De gemiddelde eiwitverhouding in Nederlandse supermarkten ligt op ongeveer 40% plantaardige en 60% dierlijke eiwitten. Bij Odin is dit 67,1% versus 32,9%. Een heel mooie score en de hoogste van alle supermarkten in Nederland!
Nederlanders halen op dit moment zo’n 40% van hun eiwitten uit plantaardig voedsel en de rest uit dierlijke bronnen. De overheid heeft als doel dat het aandeel plantaardige eiwitten in 2030 minimaal 50% is. Actiegroep Wakker Dier wil zelfs dat in 2030 minimaal 60 procent van de verkochte eiwitten plantaardig is. Vanwege de milieubelasting van de productie van dierlijke eiwitten en vanuit het oogpunt van dierenwelzijn steunt Odin deze zogenoemde ‘eiwittransitie’.
Met hulp van de Eiweet-methode hebben we berekend dat bij ons de verhouding tussen de plantaardige eiwitten die we verkopen en de dierlijke, 67,1% versus 32,9% is. De Eiweet-methode is een door de Green Protein Alliance gevalideerde berekening waar veel supermarkten gebruik van maken.
Green Protein Alliance op LinkedIn: "Met deze verhouding heeft Odin de landelijke supermarkt doelstelling van 60% plantaardige eiwitten in 2030 al gehaald. Een fantastische prestatie!"
“Uiteraard zijn we tevreden met dit mooie resultaat!” aldus Odin-directeur Merle Koomans van den Dries. “Het is een logisch gevolg van de keuzes die we als bedrijf maken. Vegetarisch en plantaardig eten hebben altijd al veel aandacht gehad bij Odin, net als werken aan meer dierenwelzijn en minder milieubelasting. Daarom hebben we al jaren geen aanbiedingen op vlees of verse vis. Maar we vinden het ook belangrijk dat de dierlijke eiwitten die we verkopen zo goed mogelijk zijn. Daarom komen onze dierlijke eiwitten zoveel mogelijk van biodynamische boeren. Die voldoen aan de strengste normen, werken circulair, gebruiken geen soja-eiwit uit tropische regenwouden in hun diervoeder en hun koeien mogen hun horens houden. Ook komen onze dierlijke eiwitten steeds vaker van dubbeldoel-dieren. Bijvoorbeeld eieren van kippenrassen waarbij de hennen en hanen ook voor het vlees gebruikt worden. Zo hoeven er minder vleeskippen gehouden te worden.”
We zoeken voortdurend verder naar alternatieve eiwitrijke producten. Een leuk voorbeeld zijn de Fusilli van rode linzen en groene erwten van Castagno, de kaasalternatieven van Jay & Joy, de paté’s van Vegan Deli, de yoghurt-alternatieven van Sojade en de vegan smeerkazen en spreads van Soyana.
Ook steunen wij de TAPP-Coalitie, die door beprijzing plantaardige eiwitten aantrekkelijker wil maken en dierlijke minder aantrekkelijk.
Kijk in onze webshop voor onze vegan en vegetarische producten en vleesvervangers.
Wanneer we wel kiezen voor producten met dierlijke eiwitten zijn een aantal zaken voor ons belangrijk. Odin is tegen het intensief houden van dieren en we werken alleen samen met partijen die dieren zorgvuldig behandelen. Daarom kiezen we het liefst voor biodynamisch gehouden dieren. Koeien op biodynamische bedrijven mogen bijvoorbeeld hun hoorns houden en bij steeds meer bedrijven mag het kalf langer bij de koe blijven. Onze eieren komen van zogenoemde dubbeldoel-kippen, die ook voor het vlees gebruikt worden. Hierdoor hoeven er minder vleeskippen gehouden worden. Onze biodynamische hanen worden niet op hun eerste dag gedood, maar laten we opgroeien tot vleeshaan. Bijna al onze gevangen vis heeft het MSC-keurmerk en onze kweekvis heeft het bio-keurmerk.
Voor ons varkensvlees maken we onder andere gebruik van de Duitse slager Naturverbund. De dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals gaf aan blij te zijn dat Odin voor deze slachter koos, vanwege de zorgvuldige manier waarop ze met dieren omgaan.