Sluiten

Tomaat-aardbeisalade met zelfgerookte mozzarella

Zelf mozzarella roken! De smaak is sensationeel en een geweldige combi met frisse tomaat en aardbei.

  1. Tomaat-aardbeisalade met zelfgerookte mozzarella

Ingrediënten

  • 1 bol mozzarella
  • 1/2 grote coeur de boeuf/vleestomaat
  • 1 trostomaat of 1/2 bakje wilde tomaten
  • 125 g cherry trostomaten
  • 75 g aardbeien
  • 2 el balsamico-azijn
  • 1/2 el vlierbloesemsiroop
  • 1 1/2 el olijfolie
  • Handjevol kruiden zoals basilicumblaadjes, dille en bieslook. bloemetjes van komkommerkruid (borage) of andere eetbare blommen

Benodigdheden

  • rookoventje of grote pan met zeef, rookmot (of gebruik een beetje rijst en wat theeblaadjes)

Bereiding

  1. De mozzarella roken: laat de mozzarella uitlekken en dep droog met een theedoek of met keukenpapier. Verdeel 2 el rookmot over de bodem van een rookoventje of een grote pan en zet deze afgesloten op een laag vuurtje. Laat de rookmot langzaam smeulen totdat er voldoende rookontwikkeling zichtbaar is. Haal de rookpan vervolgens van de hittebron af en leg de mozzarella op het rooster (of in de zeef). Sluit af met het deksel en laat een minuutje of 8 roken.
  2. Leg de aardbeien in een bakje met de balsamicoazijn. Laat een minuut of 20 staan.
  3. Leg de trostomaatjes in een ovenschaal en druppel er olijfolie over. Strooi wat Provençaalse kruiden en zout over de tomaatjes en zet 10 minuutjes in een op 200 C voorverwarmde oven.
  4. Snij de rest van de tomaten en mozzarella in plakken.
  5. Klop een dressing van de aardbeienmarinade, vlierbloesemsiroop en olijfolie, voeg wat zout en peper naar smaak toe.
  6. Leg alles mooi op een schaal. Druppel de dressing over de salade en versier met eetbare bloemen en kruiden.

Tip: Ook lekker met een zelfgemaakte pesto van wilde kruiden of rucola bijvoorbeeld.

Porties

4 porties

Bereidingstijd

10 minuten

Voorbereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

30 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen