook fijn. Snij of knip de abrikozen doormidden.
  2. Zet een kookpan op het vuur met 1 el olijfolie en roerbak de groente daar een paar minuten in. Blus af met de appelazijn en breng aan de kook.
  3. Voeg de abrikozen toe, suiker, kruiden en een snuf zout en peper. Zet het vuur lager en laat alles minstens een half uur sudderen, in ieder geval totdat de pompoen goed gaar is.
  4. Haal de laurierblaadjes eruit en pureer alles tot een fijne saus. Voeg op gevoel 150 tot 300 ml water toe, het wordt in de fles nog flink dikker en je wilt het nog wel kunnen schenken. Proef! Kijk hoe de balans zoet-zuur is, en voeg anders nog wat azijn of suiker toe.
  5. Giet zonder af te laten koelen (door een trechtertje) in brandschone flessen of potjes. Je kunt de ketchup nu zeker een paar weken bewaren op een donkere, koele plek.

Porties

500 ml

Bereidingstijd

45 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

55 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen