Sluiten

Per 11 oktober is Naturverbund onze nieuwe slachterij en verwerker voor biologisch varkensvlees en biologische varkensvleeswaren. Naturverbund is een zelfstandig familiebedrijf dat gespecialiseerd is in biologisch en biodynamisch vlees en dat zorgvuldig omgaat met dieren. De Duitse slachterij is vlak over de grens bij Venlo gevestigd.

Gezonde keten

‘Eén van onze idealen is een gezonde keten van dier tot bord. Dat willen we natuurlijk ook voor ons varkensvlees”, zegt Odin directeur Merle Koomans van den Dries. “Naturverbund heeft precies de juiste kleinschaligheid voor ons. Ze werken met vaste medewerkers en slachten alleen vee uit de biologische en natuurlijke veehouderij, terwijl grotere bedrijven vaak met oproepkrachten werken en ook dieren slachten uit de gangbare veehouderij."

"Daarnaast werkt Naturverbund ambachtelijk en gaan ze zeer zorgvuldig om met dieren. Mooi is daarbij dat ze heel transparant zijn over hun werkwijze en de herkomst van hun dieren. Afnemers kunnen makkelijk op bezoek komen en het hele proces volgen. Dit soort zaken vinden wij, zeker voor een slachterij, erg belangrijk. Daarnaast is hun vlees van zeer hoogwaardige kwaliteit.”

Odin collega's op bezoek bij Naturverbund


Vaste boeren, vaste medewerkers

De varkensboeren van Naturverbund brengen hun eigen varkens ’s avonds naar de slachterij zodat de dieren eerst een nacht tot rust kunnen komen. Dit heeft als bijeffect dat de smaak van het vlees beter is. Verder werkt het bedrijf met een vaste groep boeren uit de regio. Minstens 85% van de varkens is binnen 50 kilometer van de slachterij grootgebracht. De tijd dat dieren onderweg zijn naar de slachterij is daardoor maximaal 2 uur en meestal minder.

Ook begeleiden de mensen van Naturverbund de boeren bij het varkenshouden. Hierbij wordt er extra gelet op diergezondheid, voedingskwaliteit en dat het voer van de eigen boerderij komt of uit de regio. Alle handelingen die horen bij het slachten en verwerken van het vlees van één dier worden uitgevoerd door dezelfde medewerkers.

Samenwerking

“We kijken erg uit naar de samenwerking met Odin”, aldus Bruno Joebkes, bedrijfsleider bij Naturverbund. “We zijn blij met de waardering die Odin heeft voor onze werkwijze, onze medewerkers en de manier waarop onze boeren omgaan met de varkens.”

Merle Koomans van den Dries: “We hebben een lang en zorgvuldig traject doorlopen waarbij we verschillende slachterijen bezochten die we op diverse onderdelen beoordeeld hebben, voordat we op Naturverbund uitkwamen. De werkwijze en de goed bij ons passende schaalgrootte van een slachterij als Naturverbund is in Nederland op dit moment nog niet te vinden. De prijs van ons biologische varkensvlees zal hierdoor omhooggaan, maar we denken dat onze klanten dit graag over hebben voor vlees dat op zo’n zorgvuldige manier geproduceerd wordt.”

Assortiment

Ongeveer 40 producten uit het huidige vleeswaren- en varkensvleesassortiment van Odin komen voortaan onder de naam Naturverbund in de schappen van Odin winkels en andere biologische speciaalzaken. Ook introduceert Odin een paar nieuwe producten, zoals Neurenburgerworstjes, schnitzel en boerenleverworst. De biologische kip-, Demeterrundvlees- en duurzame visproducten blijven gewoon door de huidige leveranciers geleverd worden.

Meer weten over hoe transparant slachterij Naturverbund is? Kijk naar dit (Engelstalige) filmpje van de Duitse omroep DW.

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen