Sluiten

Gierstrisotto met pastinaak

Gebruik eens gierst in risotto. Dit gaat uitstekend bij pastinaak, appel en walnoten. Kies als finishing touch voor wat geraspte oude kaas. Fijn recept voor de herfst!

  1. Gierstrisotto met pastinaak

Ingrediënten

  • 250 g gierst (afgespoeld in een fijne zeef)
  • 100 ml olijfolie
  • 60 g sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • blaadjes van 4 takjes tijm
  • 100 ml witte wijn
  • 500 ml (paddenstoelen)bouillon
  • 400 g pastinaak
  • 2 appels
  • 100 g walnoten
  • 100 g oude kaas

Bereiding

  1. Doe 2 el olijfolie in een ruime pan en verhit op hoog vuur.
  2. Snipper sjalot en knoflook. Bak de helft hiervan in olie glazig. Voeg gierst toe, laat kort meestoven tot die ook wat glazig wordt. Voeg de tijm toe. Blus af met witte wijn. Laat iets verdampen en voeg scheutje voor scheutje bouillon toe tot de gierst gaar en lekker romig is.
  3. Schaaf 1 pastinaak in hele dunne lange plakken. Frituur deze in een andere pan krokant in een laagje olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Deze pastinaakchips zijn voor de garnering.
  4. Frituur in dezelfde olie heel kort de blaadjes salie. Laat ook uitlekken.
  5. Snij de rest van de pastinaak in blokjes van 1,5 cm en doe dat ook met de appel.
  6. Verhit wat olie of boter in een pan en fruit er de andere helft van sjalot en knoflook glazig in. Voeg de pastinaakblokjes toe en bak het geheel al omscheppend gaar.
  7. Voeg de laatste 5 minuten de appel toe en verwarm die even mee.
  8. Rooster de noten in een droge koekenpan krokant.
  9. Schep de risotto in een diep bord en schep de pastinaak met appel erop. Strooi de nootjes erover en rasp er wat oude kaas over.

Tip: Bestrooi als laatste met knapperige blaadjes salie.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

15 minuten

Totale tijd

35 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen