Joris Kemper vertelt in de serie: "Hoe is het met de dieren?" hoe het er bij Kemperkip aan toe gaat. Een variant op dit artikel heeft eerder in het Odin Herfstmagazine gestaan.
“Bij KemperKip staat dierenwelzijn vanaf de allereerste levensfase centraal,” vertelt Joris Kemper. “Onze aanpak is geworteld in ambachtelijke tradities, maar altijd in lijn met moderne biologische standaarden. Van het moment dat de kip geboren wordt tot aan de distributie, blijft zorg voor het dier de rode draad.”
“Onze eendagskuikens worden geboren in een biologische broederij. Daarbij gebruiken we alleen eieren van biologische moederdieren. Het transport naar de pluimveehouders doen we zelf, met speciaal opgeleide medewerkers. Doordat we de hele keten in eigen hand hebben, kunnen we maximale kwaliteit en diervriendelijkheid garanderen.”
Tijdens de opfokfase nemen we bewust meer tijd. “Onze biologische kippen groeien bijna twee keer zo langzaam op als reguliere kippen,” zegt Joris. “Dat draagt niet alleen bij aan steviger en smaakvoller vlees, maar ook aan een diervriendelijke leefwijze. Het voer dat ze krijgen is volledig biologisch en plantaardig, en bevat geen dierlijke toevoegingen, preventieve antibiotica of krachtvoer. Minstens 65 procent bestaat uit biologische granen.”
Ook de leefomgeving is volgens hem van groot belang. “De hokken die we in eigen beheer hebben, beschikken over vloerverwarming, zodat de temperatuur altijd optimaal is voor de kippen. Daarnaast zijn de verblijven ruim en luchtig, met strooisel en natuurlijk daglicht. Onze kippen hebben vrije uitloop, waardoor ze overdag kunnen rondscharrelen, hun eigen ritme volgen en een natuurlijk dag- en nachtritme hebben.”
“Het slachten van de dieren gebeurt bij ons op semi-ambachtelijke wijze. Onze kippen worden met veel precisie en zorg grotendeels handmatig versneden en verwerkt. Daarna koelen we het vlees met droge lucht. Deze methode zorgt ervoor dat de kwaliteit optimaal blijft, en dat proef je terug in de smaak en de textuur.”
KemperKip waarborgt volledige traceerbaarheid van het vlees. “Wij werken met de Boercode: een combinatie van het boernummer en het koppelvolgnummer. Daarmee is elk product volledig traceerbaar van boer tot consument. Zo blijft de herkomst altijd transparant.”