Vorige week hadden we een prachtige oogst van gele kamille en wede op onze biodynamische Odin-boerderij De Beersche Hoeve. Leden van onze coöperatie en medewerkers van Claudy Jongstra en de boerderij hielpen mee en hadden samen een mooie dag. De wede werd direct verwerkt, waarna er verschillende stoffen direct in gedompeld werden.
Gele kamille wordt niet voor niets ook wel verfkamille genoemd. Deze biodynamisch geteelde kamille gebruikt Jongstra voor het briljante geel dat we terugzien in haar werk. Gele kamille heeft een wat grotere bloem dan de ‘gewone’ echte kamille en heeft gele bloemblaadjes. Hierdoor is het extra geschikt om er gele verf uit te destilleren. Doordat de plant steeds nieuwe bloemen aanmaakt kan er vier à vijf keer geoogst worden.
Gele kamille, ook wel verfkamille genoemd
Wede was tot in de zestiende eeuw de grondstof van blauwe kleurstof in West-Europa en staat daarom ook wel bekend als het Europese indigo. In 2020 begon De Beersche Hoeve met de teelt voor Claudy Jongstra. Wetenschappers, kunstenaars en de boeren van De Beersche Hoeve reconstrueerden samen de oude ambachtelijke methode van de winning en verwerking van de blauwe kleurstof uit wede. Wede is een koolsoort die makkelijk te telen en te oogsten is en die vroeger grootschalig geteeld werd. Het is een ongecultiveerde plant, dus nog helemaal zoals hij in het wild is.
In wede gedompelde stoffen op De Beersche Hoeve
Jongstra gebruikt de verfkleuren voor haar wollen wandkleden, maar ook voor haar LOADS Collection, waarvoor onder andere kleding, meubels en tassen geverfd worden met de natuurlijke kleuren van verfplanten. Dit wordt onder meer toegepast op de unieke biodynamische katoenen stoffen van het bijzondere Egyptische biodynamische bedrijf SEKEM.
Kijk hier naar de video Blauw Goud, over de oogst en verwerking van wede
Eerste textiellabel met het Demeter-keurmerk!