Eieren over de THT? Doe de drijftest! Gooi ze niet zomaar weg. En dat kontje van het brood? Bak er eens wentelteefjes mee. Zomaar wat tips in het kader van de Verspillingsvrije week.
Het weggooien van kleine restjes of producten die ‘over de datum zijn’ lijkt onschuldig, maar alles bij elkaar opgeteld verspillen we in Nederland 33,4 kilo per persoon per jaar (Voedingscentrum, 2023). Een van de oorzaken is dat er verwarring is over de twee houdbaarheidsdatums die je vaak op etiketten ziet staan. Beide hebben een heel verschillende betekenis. Door deze verwarring wordt er 14% van het voedsel in Nederlandse huishoudens verspild (Voedingscentrum, 2019).
Oftewel: meer kennis rondom houdbaarheidsdatums resulteert in minder verspilling!
Dus: het heeft zin om je zintuigen te gebruiken!

Allereerst proberen we het natuurlijk te voorkomen. Onze inkopers kopen scherp in. Hierdoor houden we weinig producten over en gaat er bijna niets over de datum.
Houden onze winkels toch producten over dan zijn er verschillende dingen die zij doen om er voor te zorgen dat deze producten toch nog goed gebruikt worden. Veel van onze winkels zijn bijvoorbeeld aangesloten bij ‘Too Good To Go’. Daarnaast hebben veel van onze winkels afspraken met Voedselbanken voor het afnemen van producten die over zijn of waarbij groenten en fruit die over zijn naar de dieren van een boer of een dierentuin gaat. Is er dan nog groente- fruit- en tuinafval over in de winkels dan wordt dit afgevoerd en omgezet tot compost.
Soms hebben we in ons distributiecentrum in Geldermalsen producten waar niets mis mee is, maar waar soms toch een te grote voorraad is of waarvan de houdbaarheidsdatum binnen een bepaalde termijn gaat verlopen. Deze worden dan opgehaald door Voedselbank Rivierenland.

Voedselbank Rivierenland bij Odin
Een speciale regel van ons is dat we geen aanbiedingen op vlees en vis hebben. We kunnen daardoor beter de aantallen inschatten die we verkopen, waardoor er minder over de datum gaat. We doen dat ook in het kader van de eiwittransitie, waarbij we minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige eiwitten verkopen.
Wij kennen onze boeren persoonlijk. Dankzij abonnees stellen we samen met de boeren een teeltplan op. Zo is de boer verzekerd van afzet en zijn er nagenoeg geen overschotten. En doordat jij gepaste hoeveelheden koopt hoef je zelf ook niets weg te gooien. Alle groente en fruit in de tassen zijn zoveel mogelijk lokaal geteeld en dat scheelt weer in transport. De inhoud van deze week is iedere week anders.
Lees meer over onze Groente- en fruitabonnementen.
Natuurlijk doen we veel tegen verspilling van voedsel. Maar we streven ook naar zo min mogelijk afval. Daarom zijn in onze winkels (bijna) alle groenten, fruit en brood onverpakt verkrijgbaar.
Verder:
Al het hout-, plastic- en papierafval van de winkels wordt gescheiden ingezameld en op het distributiecentrum in Geldermalsen gescheiden fijn geperst en naar het afvalbedrijf afgevoerd. Daar worden het weer als grondstof gebruikt voor nieuwe producten.
Bij ons distributiecentrum in Marum (hoofdleverancier droogwaren) gebruiken we in de omdozen het opvulmiddel Pelaspan ECO flo. Dit bestaat uit zetmeel en kan makkelijk worden gecomposteerd.
Om te compenseren voor het afval dat we niet volledig kunnen voorkomen of hergebruiken steunen we een afvalproject in Cambodja samen met SUMTHING.

Plastic opruimen in Cambodja