Wist je dat het grootste deel van de biologische baktarwe voor brood in Nederland nog altijd uit het buitenland komt? En dat de variatie in tarwerassen in Nederland erg beperkt is? Dit maakt onze graanteelt kwetsbaar voor ziektes en veranderende weersomstandigheden. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van gezonde biologische tarwe én een vitale bodem, is het belangrijk om te investeren in een diversiteit aan nieuwe tarwerassen die goed gedijen op Nederlandse grond.
Na het succes van onze eerdere twee Graancirkelbroden en de vele enthousiaste reacties, zijn we opnieuw een mooie samenwerking gestart. Samen brengen we een nieuw, in Nederland gebakken zuurdesembrood op tafel – vol smaak, biodiversiteit en vakmanschap. Binnen de Odin Graancirkel bouwen we aan een regeneratieve toekomst voor brood. We werken nauw samen met Nederlandse biodynamische boeren aan nieuwe tarwesoorten: sterke, smakelijke graanpopulaties die goed presteren op het veld én in de bakkerij.
Na de zomeroogst wordt het graan gemalen tot vers volkorenmeel op traditionele molenstenen. Het meel reist vervolgens naar biologische bakkerij Van der Westen – Organic Family Bakery, waar de bakkers het met veel aandacht en vakmanschap verwerken tot smaakvol brood.
De bereiding gebeurt volgens een authentieke Duitse desemmethode. Eerst maken de bakkers hun eigen desemstarter en koken ze de granen, die het brood extra structuur en aroma geven. De volgende dag wordt het deeg gekneed, met de hand gevormd en gebakken.
Zo ontstaat een prachtig, robuust zuurdesembrood – vol karakter, voedzaam en helemaal van eigen bodem.
De Odin Graancirkel is een vervolg op het project Divers & Dichtbij: proeftuinen voor zaadvaste rassen. Het driejarig project was een initiatief van Odin, i.s.m. het Louis Bolk Instituut en drie biodynamische producenten. Met hen werd gezocht naar geschikte zaadvaste rassen. In vervolg daarop werkt Odin samen met boeren en verwerkers verder aan het vinden en toepassen van geschikte zaadvaste rassen waarmee biologische en biodynamische telers in de regio ook in de toekomst uit de voeten kunnen en die de diversiteit in het winkelschap behouden of zelfs verbreden.
Odin Graancirkel Brood: