chocoladetaart

Chocoladetaart met mandarijnroom

Rijke feesttaart met fris-romige vulling voor na het kerstdiner of gewoon bij de thee of koffie.



1. Verwarm de oven voor op 160 ℃.

2. Vet 2 kleine ronde bakvormen (20 cm Ø) in en bekleed ze met bakpapier.
3. Klop de boter met de suiker witromig.
4. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix het geheel glad.
5. Zeef de bloem en voeg het bakpoeder, zout en cacao toe.
6. Nog even mixen en op het laatst een beetje melk of water toevoegen tot je een mooi dik beslag hebt.
7. Spatel de cacaonibs er snel door en verdeel het beslag over de 2 vormen.
8. Bak in het midden van de oven in ongeveer 30-40 min. gaar. Prik er met een satéprikker in, die moet er droog             uitkomen. Laat helemaal afkoelen en haal uit de vorm.
9. Snijd ze voorzichtig overlangs doormidden zodat je 4 lagen kunt maken.
10 .Mix 400 g roomkaas met de stukjes clementines en het potje mandarijnenjam tot een romig mengsel en schep in       een spuitzak met een grof mondstuk.
11. Spuit een dun laagje van de roomkaas met mandarijn-vulling tussen elke laag chococake.
12. Klop de slagroom stijf met de kokosbloesemsuiker en klop er 200 g roomkaas door. Smeer de taart helemaal in         met dit roomkaasmengsel.
13. Zet zeker een uur in de koelkast om op te stijven.
14. Versier de bovenkant met kerstboompjes die je maakt van gesmolten pure chocolade met clementines.
15. Schep in een stevig plastic zakje waar je een klein puntje vanaf knipt.
16. Spuit kerstboomvormpjes op bakpapier en laat afkoelen en in de koelkast hard worden.
17 .Snijd de taart in smalle punten, 

Vegetarisch
vegan hazelnoot chocolade brioche

Vegan hazelnoot-chocolade brioche

Deze prachtige vegan hazelnoot-chocolade brioche is een feestje op de tafel. Heerlijk voor tijdens een picknick en eens wat anders voor bij de koffie. De sinaasappel-boter geeft een frisse twist. Enjoy! 

  1. Verwarm de melk (handwarm) en los de gist en 1 tl suiker erin op. Laat staan tot het begint te bubbelen.
  2. Verwarm de kokosolie tot het vloeibaar is.
  3. Mix in een mengkom de bloem met de rest van de suiker, het zout en de kardemom. Wrijf er de zachte kokosolie en de margarine toe.
  4. Kneed verder in een machine met deeghaken en voeg beetje bij beetje melk door. Kneed een minuutje of 8-10 op lage snelheid door, tot een veerkrachtig compact deeg. Dit kan natuurlijk ook met de hand! Dan wat langer kneden.
  5. Zet het deeg op een warme plek weg in een ingevette mengkom en dek af met een theedoek. Na een uurtje moet het al lekker gerezen zijn.
  6. Vet een cake- of kleine broodvorm in of bekleed met bakpapier.
  7. Kneed het deeg nog even door op een met bloem bestoven aanrecht. Rol uit tot een rechthoek.
  8. Smeer voorzichtig de hazelnootpasta over het deeg, laat een randje vrij aan alle kanten.
  9. Strooi de hazelnoten in kleine stukje erover.
  10. Rol de deeglap op en snij hem met een scherp mes in de lengte open. Vlecht beide helften mooi over elkaar heen. Knijp de uiteinden samen.
  11. Leg voorzichtig in de bakvorm en stop het een beetje in. Dek weer af met de theedoek en zet het nog een uur tot anderhalf uur op een warme plek.
  12. Verwarm de oven voor op 160 C.
  13. Bak de brioche ongeveer 40-45 minuten, tot het goudbruin is geworden.
  14. Haal dan uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
  15. Maak de sinaasappelboter door de sinaasappelmarmelade met de vegan margarine te vermengen.
Vegetarisch
worstenbroodjes

Worstenbroodje- klassiek of vega

Altijd een goed idee, een worstenbroodje of vega broodje; warme snack voor na de nachtmis of gewoon als tussendoortje.


Broodje:

1.Doe de bloem met het zout in een mengkom en maak een kuiltje in de bloem.
2.Los de gist op in de melk. Giet dit in het kuiltje.
3.Doe de gesmolten boter en de suiker erbij.
4.Kneed steeds wat bloem vanuit de buitenkant door het papje in het midden tot een deegbal. Kneed       zeker 5 min. goed door tot een soepel deeg.
5.Maak 10 kleine balletjes en laat deze afgedekt onder een vochtige doek circa 10 min. rusten.

Vleesvulling:

6.Meng gehakt, ei en een fijngeknepen beschuit. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
7.Verdeel het gehakt in porties van 50 g.
8.Rol de porties tot een worstje.
9.Rol de iets gerezen bolletjes deeg ovaal uit.
10.Klop het ei los en bestrijk de zijkanten van de deegplak.
11.Leg de vulling in het midden. Vouw de korte zijden van het deeg over de vulling, vouw vervolgens de      lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan.
12.Leg de broodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt nog       45 min. rijzen.
13.Verwarm ondertussen de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en       bak in 30 min. goudbruin af.

Voor vega broodjes:

Voor het deeg veranderd er niets. Alleen de vulling is anders: 

Vulling:Schil de bataat en snijd in stukken, kook ze in 20 min. Laat goed uitlekken en prak tot moes. Smoor de ui met de knoflook in wat olie glazig. Blus af met de tamari. Rooster de noten. Meng alle ingrediënten door elkaar en vorm er worstjes van. Volg verder het recept.
Vegetarisch