Sluiten

Kerststol met amandelspijs

Zelf een kerststol maken met amandelspijs? Supermakkelijk, lekker én zo weet je precies wat er in je kerststol zit.

  1. Kerststol met amandelspijs

Ingrediënten amandelspijs

  • 150 g amandelmeel
  • 150 g suiker
  • 1 ei
  • zest (geraspte schil van 1 citroen)

Ingrediënten voor het brood

  • 400 g tarwe- en/of speltbloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 125 g roomboter
  • 150 ml melk
  • 2 eieren 
  • 20 g rietsuiker
  • 200 g sultana rozijnen
  • 175 g gemengde noten
  • 1 tl kaneel
  • Zout
  • 40 g amandelschaafsel
  • 40 g gekonfijte sinaasappelen

    Bereiding

    Het spijs

    1. Meng het amandelmeel met de suiker in een kom en voeg daar beetje bij beetje een los geklopt ei bij tot je echt goed "plakkend" spijs hebt. Je kunt het spijs het beste een nachtje in de koelkast laten staan, daar wordt het lekker stevig van, maar het kan ook direct gebruikt worden.

    Het brood

    1. Verwarm de melk een heel klein beetje tot lauwwarm en doe de gist en de suiker erdoorheen.
    2. Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erin. Voeg de verwarmde melk toen.
    3. Bestrooi de rand van de bloem met zout en voeg de boter toe aan het kuiltje. Meng door elkaar en kneed tot een elastisch deeg. Vorm tot een bol bestrooi met bloem en laat afgedekt met plasticfolie ca 1 uur rijzen.
    4. Wel de rozijnen, eventueel in rum en maak in een vijzel de gemengde noten kapot, niet te fijn, gewoon mooie grove stukken.
    5. Druk het deeg plat en bestrooi met kaneel, rozijnen, gekonfijte sinaasappelen en de gemengde noten en kneed de vulling door het deeg. Laat nog een keer afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen. 
    6. Rol het deeg ovaal uit en bestrooid met bloem. De ene helft is nu dunner dan de andere.
    7. Maak van het amandelspijs een mooie rol en leg het in het midden van de dunne helft. Klap de dikkere helft erover, zodat er een mooie kerststol vorm ontstaan.
    8. Leg op de bakplaat (met bakpapier eronder) met een vochtige theedoek eroverheen en laat nog even rijzen, totdat de oven is voorverwarmd tot 180 graden.
    9. Voordat je de stol in de oven doet, besmeer je de bovenkant helemaal met ei. Hierover strooi je het amandelschaafsel.
    10. Mooi goudbruin bakken in ongeveer 50 minuten. Eventueel besprenkelen met poedersuiker en genieten maar!

      Porties

      1 brood

      Bereidingstijd

      2 uur 10 minuten

      Voorbereidingstijd

      20 min

      Totale tijd

      2 uur

      Winkelmand

      Je winkelmand is leeg.

      Bestellen