Inspirerend, kleurrijk en lekker zijn eigenlijk allemaal understatements als beschrijving van Mixblik, hét Rotterdamse bedrijf dat door twee vrouwen wordt gerund.
Sinds de oprichting in 2021 is Mixblik niet alleen een plek waar met liefde ambachtelijke maaltijden in blik worden bereid, maar ook een plek waar vrouwen nieuwe vaardigheden leren en zich persoonlijk ontwikkelen. De verschillende culturen, persoonlijke verhalen en het duurzame karakter maken Mixblik op z’n zachtst gezegd enorm boeiend. We geven je graag een blik achter de schermen.
Oprichters Esther van der Hoeven en Iris van Beers zagen vanuit verschillende banen in het maatschappelijke werkveld dat een grote groep vrouwen, vaak gekomen als vluchteling naar Nederland, aansluiting miste op de arbeidsmarkt. De inburgering schoot geregeld tekort, waardoor de afstand tot de arbeidsmarkt alleen maar groter werd. Esther en Iris wilden daar graag verandering in brengen. Het doel was helder: sociale én blijvende impact maken mét vrouwen die weinig kansen hebben gehad. Zo ontstond Mixblik als sociale onderneming, een plek waar de afstand tot de arbeidsmarkt wordt verkleind en vrouwen creatief en procesmatig aan de slag gaan met hun gedeelde passie: koken.
De diversiteit binnen Mixblik spat ervan af. Het is een werelds geheel met vrouwen uit Eritrea, Somalië, Vietnam, Syrië, Congo, Saoedi-Arabië, Senegal en Nederland. Elke vrouw brengt haar eigen cultuur, kwaliteiten en energie met zich mee. Om de vrouwen dichterbij een betaalde baan en zelfstandige toekomst te helpen, volgen ze het leerwerktraject. Zij leren van de vaste productiemedewerkers die ook ooit in het leerwerktraject begonnen zijn. Tijdens het ongeveer twee jaar durende traject krijgen ze o.a. Nederlandse taal en HACCP lessen en behalen ze verschillende productiecertificaten. Daarnaast wordt er samen met een maatschappelijk werker gekeken naar de overige wensen van de vrouwen. Voor de een betekent dat rekenles, voor een ander huiswerkbegeleiding bij een mbo-opleiding.
Bij Mixblik wordt er zo veel mogelijk zelf gedaan. Naast het koken zijn de vrouwen betrokken bij het volledige productieproces, wat hen de kans geeft om uiteenlopende vaardigheden te ontwikkelen. Denk daarbij aan het bedienen van machines, het bijhouden van de administratie en natuurlijk de productontwikkeling zelf. Eens per week koken de vrouwen in de lunchkantine van W70 in Rotterdam en daar ontstaan vaak ook de leukste ideeën. Wanneer een recept gereed is voor productie, denken de vrouwen ook mee over de vormgeving via een gezamenlijk moodboard.. Kleurrijke persoonlijkheden zorgen immers voor kleurrijke verpakkingen.
Mixblik inspireert, wat blijkt uit de verschillende grote bedrijven en overheden die op bezoek zijn geweest om kennis op te doen op het gebied van inclusie, integratie en werkondersteuning. Naast hun sociale missie speelt duurzaamheid ook een belangrijke rol. Zo zijn de ingrediënten die ze gebruiken seizoensgebonden, worden ze zo veel mogelijk lokaal geproduceerd en zijn ze bij voorkeur biologisch. De keuze voor blik als verpakkingsmateriaal is logisch: het is licht, sterk, volledig recyclebaar én zorgt ervoor dat de maaltijden lang houdbaar blijven.
Het harde werken van de vrouwen komt uiteindelijk allemaal samen in een blikje dat super makkelijk te bereiden is. Bekende gerechten zijn bijvoorbeeld Shakshuka, Linzenstoof en hummus. Minder bekend maar absoluut het proberen waard zijn de Silsi uit Eritrea en de Mafe pindastoof uit West-Afrika. De gerechten zijn super smaakvol en ook eenvoudig te combineren met verschillende componenten zoals rijst, brood, vlees/vis (vervangers) en lokale groenten in het seizoen. De verborgen parel is echter Gele Pesi, een Surinaamse erwtensoep. Dit blikje wordt pas later dit jaar geïntroduceerd, dus houd vooral goed de schappen in de gaten. Het gehele assortiment vindt je al in onze winkels en in de webshop.