Bruno Joebkes (rechts op de foto) vertelt in de serie: "Hoe is het met de dieren?" hoe het er bij de Duitse slachterij Naturverbund aan toe gaat, waar Odin een groot deel van zijn varkensvlees vandaan haalt.
Bruno Joebkes (rechts, links Odin Category Manager Elias Jeremiasse)
“Onze varkens komen van 8 kleine biologische bedrijven die maximaal 100 kilometer bij ons vandaan zitten. Dit maakt dat de varkenshouders hun dieren zelf ’s avonds of ’s morgensvroeg kunnen brengen. Vooral in de zomer wanneer het heet is, is dat belangrijk. Ons varkensvlees heeft het maximum van 3 sterren in de Duitse variant van jullie Beter Leven-keurmerk. Dit betekent bijvoorbeeld dat de varkens veel leefruimte hebben, dat hun slaap- en voedingsruimtes gescheiden zijn en dat ze op droog stro slapen. Ze moeten verse lucht van buiten kunnen krijgen en ook zelf naar buiten kunnen en verschillende omgevingen ervaren. Staarten afknippen is verboden in de biologische varkenshouderij. Het is ook niet nodig in de biologische varkenshouderij, want daar ervaren ze niet de stress en verveling die ertoe leidt dat ze in elkaars staarten bijten.”
“Wij doden dieren door elektrische verdoving en niet door gasverdoving. Elektrische verdoving werkt binnen 1 seconde. Alle grote slachthuizen verdoven met gas, wat tot 15 seconden duurt voor het werkt. En wanneer wij van verschillende varkenshouders tegelijk varkens krijgen, mengen we die groepen niet, want samenbrengen geeft stress.”
“In de ochtend beginnen we met slachten. We openen de stal waardoor ze wakker worden, maar we doen geen licht aan. De persoon die de varkens uit de stal haalt moet weten hoe varkens zich bewegen en leidt ze stil en rustig een voor een naar de ruimte waar ze verdoofd worden. Daarna worden ze snel gedood en geslacht. We gebruiken een nieuwe techniek die op basis van lichaamswarmte meet of de dieren ook daadwerkelijk verdoofd en dood zijn.”
“De persoon in de stal en de verdover mogen ook niet gestressed zijn. Daarom mogen ze dit maar 11/2 tot 2 uur per dag doen en maximaal 3 keer per week. Zo kunnen ze dit werk gefocused en rustig doen.