Panettone

Een panettone is een klassiek Italiaans brood wat meestal rond Kerstmis wordt gegeten. Onze versie is gevuld met vijgen en in rum geweekte cranberries, maar je kunt er ook noten of andere gedroogde vruchten in verwerken. En makkelijk: deze versie kun je gewoon maken in de normale taartvorm!

  1. Panettone

Ingrediënten

  • 150 ml melk
  • 4 eieren
  • 60 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl gist
  • 400 g bloem
  • 85 g boter, in stukjes
  • 100 g gedroogde cranberries
  • 50 ml sinaasappelsap of rum
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • rasp van 1 citroen
  • 50 g gedroogde vijgen, in stukjes
  • 10 blanke amandelen

Benodigdheden

  • een panettone vorm, een grote rode (terracotta) bloempot of een kleine bakvorm (rond de 18 cm)

Porties

1 brood

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

1 uur en 30 minuten + rijstijd (minimaal 1 uur)

Bereiding

  1. Warm de melk een beetje op en meng in een kom met 3 eieren, suiker, zout en gist. Voeg de bloem toe en meng even goed door. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat 1 uur staan op een warme plek, bijvoorbeeld in een oven waarvan je alleen het lampje aan doet.
  2. Voeg de boter toe en kneed het deeg in een minuut of 10 tot een zacht en elastisch deeg. Het kan een
    beetje plakkerig zijn, dat is niet erg. 
  3. Week de cranberries 15 minuten in sinaasappelsap of rum, giet af en droog ze een beetje.
  4. Voeg de cranberries, vanillesuiker, citrusrasp en vijgen toe aan het deeg. Kneed nog een keer door.
  5. Leg het deeg op een ingevet aanrecht of op wat bakpapier en kneed het tot een stevige bal. Leg de bal in een ingevette of met bakpapier beklede bakvorm en laat het afgedekt weer 1 uur rijzen of totdat het verdubbeld is in hoogte. Soms duurt het langer, dat hangt van de omgevingstemperatuur af.
  6. Als het broodje goed gerezen is, haal je het uit de oven. Zet even opzij en warm de oven voor op 200˚C.
  7. Klop een eitje los en kwast de bovenkant van het brood ermee in en verdeel de amandelen erover.
  8. Zet de panettone weer in de oven en bak hem af in 1 uur, maar zet na een half uur de oven op 180˚C. Zorg dat de bovenkant niet verbrandt, dek evt. af met wat aluminiumfolie. Het brood is gaar als je er op klopt en het hol klinkt.
  9. Strooi er voor het serveren nog wat poedersuiker op. Lekker met een dikke laag boter!

Porties

1 brood

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

1 uur en 30 minuten + rijstijd (minimaal 1 uur)

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen