Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Kaas
Yoghurt
Melk
tomaten
olijfolie
Rijst
thee
kefir
Sluiten

Gierstrisotto met raapstelen en shiitake

Maak een keertje risotto met gierst ipv rijst, een glutenvrij en voedzaam graan. In het voorjaar lekker met raapstelen en paddestoelen met blauwe kaas zoals dit, later in het jaar kun je spinazie gebruiken.

  1. Gierstrisotto met raapstelen en shiitake

Ingrediënten

  • 100 g gierst, afgespoeld in een fijne (!) zeef
  • 1/2 liter groentebouillon, van een blokje of zelfgetrokken
  • 1 el roomboter of ghee
  • 50 ml witte wijn
  • 1 klein uitje
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl. tijm, gedroogd of 2 takjes verse
  • 1 bosje raapstelen
  • 1/2  paddenstoelen (kastanjechampignons of shiitake) 
  • 50 g blauwe kaas
  • 50 ml. haver-, rijst-, of sojacuisine
  • stukje Parmezaanse kaas om aan tafel er over te raspen
  • klein handje (paarse) basilicum of platte peterselie 

Porties

2 porties

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

30 minuten

Bereiding

  1. Was en snij de raapstelen fijner.  Laat goed uitlekken in een vergiet.
  2. Hak de ui en knoflook fijn. 
  3. Verwarm de ghee of boter in een koeken- of hapjespan. 
  4. Voeg de uitjes, knoflook en tijm toe en bak al roerend glazig.
  5. Voeg de afgespoelde gierst toe en roer alles even door elkaar. 
  6. Blus af met de witte wijn. Stoof totdat de gierstkorrels het vocht hebben opgenomen. Voeg dan een scheut bouillon toe en roer af en toe totdat dit ook weer opgenomen is. Herhaal tot alle bouillon op is. Laat nog even sudderen en proef af en toe of de gierst gaar is. Anders nog even doorsudderen en misschien nog wat vocht toevoegen. 
  7. Ondertussen in een koekenpan in wat boter of ghee de paddenstoelen op hoog vuur bruinbakken. Bestrooi met peper en zout.
  8.  Voeg de uitgelekte raapstelen toe aan de gare gierst. Voeg nog een scheutje room toe om het wat (jawel) romiger te maken, tegelijk met de blokjes kaas en laat die een beetje smelten. Leg de shiitakes erop en strooi er wat gescheurde blaadjes basilicum of peterselie over.
  9.  Laat ieder aan tafel besluiten of ze er nog wat Parmezaan over willen raspen.

Porties

2 porties

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

30 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen