chocoladetaart

Chocoladetaart met mandarijnroom

Rijke feesttaart met fris-romige vulling voor na het kerstdiner of gewoon bij de thee of koffie.



1. Verwarm de oven voor op 160 ℃.

2. Vet 2 kleine ronde bakvormen (20 cm Ø) in en bekleed ze met bakpapier.
3. Klop de boter met de suiker witromig.
4. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix het geheel glad.
5. Zeef de bloem en voeg het bakpoeder, zout en cacao toe.
6. Nog even mixen en op het laatst een beetje melk of water toevoegen tot je een mooi dik beslag hebt.
7. Spatel de cacaonibs er snel door en verdeel het beslag over de 2 vormen.
8. Bak in het midden van de oven in ongeveer 30-40 min. gaar. Prik er met een satéprikker in, die moet er droog             uitkomen. Laat helemaal afkoelen en haal uit de vorm.
9. Snijd ze voorzichtig overlangs doormidden zodat je 4 lagen kunt maken.
10 .Mix 400 g roomkaas met de stukjes clementines en het potje mandarijnenjam tot een romig mengsel en schep in       een spuitzak met een grof mondstuk.
11. Spuit een dun laagje van de roomkaas met mandarijn-vulling tussen elke laag chococake.
12. Klop de slagroom stijf met de kokosbloesemsuiker en klop er 200 g roomkaas door. Smeer de taart helemaal in         met dit roomkaasmengsel.
13. Zet zeker een uur in de koelkast om op te stijven.
14. Versier de bovenkant met kerstboompjes die je maakt van gesmolten pure chocolade met clementines.
15. Schep in een stevig plastic zakje waar je een klein puntje vanaf knipt.
16. Spuit kerstboomvormpjes op bakpapier en laat afkoelen en in de koelkast hard worden.
17 .Snijd de taart in smalle punten, 

Vegetarisch
vegan hazelnoot chocolade brioche

Vegan hazelnoot-chocolade brioche

Deze prachtige vegan hazelnoot-chocolade brioche is een feestje op de tafel. Heerlijk voor tijdens een picknick en eens wat anders voor bij de koffie. De sinaasappel-boter geeft een frisse twist. Enjoy! 

  1. Verwarm de melk (handwarm) en los de gist en 1 tl suiker erin op. Laat staan tot het begint te bubbelen.
  2. Verwarm de kokosolie tot het vloeibaar is.
  3. Mix in een mengkom de bloem met de rest van de suiker, het zout en de kardemom. Wrijf er de zachte kokosolie en de margarine toe.
  4. Kneed verder in een machine met deeghaken en voeg beetje bij beetje melk door. Kneed een minuutje of 8-10 op lage snelheid door, tot een veerkrachtig compact deeg. Dit kan natuurlijk ook met de hand! Dan wat langer kneden.
  5. Zet het deeg op een warme plek weg in een ingevette mengkom en dek af met een theedoek. Na een uurtje moet het al lekker gerezen zijn.
  6. Vet een cake- of kleine broodvorm in of bekleed met bakpapier.
  7. Kneed het deeg nog even door op een met bloem bestoven aanrecht. Rol uit tot een rechthoek.
  8. Smeer voorzichtig de hazelnootpasta over het deeg, laat een randje vrij aan alle kanten.
  9. Strooi de hazelnoten in kleine stukje erover.
  10. Rol de deeglap op en snij hem met een scherp mes in de lengte open. Vlecht beide helften mooi over elkaar heen. Knijp de uiteinden samen.
  11. Leg voorzichtig in de bakvorm en stop het een beetje in. Dek weer af met de theedoek en zet het nog een uur tot anderhalf uur op een warme plek.
  12. Verwarm de oven voor op 160 C.
  13. Bak de brioche ongeveer 40-45 minuten, tot het goudbruin is geworden.
  14. Haal dan uit de oven en laat in de vorm afkoelen.
  15. Maak de sinaasappelboter door de sinaasappelmarmelade met de vegan margarine te vermengen.
Vegetarisch

No knead focaccia met bloemenboter

Snel te maken kruidig broodje. Je hebt alleen wat geduld nodig, want de wachttijd is wel 12 uur. Een dag van te voren beginnen dus. De rest is easy peasy en je zult versteld staan van de knapperige korst en de luchtigheid van het brood. Ik maak het niet anders meer. Misschien nog wat olijven of cherrytomaatjes erover verdelen?


1. Doe bloem, gist, water en zout in een kom en meng het tot alle droge stukjes zijn opgenomen. Het klopt dat je een nat en plakkerig deeg krijgt, dat is oké. 

2. Vet een andere kom in met 2el olijfolie en doe het deeg daarin. Met behulp van een deegschraper gaat dat makkelijker. Draai de deegbal even om zodat alle kanten bedekt zijn met olie.

3. Dek de kom goed sluitend af. Zet op voor minstens 12 uur weg op kamertemperatuur. 

4. Verwarm de oven voor op 200C.

5. Vet een bakplaat in met olie. 

6. Strooi wat bloem op je aanrecht. Of olijfolie als je een stenen werkblad hebt. Kiep het deeg erop, druk wat plat tot een vierkant en vouw aan vier kanten van je deegplak de hoeken over het deeg. Stretchen van het deeg maakt dit straks lekker fluffy. Ook dit gaat makkelijker met een deegschraper of met bebloemde of geoliede handen. 

7. Draai het deeg om en herhaal het nog 2 of 3 keer. 

8. Leg het deeg dan op de bakplaat en druk het uit met je vingertoppen, als het ware of je driftig aan het typen bent. 

9. Zet nog een half uurtje warm weg onder een vochtige theedoek.

10. Kwast er wat olie op en bestrooi met fijngehakte kruiden en het zout. Zet 20 tot 25 minuten in een hete oven.

11. Maak ondertussen de boter door allerlei eetbare bloemblaadjes en bieslook met wat zout door de boeter te mengen. 


Vegetarisch