Eet je graag een eitje? Dan hoort daar ook een haantje bij. Maak de cirkel rond en eet af en toe een haantje (of maak er iemand anders blij mee).
Het kan je niet ontgaan zijn; een groot deel van de haantjes die jaarlijks wordt geboren bij de fok van leghennen wordt direct na de geboorte verwerkt in diervoeding. En dat zijn er veel; want uit 1 op de 2 eieren wordt een haantje geboren. Gelukkig zijn biodynamische pluimveehouders erin geslaagd om deze hanen op te laten groeien en te verwerken tot volwaardig biodynamisch vlees. Goed nieuws vinden wij, maar dit heeft tot gevolg dat er kwalitatief goed hanenvlees op de markt komt. En bij het opeten daarvan hebben we jullie hulp bij nodig.
Het is misschien even wennen voor de vegetariërs onder ons, maar we vinden een transparante en verantwoorde voedselketen nu eenmaal belangrijk. We kunnen natuurlijk niemand dwingen om vlees te gaan eten en daarom hebben we ervoor gekozen om het grootste deel van de financiering van het opgroeien van de hanen te verrekenen in de prijs van de eieren. Per 1 juli 2022 gaat de prijs van een biodynamisch ei daarom € 0,05 omhoog. Door de prijs van de eieren te verhogen kunnen we de haantjes tegen kostprijs verkopen. We hopen daarmee de drempel voor het kopen van een haantje te verlagen zodat er geen goed vlees verloren gaat. Want eet je eieren, dan ben je naast de hen ook verantwoordelijk voor de haan.
De uitgelegde leghennen zijn inmiddels al aardig ingeburgerd en worden als soepkip verkocht door veel biologische winkels vanuit de vriezer. Maar nu die hanen. Een rekensommetje: klanten van Odin eten gezamenlijk ongeveer 1.200.000 biodynamische eieren per jaar. Met de wetenschap dat een kip ongeveer 300 eieren per jaar per jaar legt (250 daarvan zijn geschikt voor consumptie; er gaan ook eieren verloren bijvoorbeeld door breuk), heb je dus ca. 4800 leghennen nodig. Dat betekent dat alle eiereters van Odin samen ook verantwoordelijk zijn voor het zorgvuldig omgaan met 4800 haantjes.
Als de kuikens 1 dag oud zijn, komen de hennen en hanen samen in de stal van een opfokbedrijf in Nederland. Het aantal vierkante meters per kip is wettelijk vastgelegd en dat betekent dat er meer stallen nodig zijn om ook de hanen op te kunnen laten groeien. Na ca. 15 weken gaan de hanen naar de slachterij en komen als broederhaantje weer in de Odin winkel. De leghennen gaan naar het biodynamische legbedrijf en beginnen op een leeftijd van 20 weken met het leggen van eieren, dit doen ze vervolgens ruim een jaar. Zodra de hennen uitgelegd zijn gaan ook zij naar de slachterij en worden verwerkt tot soepkip. Op deze manier zijn we dichterbij het rondmaken van de kringloop.
Hou je van eieren, denk dan ook aan de haantjes. Eet je geen vlees maar voel je je nu wel verantwoordelijk? Dat is mooi. Overweeg een haantje mee te nemen naar een buurtbarbecue. Dan kun je gelijk het verhaal vertellen! Want samen maken we echt een verschil. Help je mee? Via dit bestelformulier kun je hem bestellen. De haantjes kosten € 5,99 en wegen minimaal 1000 gram. Je kunt je haantje vanaf begin september ophalen in de winkel. Wees er als de kippen bij want er zijn er nu 1000 beschikbaar. Het slachten, verpakken en invriezen gebeurt bij Pluimveeslachterij van der Meer in Dronryp. Er zullen jaarlijks ca. 4800 hanen geslacht worden. De eerste 1.000 hanen worden eind juli geslacht. De volgende bestelronde verwachten we rond begin december.
W. van der Meer en Zonen B.V. is een familiebedrijf gespecialiseerd in het slachten en panklaar maken van leghennen: soepkippen. Voor Odin breiden ze hun specialisatie uit met het slachten van de broederhanen. Slachten gebeurt volledig in eigen beheer, tegen een aanvaardbare kostprijs, en volgens de geldende EG-richtlijnen en handelsnormen.
Bij Van der Meer worden ook de uitgelegde biodynamische hennen geslacht. Uitgangspunt daarbij is dat het vangen, transporteren en slachten van de kippen zo diervriendelijk mogelijk gebeurt. De vaste medewerkers hebben de training ‘Dierwelzijn op de slachterij’ gevolgd en is er dagelijks een zogenaamde ‘Poultry Welfare Officer’ aanwezig op de slachterij, die verantwoordelijk is voor het borgen van het welzijn van de leghennen. Daarnaast zien alle chauffeurs er op toe dat de kippen op een diervriendelijke manier gevangen en in de aanvoerkratten geladen worden. De chauffeurs bepalen per rit of de op de eigen vrachtauto’s aangebrachte beschermingen tegen weersinvloeden noodzakelijk zijn tijdens het vervoer.
Wij werken alleen met partijen die dieren met respect behandelen en zijn tegen het intensief houden van dieren. Daarom kiezen we bij Odin voor 100% biologisch en liefst biodynamisch. We kennen onze producenten en gaan ook regelmatig op bezoek bij de slachterijen. Onze missie is om de hele voedselketen transparant te maken zodat er meer bewustwording komt over de boodschappen die we doen en de verhalen die daar achter zitten. Want met elke euro die je uitgeeft, bepaal je mede hoe de wereld eruit ziet.