Sluiten

Marokkaanse soep voor koude avonden

Heerlijk zo'n goed gevulde soep. Boordevol groenten en bonen. Extra lekker als maaltijdsoep tijdens de koude winter maanden.

  1. Marokkaanse soep voor koude avonden

Ingrediënten

  • 1/2 blik kikkererwten of 150 g gedroogde 
  • 50 g gedroogde abrikozen
  • 1/2 of 1 el olijfolie of ghee
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1/2 klein rood pepertje, zaadjes eruit en fijngesneden
  • 1 tl kaneelpoeder, 1 tl komijnpoeder en 1 tl paprikapoeder
  • 1 stengel groenselderij, in stukjes gesneden
  • 1/2 wortel, in stukjes gesneden
  • 1/2 groene of rode paprika
  • 100 g rode linzen
  • 1 liter water
  • 1/2 blik gehakte tomaten of 75 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1/2 citroen, schilletjes en sap
  • 1/2 grote bos koriander, fijngehakt
  • 1/2 grote bos peterselie, fijngehakt
  • 75 ml Griekse yoghurt
  • 2 dadels in stukjes
  • wat kaneelpoeder

Benodigdheden

  • vergiet
  • soeppan
  • rasp

Bereiding

  1. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, moet je die een dag van te voren in ruim water laten weken (een klein schepje baking soda erbij eventueel). Spoel af en zet ze op het vuur in schoon water. Kook ze een uur tot anderhalf en giet af. Laat goed uitlekken. 
  2. Zet de abrikozen een halfuurtje in water, tot ze zacht zijn. Laat die ook goed uitlekken en snijd in stukjes. 
  3. Verwarm de olijfolie of ghee in een grote soeppan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en de ui tot iets glazig. Voeg de kaneel, komijn en paprikapoeder toe en bak, al omscheppend, even mee. Voeg de selderij, de wortel en de paprika toe en fruit dit alles weer even mee. 
  4. Doe het blik tomatenpulp erbij of de cherry tomaatjes, de linzen en de helft van de koriander en peterselie. Laat even stoven, zo’n 10 minuten. Voeg het water en de bouillonblokjes toe en roer goed. Doe de deksel op de pan, breng aan de kook en laat nog ongeveer drie kwartier doorsudderen.
  5.  Voeg dan de rasp en het sap van de citroen toe en de kikkererwten en abrikozen. Warm alles nog even heel goed door. Schep de soep in kommen en giet er een klein straaltje olijfolie over, een schepje yoghurt, wat stukjes dadel en bestrooi met wat kaneelpoeder en wat van de groene kruiden, die je er ook nog bij kunt serveren.

    TIP: 
    Eet de soep uit een robuuste kom waar je je koude handen aan kunt warmen en met lekker (plat)brood met hummus of noten-champignon paté.

Porties

8 porties

Bereidingstijd

1 uur en 20 minuten

Voorbereidingstijd

2 uur

Totale tijd

3 uur en 20 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen