Sluiten

Tuinbonen van de barbecue met ingelegde-citroendip

Tuinbonen zijn al lekker als je ze kookt en dopt, maar zo van de barbecue krijgen ze een heerlijk rokerige smaak. Let er wel op dat als je de citroenen zelf inlegt je dat al enkele weken van tevoren moet doen. Ben je het vergeten? Bij de meeste toko's kun je ingelegde citroenen kopen.

  1. Tuinbonen van de barbecue met ingelegde-citroendip

Ingrediënten voor de bonen

  • 1 kg tuinbonen
  • olijfolie

Ingrediënten voor de ingelegde citroen

  • 5 of 6 citroenen
  • ongeveer 500 g zeezout
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el tijmblaadjes en wat peperkorrels

Voor de dip meng je de volgende ingrediënten door elkaar:

  • fijngesneden schil van 1/2 ingelegde citroen
  • 3 el (vegan) mayonaise
  • 1 el citroensap
  • peper uit de molen

Bereiding

  1. Wrijf de tuinbonen in met olijfolie.
  2. Leg ze op een hete barbecue en laat ze 20 minuten poffen, keer ze halverwege. De peulen moeten goed geblakerd zijn.
  3. Leg ze op een grote houten plank en serveer ze met de citroendip, die je als volgt maakt (let op: de ingelegde citroenen moet je wel 4 weken van tevoren maken).
  4. Snij daarvoor de citroenen aan de bovenkant in, eerst halveren, maar niet helemaal door. Dan nog een keer halveren, zodat je 4 kwarten krijgt, die aan de schil nog aan elkaar zitten.
  5. Stop die kwarten vol met zout.
  6. Leg de citroenen, goed dicht tegen elkaar aan, in een brandschone, goed afsluitbare weckpot en stop hier en daar de kruiden en de peperkorrels erbij. Schep er nog 2 el zout bij en vul aan met gekookt water.
  7. Zet een maandje weg op een donkere plek.
  8. Deze citroenen (gebruik alleen de fijngesneden schil) zijn ontzettend lekker door salade, couscous of rijstschotels, maar dus ook door wat yoghurt of mayonaise.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

30 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten *

Totale tijd

40 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen