Het Siciliaanse wijnhuis Luna Gaia levert drie nieuwe biodynamische wijnen: Maganza Zibibbo, Logistilla Nerello Mascalese en Chiaramontesi Nero d’Avola.
In het zonovergoten landschap van Sicilië liggen de wijngaarden waar de wijnen van Luna Gaia hun oorsprong vinden. In Salemi om precies te zijn. In deze wijngaarden wordt zorgvuldig gewerkt met biodynamische preparaten, geheel volgens de richtlijnen van Demeter. De druiven worden ook met de hand geoogst en vergisten spontaan alvorens ze verder in rijping gaan. Door deze ‘natuurlijke’ wijze van produceren weerspiegelen de wijnen daarmee perfect het terroir en karakter van de druivensoorten. De verwerking van de druiven vindt plaats op Sicilië zelf; het bottelen van de wijn gebeurt op het vasteland om zowel uitstoot als transportkosten te beperken.
De Italiaanse cultuur staat bekend om haar rijke verhalen en diepgewortelde tradities, en dat is op Sicilië niet anders. Op het eiland leeft een eeuwenoude vertelcultuur voort dankzij de “Pupari”, poppenspelersfamilies die sinds de late 19e eeuw de kunst van het traditionele poppentheater in stand houden. In de beroemde “Opera dei Pupi” worden de avonturen van ridders Orlando en Rinaldo verteld, beiden in dienst van Karel de Grote en verliefd op de beeldschone Angelica. Een verhaal vol moed, trouw en vriendschap, dat nog altijd met passie wordt opgevoerd. Elk etiket illustreert een episode uit het epos “Orlando Furioso”.
Zibibbo, ook bekend als Moscato d’Alessandria, is een aromatische witte druif die oorspronkelijk uit Egypte komt. De naam komt van het Arabische woord zabīb, wat “rozijnen” betekent, een verwijzing naar het zoete karakter van de druif. De druiven worden geoogst in de koelste uren van de dag, waarna ze zacht worden geperst en vergist bij lage temperatuur. Rijping vindt plaats in roestvrijstalen tanks en op fles. De wijn is levendig en aromatisch met een frisse elegantie. Verwacht aroma’s van abrikoos, oranjebloesem en amandel. Ideaal als aperitief of bij groentegerechten, salades, schaal- en schelpdieren.
Nerello Mascalese is een karaktervolle rode druif afkomstig uit Sicilië, en wordt beschouwd als één van de edelste inheemse rassen van het eiland. De druiven worden laat geoogst, eind september, tijdens de koelste uren van de dag. Na een korte schilinweking vergist de most op gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn 4 maanden in roestvrijstalen tanks en op fles. De wijn heeft een complex aroma van rood fruit en kruidige tonen. In de mond is hij vol, elegant en gestructureerd, met fijne zuren. Perfect in combinatie met risotto of pasta met paddenstoelen, stevige vleesgerechten of bij een aperitief met charcuterie en gerijpte kazen.
Nero d’Avola is dé iconische rode druif van Sicilië en staat bekend om zijn krachtige karakter en volle smaak. De druiven worden eind september geoogst tijdens de koelste uren van de dag. De combinatie van zon, natuurlijke ventilatie, kalkrijke bodems en goed doorlatende grond biedt ideale omstandigheden voor de teelt van Nero d’Avola. Na het verwijderen van de takken, vergist het sap met de most voor 6 tot 8 dagen in roestvrijstalen tanks alvorens de wijn nog 4 maanden op roestvrijstaal en fles rijpt. In de geur herken je daardoor direct zwarte kersen, ander donker fruit en wat kruiden. Kenmerkend voor deze druif is een subtiele zoetheid waardoor hij enorm soepel is. Gekoeld is hij goed te combineren met een zomerse barbecue.
Je vindt de wijnen in onze schappen of in de webshop!