Odin vindt het belangrijk dat er meer zaadvaste groenten in de schappen komen. Maar wat is zaadvast eigenlijk en waarom is het belangrijk? Tientallen coöperatieleden kwamen naar Odin-boerderij De Beersche Hoeve voor een informatiemiddag en een heerlijke maaltijd van zaadvaste groenten.

De dag begon in de grote hal van De Beersche Hoeve waar Bio-boer van het jaar Teun Luijten alle bezoekers welkom heette en vertelde wat zaadvaste veredeling is en hoe deze natuurlijke en patentloze vorm van veredelen belangrijk is voor meer diversiteit op akker en bord.

Op de Grote Akker konden deelnemers de proefvelden zien met de diverse soorten groenten die daar veredeld worden. Odin-boer Luc Schoonen (voorgrond, gehurkt) vertelt over verschillende varianten rode pompoenen.

Teun vertelt over hoe de veredeling van gewassen in handen is gekomen van een kleine groep van agrotech-bedrijven, die met patenten een steeds grotere invloed hebben op wat boeren telen en wat wij eten.

Odin-veredelaar Janneke Benschop tussen allerlei varianten rode boerenkool. Janneke onderzoekt welke varianten het meest veelbelovend zijn voor verdere veredeling. Hierbij let zij op zaken als oogstbaarheid, opbrengst, smaak en in dit geval ook een mooie rood-paarse kleur.

's Avonds was er een heerlijke zaadvaste maaltijd, van verse producten van De Beersche Hoeve. Odin-directeur Merle Koomans van den Dries vertelde tussen de gangen door waarom Odin zaadvaste veredeling zo'n belangrijk thema vindt. Theo Boon, ontwikkelmanager zaadvaste rassen, ging in op de samenwerking van Odin met veredelaars en boeren om tot een onafhankelijke keten te komen voor zaadvaste veredeling.
Ook was 's avonds een première van een korte video van Odin over zaadvaste veredeling.