Sluiten

Preitaart met linzen

Zelfgemaakte preitaart met linzen

  1. Preitaart met linzen

Maak een eenvoudig korstdeeg voor de springvorm:  

125 g meel

125 g bloem

1/2 tl zout

100 g zachte boter, in stukjes

1 dl koud water

1 tl azijn

Wat boter om de springvorm in te vetten. 

Meng meel met bloem en zout en doe de boterstukjes erbij. Voeg water en azijn toe en kneed tot een soepel deeg. Maak een bal en wikkel in huishoudfolie. Leg tenminste een uur in de koelkast (het deeg is prima enkele uren tot dagen van te voren te maken en ca. een week houdbaar in de koelkast).  

Voor de vulling:

500 g prei 

1 grote ui, fijngesneden

3 teentjes knoflook

2 kopjes linzen

2 tl kerrie

2 el tomatenpuree of 1 tomaat, in stukjes gesneden

sap van een halve citroen

1/2 tl zout

peper 

Kook de linzen met flink wat zout volgens gebruiksaanwijzing bijna gaar, laat ze in een vergiet uitlekken. Bak in een pan de 2 teentjes knoflook snel bruin. Doe de linzen erbij, de tomaat of tomatenpuree en het citroensap en een scheutje water. Laat het nog even pruttelen. De linzen mogen niet te vochtig zijn.

Snij de prei in ringetjes, was ze en laat goed uitlekken. Fruit de ui en knoflook op laag vuur glazig. Voeg de kerrie toe en bak even mee. Voeg de prei toe en roerbak een paar minuten. Meng voorzichtig de linzen door de prei. Breng op smaak met zout en peper.

Bekleed de ingevette springvorm met 3/4 deel van het deeg. Houd 1/4 deel achter om als ‘dakje’ te gebruiken. Vul de vorm met het prei-linzen mengsel. Rol het overgebleven deeg uit en dek hiermee de springvorm af.

In een voorverwarmde oven op 175 graden ca. 30 min mooi bruin bakken. Lekker met een frisse salade met yoghurtdressing.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen