Duurzame pluiveehouderij

Les Bleues: vrij & dubbeldoelras

Lankerenhof Chris en Marjanne Borren respect voor dieren

Lankerenhof: 

respect voor dieren


​Les Bleues: vrij en dubbeldoelras

Duurzame pluimveehouderij

Odin wil pluimveehouderij duurzamer en evenwichtiger maken

Biologische foodcoop Odin is samen met biologische kippenboerderij De Lankerenhof in Voorthuizen een proef gestart met het vrije & dubbeldoel kippenras Les Bleues. Het doel daarvan is een meer duurzame en evenwichtige omgang met pluimvee. De Les Bleues-kippen kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren. 


De huidige legkippenrassen zijn doorgaans hybride. Dit betekent dat er met deze kippen niet gefokt kan worden. Hierdoor zijn boeren afhankelijk van de bedrijven die deze dieren fokken. Dit geldt voor een groot deel van de gangbare en biologische boerenbedrijven. In tegenstelling tot hybride rassen is het ras Les Bleues geen eigendom van een organisatie of persoon. Uit dit vrije ras kunnen boeren zelf volgende generaties kippen fokken. Vrije rassen maken boeren dus minder afhankelijk. 


Ook bijzonder aan Les Bleues is dat de hennen lekkere eieren leggen en zowel de hennen als de hanen goed vlees bieden. Oftewel: het is één ras met een dubbel doel. In de pluimvee-industrie komen legkippen en vleeskuikens normaal gesproken namelijk uit verschillende rassen. De hennen en hanen van het vleeskuikenras produceren snel veel vlees. De hennen van het legkippenras produceren veel eieren. Maar de hanen van dit legkippenras produceren niet veel vlees. Dus deze haantjes worden in de pluimvee-industrie bijna altijd tijdens hun eerste levensdagen gedood.


In deze proef houdt biologische pluimveehouderij De Lankerenhof 400 kippen van het ras Les Bleues. Ze zijn herkenbaar aan de witte veren en de blauwgrijze poten – vandaar de naamgeving. De dieren zijn robuust, gaan efficiënt met voer om en kunnen zichzelf voortplanten. Op De Lankerenhof mogen Les Bleues-hanen op een natuurlijke manier tussen de hennen opgroeien, zowel binnen als buiten. Het ras Les Bleues is door biologische boeren uit Zuid-Duitsland ontwikkeld en komt oorspronkelijk uit Frankrijk.


David Egelmeers, hoofd communicatie: “Wij willen van onze leden weten wat zij van dubbel doel kippenras Les Bleues vinden. Met deze feedback en met de ervaringen van De Lankerenhof evalueren we of deze manier van kippen houden toekomstbestendig is. De pluimveesector probeert te vernieuwen en is op zoek naar andere wegen. Ze onderzoeken langzaam groeiende rassen en proberen innovatieve marktconcepten uit. Met deze proef leveren wij onze bijdrage hieraan. En wanneer de proef slaagt, is dit een volgende stap naar een meer evenwichtige en duurzame omgang met dieren.”


Op 3 oktober schreef pluimvee houder Chris Borren van De Lankerenhof:

"De hennen zijn zeer nieuwsgierig en erg ondernemend. Zodra de stal open gaat, stormen de hennen massaal naar buiten. Ze zijn niet bang maar laten zich niet gemakkelijk pakken, ze zijn echt eigenzinnig. Als je een hen oppak dat merk je gelijk dat ze veel zwaarder zijn dan de bruine leghennen. Het verenkleed voelt veel zachter aan, het lijkt wel of ze veel meer veren (en dan vooral donsveren) hebben. Het is nog zoeken naar de juiste voersamenstelling, maar langzaam maar zeker komen we steeds verder.

De eierproductie valt nog niet mee, ze leggen nu ca. 75%. De eieren blijven ook langer klein dan dat we verwacht hadden. Het zijn totaal andere kippen die een eigen behandeling vragen, ik leer elke dag iets meer over deze dieren."