Clementine marmelade

Je kunt marmelade maken met vrijwel alle citrusvruchten, je hoeft het niet alleen bij (bitter)sinaasappels te houden; deze clementinemarmelade is echt heerlijk; het is iets minder bitter dan gewone marmelade, maar nog steeds niet mierzoet. Ik vind dit zooo lekker op een simpel geroosterd broodje!

Bovendien heel leuk om kado te geven, dus maak een paar potjes met een mooi etiket of labeltje!

  1. Clementine marmelade

Ingredienten

  • 1 kg clementine mandarijnen
  • 3 grote citroenen
  • 2 ltr water
  • 1 kg rietsuiker

Verder nodig

  • een grote pan met dikke bodem
  • een stukje kaasdoek of dicht theezeefje
  • gesteriliseerde jampotten

Porties

4-6 potten

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

2 uur

Totale tijd

2 uur en 20 minuten

Bereiding

  1. Zet schone, gesteriliseerde (jam)potjes klaar en doe, voor de jamtest (om te kijken of de jam goed gegeleerd is) een schoteltje in je vriesvak.
  2. Leg de mandarijnen in een pan met zo veel water dat ze onder staan en breng aan de kook. Leg er evt. een bord op om ze onder water te houden. Laat 2 uur zachtjes koken. 
  3. Laat de mandarijnen uitlekken in een vergiet boven een andere pan, zodat je het water opvangt en snij ze in dunne plakjes. Verwijder de pitten maar gooi ze niet weg! 
  4. Hak de plakjes zo fijn als je lekker vindt. Sommige mensen houden van chunky marmelade, anderen vinden dunne sliertjes lekkerder. Leg de stukjes terug in de pan. 
  5. Pers de citroenen uit. Bewaar de citroenpitten ook en doe ze samen met de clementinepitten in theefilter of knoop ze in een stuk kaasdoek en hang in de pan. Dat zorgt voor de broodnodige pectine om de marmelade lekker te laten geleren.
  6. Voeg het citroensap en het opgevangen kookwater toe aan de fijngehakte mandarijntjes. 
  7. Voeg suiker toe en roer door elkaar. Zet op een laag vuur en roer zodat de suiker oplost. Breng terug aan de kook en laat ca. 20 min. zachtjes koken.
  8. Om te kijken of het voldoende gegeleerd is, doe je de jamtest: haal het schoteltje uit de vriezer en laat er een theelepeltje vloeistof op vallen. Als je nu met je vinger de druppel wegduwt, moet het gaan rimpelen. Dat is het teken dat de marmelade klaar is. Anders laat je het nog even doorkoken.
  9. Schep het mengsel in gesteriliseerde potten en draai de deksel erop. Draai de potten om en laat afkoelen.

Porties

4-6 potten

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

2 uur

Totale tijd

2 uur en 20 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen