Sluiten

Vegan spruitjespesto met bietentagliatelle

Dit kleurrijke recept is hét gerecht waarin groente de undercover hoofdrol spelen. Namelijk: spruitjes verwerkt tot pesto én bietjes verwerkt tot kleurrijke tagliatelle. Een recept waar zelfs de allerkleinste van zullen smullen!

  1. Vegan spruitjespesto met bietentagliatelle

Ingrediënten voor de bietenpasta

  • 200 gr biet gepureerd
  • 200 gr semolina
  • 50 gr bloem
  • 1 ei
  • 1/2 el olijfolie

Overige ingrediënten

  • 350 g spruitjes 
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 citroenen, sap
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el tahin
  • 1/3 kopje geroosterde walnoten
  • 1/3 kopje geroosterde hazelnoten
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 kopje verse basilicum
  • zout & peper

Bereiding

Bietenpasta

  1. Blend de rode biet in een keukenmachine tot een gladde puree. Voeg de bloem, de eieren en een flinke snuf zout en peper toe en verwerk tot het deeg samenkomt in een gladde, vrij stijve bal deeg, voeg wat meer bloem toe als het deeg plakkerig lijkt. Wikkel in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast opstijven.
  2. Verreweg de gemakkelijkste manier om pasta te rollen, is met een pastamachine, maar je kunt je deeg ook vormen met een deegroller.
  3. Snijd het deeg in vieren en voer een kwart door de rollen van de machine op de breedste stand. Herhaal dit 5 of 6 keer, totdat het deeg soepel aanvoelt en aan elkaar blijft plakken als een glad vel.
  4. Begin met het verkleinen van de rolbreedte elke keer dat u de pasta door de machine haalt, en voeg opnieuw meer bloem toe als u denkt dat dit nodig is.
  5. Neem de pastalinten en leg ze op een luchtig hoopje, of hang ze op aan rekje. Herhaal het rol- en snijproces met de rest van het deeg tot je een mooie berg tagliatelle hebt. Op dit punt kun je de pasta een paar uur koelen tot je klaar bent om te eten. 

Rest van het recept

  1. Begin met het bereiden van je groenten. Snijd de ui in dunne plakjes en snij de spruitjes in vieren.
  2. Meng de spruitjes met knoflookpoeder, het sap van een citroen, zout en peper en spreid ze in een enkele laag uit op een bakplaat. Bak op 200°C gedurende 15-20 minuten, of tot ze zacht en licht krokant zijn.
  3. Voeg voor de pesto in een keukenmachine de helft van de geroosterde spruitjes, het sap van een citroen, knoflookteentjes, tahin, walnoten, hazelnoten, edelgistvlokken en basilicum toe en mix tot een romig geheel. Voeg indien nodig water toe. Kruid met peper en zout.
  4. Breng nog een grote pan gezouten water aan de kook en voeg de pasta toe, terwijl je de tagliatelle met een paar vorken uit elkaar haalt om de strengen van elkaar te scheiden tijdens het koken. Kook 3 minuten tot ze al dente zijn, giet ze af, bewaar wat van het kookvocht en doe terug in de pan. Giet de saus erover, voeg 2-3 eetlepels van het kookwater van de pasta toe en roer voorzichtig om.
  5. Voeg de pesto, de rest van de geroosterde spruitjes en meng goed. Serveer warm en eventueel met wat geroosterde walnoten eroverheen. Genieten er van!

Tip: geen tijd om de pasta zelf te maken? Koop dan gewoon kant-en-klare.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

50 minuten

Voorbereidingstijd

50 minuten

Totale tijd

1 uur en 40 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen