Sluiten

Gazpacho van radijs en komkommer met rokerige olie

Deze frisse gazpacho is heerlijk voor een warme zomeravond en is ook helemaal niet moeilijk. Zorg er wel voor dat je op tijd begint zodat de gazpacho nog genoeg tijd heeft om in de koelkast af te koelen.

  1. Gazpacho van radijs en komkommer met rokerige olie

Ingrediënten voor de gazpacho

  • 2 komkommers
  • 1 bosje radijs
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • beetje bietensap
  • 200 ml vegan of Griekse yoghurt
  • 2 el rodewijnazijn
  • evt. wat agavesiroop of ander zoetje
  • 400 g (= 1 blik) boterbonen
  • peper en zout
  • ter garnering: eetbare bloemetjes, verkruimelde feto of feta, basilicum en zwart sesamzaad

Ingrediënten voor de olie

  • 100 ml milde olijfolie
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • mespuntje chilipoeder
  • mespuntje zout

Benodigdheden

  • blender, keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Schil de komkommers en verwijder de zaadjes. Maak de radijsjes schoon, gebruik het loof bijvoorbeeld in een pesto. Pel de ui en de knoflookteen.
  2. Snij komkommer, radijs, ui en knolookteen in grove stukken en doe in een blender of keukenmachine met yoghurt, azijn, siroop, bonen en een beetje zout en peper.
  3. Maal alles fijn tot een romige soep. Ik vind de roze en groene spikkeltjes erin leuk, maar als je een heel gladde gazpacho wilt, kun je hem nog door een zeef roeren. Proef! De balans tussen zuur, zout en zoet moet je misschien even aanpassen.
  4. Zet zeker een uur koud weg.
  5. Maak intussen de olie: klop alle ingrediënten daarvoor door elkaar in een kommetje.
  6. Als de soep ijskoud is, dien je hem op in kleine glaasjes of kommetjes, drup er wat van de olie in en nog een sliertje yoghurt. Eventueel kun je er leuke eetbare bloemetjes, verkruimelde feto of feta, basilicum en zwart sesamzaad in strooien.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

1 uur wachttijd

Voorbereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

1 uur en 20 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen