Sluiten

Fruitrestjesjam

Je kunt er lekker op los variëren met (restjes) fruit en groente, kruiden en specerijen. In deze jam kun je (bijna) alles verwerken wat je wilt. Heb je bananen, appels, vijgen, pruimen die overrijp zijn? Verwerk ze in deze jam. Maak er je eigen feestje van!

  1. Fruitrestjesjam

Ingrediënten

  • 400 g (schoongemaakt) fruit naar wens (bijv. peren met schil, druiven, bramen)
  • 250 g rietsuiker
  • 1 el citroensap
  • 2 tl rasp van citrusschil (bijv. citroen, sinaasappel, grapefruit)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 jeneverbessen
  • 2 kruidnagels

Bereiding

  1. Zoek rijp fruit uit, maak het fruit schoon en snijd in kleine stukjes.
  2. Doe het fruit in een pan met hoge rand (tegen spetters). Voeg citroensap, suiker en de specerijen toe en breng het geheel op laag vuur al roerend aan de kook. Laat de jam pruttelen tot het indikt.
  3. Doe de ‘geleitest’: om te testen of jam dik genoeg wordt, kun je tijdens het koken een beetje jam op een koud schoteltje druppelen. Wacht een minuutje en houd het schoteltje scheef. Als de druppel zich met moeite verplaatst, heeft de jam de juiste dikte gekregen. Als de druppel met gemak wegglijdt, laat je het geheel nog even koken.
  4. Giet de jam in uitgekookte potjes en sluit ze goed af. Ongeopend en op een donkere, koele plek is de jam ongeveer zes maanden houdbaar. Na openen kun je de jam zo’n vier weken in de koelkast bewaren.

Tip: voeg voor wat extra pit een half chilipepertje toe.

Porties

1 pot of 2 kleinere potjes

Bereidingstijd

10 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

20 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen