In het zonnige zuiden van de Griekse Peloponnesos zit Epikouros gevestigd, een producent van biologische en biodynamische olijven en olijfolie die inmiddels bekendstaat als één van de beste in Europa.
Niet alleen wij bij Odin zijn fan, hun olijfolie is ook al vele malen in de prijzen gevallen. Zo won Epikouros onlangs nog de Amsterdam Olive Oil Competition 2025, waar 110 producenten uit 17 landen aan deelnamen. Wat maakt deze olijfolie nu zo bijzonder? Agronoom en medeoprichter Labis Christopoulos vertelt ons meer over de achtergrond van het bedrijf, de geheimen achter de hoge kwaliteit én het succes van de recente spaaractie in de Odin-winkels (sparen voor korting op een blik olijfolie).
Epikouros werd in 2002 opgericht door drie agronomen: Labis Christopoulos en zijn collega’s Nikos en Giorgos. Geen klassieke handelsonderneming dus, maar een initiatief van mensen met kennis van landbouw, biologische teelt en de uitdagingen waar boeren dagelijks mee te maken hebben. “We zagen dat veel Griekse boeren die overstapten op biologische landbouw moeite hadden om hun producten goed te verkopen. Daarom besloten we zelf een bedrijf op te richten dat hen zou helpen met de afzet,” vertelt Labis.
In de beginjaren produceerde Epikouros ook citrus en druiven, maar sinds 2006 ligt de volledige focus op olijven en olijfolie. “We wilden uitblinken in één sector, in plaats van middelmatig te zijn in meerdere. Door ons te specialiseren kunnen we maximale kwaliteit garanderen.”
Epikouros werkt momenteel met zo’n 150 biologische en biodynamische boeren, vooral uit Zuid-Peloponnesos en enkele van Kreta. Veel van hen zijn al sinds 2004 aangesloten. “We begeleiden hen actief bij het beheer van hun gewassen en geven voorlichting over biologische en biodynamische teelttechnieken. Het doel is altijd 100% verkoopbare kwaliteit.”
Deze nauwe samenwerking gaat verder dan alleen begeleiding. Zo geeft Epikouros voor elke oogstperiode specifieke instructies aan de boeren om schade aan de olijven te voorkomen. Binnen enkele uren na de oogst worden de olijven naar de lokale molens gebracht voor verwerking. “Tijd is hier cruciaal,” legt Labis uit. “Hoe sneller we persen, hoe beter de kwaliteit.” nadat het geperst is wordt de olie vervoerd in roestvrijstalen tanks om oxidatie te voorkomen. Aangekomen in de Epikouros-fabriek worden de tanks in gekoelde ruimtes opgeslagen, zodat de temperatuur van de olijfolie altijd onder de 20°C blijft, zelfs in de hete Griekse zomer. “We wachten niet tot het einde van het seizoen met het ophalen van de olie, zoals veel handelaren. Door wekelijks verse olie op te slaan onder gecontroleerde omstandigheden, behouden we de frisheid en smaak.”
Een belangrijk onderdeel van de filosofie van Epikouros is het vroeg oogsten van de olijven. Waar traditionele boeren vaak wachten tot laat in het seizoen om een hogere opbrengst (meer liters olie) te verkrijgen, is volgens Epikouros een vroege oogst essentieel voor goede kwaliteit. “Door één maand eerder te oogsten (vanaf eind oktober), krijgen we weliswaar iets minder olie per kilo olijven, maar de kwaliteit stijgt enorm. En met die kwaliteit kunnen we een betere prijs vragen, wat uiteindelijk meer oplevert voor de boer én een beter product voor de consument.”
Deze aanpak blijkt bovendien bijzonder actueel: een schimmelziekte, Gloeosporium, bedreigt momenteel namelijk veel Griekse olijfgaarden aan het einde van het seizoen.
De spaaractie in de Odin-winkels, waarbij klanten korting konden krijgen op een twee liter blik Epikouros olijfolie, was een groot succes. Volgens Labis is dat geen toeval: “Deze blikken zijn ideaal. Ze beschermen de olie tegen licht, wat essentieel is voor behoud van kwaliteit. Bovendien worden ze minder vaak geopend dan een groot vijf-literblik, wat oxidatie voorkomt.”
Griekse consumenten kopen olijfolie vaak in grote hoeveelheden. “Voor een gemiddelde Griek is een blik van vijf liter niet bijzonder, dat gaat in een week op,” lacht Labis. “Maar voor Nederlanders is twee liter al veel. Daarom is dit formaat ideaal: het biedt een goede prijs per liter, is praktisch in transport én handzaam in de keuken.”
Voor Labis is olijfolie niet alleen een ingrediënt, maar een essentieel onderdeel van de Griekse keuken en cultuur. “Het lekkerst vind ik olijfolie over een salade, of als finishing touch over warm eten. Je proeft dan echt de frisheid en het karakter van de olie.”
Epikouros laat zien dat je met kennis van landbouw, respect voor de natuur en een sterke band met boeren tot buitengewone kwaliteit kunt komen. Hun olijfolie is niet alleen lekker, maar ook een product met een verhaal. En dat proef je, je waant je zo op een traditionele olijfboomgaard op het Griekse platteland.