Nu exclusief verkrijgbaar bij Odin
Heerlijk met een dikke laag boter en pindakaas - Sierd Hettema, Category Manager bij Odin
“Het is een heel smaakvol robuust brood” zegt Category Manager Sierd Hettema enthousiast, wanneer hij het Odin Graancirkelbrood voor het eerst proeft. “Een lekkere korst met pitjes. Het vult goed. Heerlijk met een dikke laag boter en pindakaas. Ook prima geschikt om zelf nog even in de oven te doen. Sprenkel er nog even wat water overheen en zet de oven 5 minuten op 180 graden, dan is de korst heerlijk krokant.”
Graancirkelbrood is een uniek zuurdesembrood. In tegenstelling tot het meeste brood komen alle ingrediënten uit Nederland en is het ook nog eens Demeter-gecertificeerd. Het is ontwikkeld door Odin en Bakkerij Van der Westen, samen met maalderij Zonnespelt en biodynamische boerderij Dames & Heren Vos.
“Het grootste deel van de biologische baktarwe in Nederland komt uit het buitenland” zegt Sierd. “En de variatie in tarwerassen die we in Nederland hebben is erg beperkt. Het is bijna allemaal Lavett-tarwe. Dit maakt onze graanteelt kwetsbaar voor ziektes en veranderende weersomstandigheden. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van gezonde biologische tarwe én een vitale bodem, is het belangrijk om te investeren in een diversiteit aan nieuwe tarwerassen die goed gedijen op Nederlandse grond.”
“De samenwerking in de keten is bijzonder” zegt Wendy van der Westen. “Graancirkelbrood wordt gebakken met diverse soorten graan van Nederlandse biologisch dynamische telers en wordt in Nederland op molenstenen gemalen. Zo is de keten uiterst kort en blijft de kwaliteit behouden.”
“We maken gebruik van Demeter-graan. Dit staat voor bodemgezondheid en duurzaamheid, doordat biodynamische methoden erg gericht zijn op het verbeteren van de bodem door compost en natuurlijke mineralen, maar ook doordat daarin geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Want het gaat niet alleen om wat er in het graan zit, maar ook om de manier van telen.”
Graancirkelbrood wordt bereid volgens een authentieke Duitse desemmethode. Eerst maken de bakkers hun eigen desemstarter en koken ze de granen, die het brood extra structuur en aroma geven. De volgende dag wordt het deeg gekneed, met de hand gevormd en gebakken.
Odin bouwt binnen de Graancirkel aan een regeneratieve toekomst voor brood. We werken hiervoor samen met boeren aan nieuwe tarwesoorten: sterke, smakelijke graanpopulaties die goed presteren op het veld én in de bakkerij.
“Het zou mooi zijn wanneer meer akkerbouwers, bakkers en maalders enthousiast worden, zodat we meer van dit soort brood in Nederland hebben” besluit Sierd.
De Odin Graancirkel is een vervolg op het project Divers & Dichtbij: proeftuinen voor zaadvaste rassen. Het driejarig project was een initiatief van Odin, i.s.m. het Louis Bolk Instituut en drie biodynamische producenten. Met hen werd gezocht naar geschikte zaadvaste rassen. In vervolg daarop werkt Odin samen met boeren en verwerkers verder aan het vinden en toepassen van geschikte zaadvaste rassen waarmee biologische en biodynamische telers in de regio ook in de toekomst uit de voeten kunnen en die de diversiteit in het winkelschap behouden of zelfs verbreden.
Odin Graancirkelbrood: