Sluiten

Vegan kerststrudel met stoofperenchutney

Feestelijk gerecht met veel groenten, paddenstoelen en een lekkere chutney. 

  1. Vegan kerststrudel met stoofperenchutney

Ingrediënten

  • 1.2 pak strudeldeeg van Donaustrudel
  • 50 ml olijfolie
  • 1/2  knolselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 50 ml groentebouillon

  • 125 g kastanjechampignons
  • 50 g gekookte kastanjes
  • 150 g gesneden boerenkool
  • 50 g walnoten
  • 2 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde
  • 1 takje verse rozemarijn of 1 tl gedroogde
  • 1/2 grote ui

  • 250 g stoofperen
  • 30 g gedroogde cranberries
  • 1 cm verse gember
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 60 ml appelazijn
  • 50 g rietsuiker
  • 1/2 rood pepertje

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 200 °C.
  2. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes van 1 cm. 
  3. Wrijf of borstel de paddenstoelen schoon en snijd klein. 
  4. Hak de kastanjes in kleinere stukjes. 
  5. Snipper de uien en hak de knoflook fijn bak in wat olie glazig. Voeg knolselderij, tijm en rozemarijn toe. Bak 10 min. en voeg dan de bouillon toe. 
  6. Stoof nog eens 10 min. tot de knolselderijblokjes gaar zijn en het vocht verdampt is. Haal uit de pan en zet opzij. Verhit nog wat olie en bak de paddenstoelen en de kastanjes op hoog vuur bruin, schep steeds om. 
  7. Voeg de boerenkool toe en roerbak totdat het zacht is. Laat het vocht zoveel mogelijk verdampen. 
  8. Doe de wokblokjes erbij en warm alles door.
  9.  Rooster de walnoten in een droge koekenpan knapperig. Hak ze wat kleiner. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. 
  10. Rol het deeg uit tot ongeveer 50 cm, kwast in met olie en leg de volgende 50 cm erop. Ga zo door tot het deeg bijna op is, houd een lapje over om over de bovenkant te draperen en scheuren te repareren. Leg de vulling aan één zijde op het deeg en rol de lap deeg met behulp van het bakpapier op tot een slang. 
  11. Leg die voorzichtig in een quichevorm als een krans. Leg het resterende deeg er losjes op. Smeer voor wat glans het deeg in met sojamelk. Zet ongeveer 45 min. in de oven.

Voor de chutney kook je de geschilde en in kleine blokjes gesneden peer, fijngehakte ui, heel fijn gehakte gember en klein gesneden rode peper met azijn, suiker, mosterdzaad en kaneelstokje op een laag vuurtje tot een stroperige chutney. Pureer eventueel voor een gladde chutney.

Porties

5 porties

Bereidingstijd

45 minuten oventijd

Voorbereidingstijd

1 uur en 30 minuten

Totale tijd

2 uur en 15 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen