Eten is niet alleen iets dat we in onze mond stoppen en dat ons lichaam voedt, maar dat ook symbool staat voor momenten van samenzijn en verbinding.
Zo zijn er vaak bepaalde gerechten die we direct verbinden aan onze jeugd. Zodra we daar de geur van ruiken, zijn we weer even dat kleine kind dat watertandend aan de keukentafel zit, terwijl onze (groot-) ouder staat te koken en heerlijke aroma’s de keuken vullen. We geven je een inkijkje in een paar van de gezichten achter Odin en in de keuken van hun land van herkomst. Laat je inspireren door de karakteristieke gerechten uit hun jeugd en probeer ze deze zomer zelf ook eens uit! Natuurlijk met de lekkerste biologische en biodynamische producten, die je bij Odin of je lokale bio- of boerderijwinkel kunt halen.
Karina Skrzypek (Polen) is Boekhouder bij Odin
Polen is een groot land, ongeveer acht keer groter dan Nederland. Elke regio heeft zijn eigen traditionele gerechten. Ik kom uit Silezië, daarom maakte mijn moeder vaak Silezische gerechten. De Silezische keuken is tijdrovend en bevat veel calorieën. Zondag was altijd een speciale dag: ontbijt in de ochtend, warme maaltijd rond 13.00 uur en 's avonds een koud diner. Helemaal anders dan in Nederland, waar we juist pas in de avond warm eten. Ik vond het vroeger het lekkerst als we iets snels en makkelijks aten. Nu ik in Nederland woon, maak ik vaak Bigos (stoofpot, ook wel jagersstoofpot genoemd) of Golabki (gevulde koolrolletjes in tomatensaus). Maar vandaag wil ik iets anders onder jullie aandacht brengen, namelijk een Poolse kroket. In Silezië eten we kroketten vooral tijdens de feestdagen. Daarmee bedoel ik Kerstmis, waarbij het traditie is om met het hele gezin aan tafel te zitten en van het samenzijn en samen eten te genieten.
Poolse kroketten zijn totaal anders dan Nederlandse. In Polen zijn dit namelijk pannenkoeken met een vulling, bedekt met paneermeel en in olie of boter gebakken. Mijn favoriet is een vulling van zuurkool en paddenstoelen. Mijn moeder serveerde dit gerecht altijd met czerwonym barszczem (Poolse bietensoep). Het was geen feestdag zonder barszcz en kroket, de smaken van mijn jeugd. Smullen!
Benieuwd naar Karina's recept? Je vind 'm hier.