Sluiten

Gierstrisotto met raapstelen en shiitake

  1. Gierstrisotto met raapstelen en shiitake

100 g gierst, afgespoeld in een fijne (!) zeef

1/2 liter groentebouillon, van een blokje of zelfgetrokken

1/2 el. roomboter of ghee

1/2 dl. witte wijn

1 sjalotje, fijngesneden

1 teen knoflook, fijngehakt

1/2 tl. tijm, gedroogd of 2 takjes verse

1 bosje raapstelen of 125 g spinazie, fijngesneden

1/2 bakje shiitake paddenstoelen, in stukken gescheurd

50 g blauwe kaas, in blokjes

50 ml. haver-, rijst-, of sojacuisine

stukje Parmezaanse kaas om aan tafel er over te raspen

klein handje (paarse) basilicum of platte peterselie 

  1. Was en snijd de raapstelen of spinazie klein. Laat goed uitlekken in een vergiet.
  2. Verwarm de ghee of boter in een koeken- of hapjespan. 
  3. Voeg de uitjes, knoflook en tijm toe en bak al roerend de ui glazig. 
  4. Voeg de afgespoelde gierst toe en roer alles even door elkaar. Blus af met de witte wijn. Stoof de gierst daar even in totdat de korrels het vocht hebben opgenomen. Voeg dan een scheut bouillon toe en roer af en toe totdat dit ook weer opgenomen is. Herhaal tot alle bouillon op is. Laat nog even sudderen en proef af en toe of de gierst gaar is. Anders nog even doorsudderen en misschien nog wat vocht toevoegen. 
  5. Ondertussen in een koekenpan in wat boter of ghee de paddenstoelen fluks bruinbakken. Bestrooi met peper en zout.
  6.  Voeg de uitgelekte raapstelen of spinazie toe aan de gare gierst. Voeg nog een scheutje room toe om het wat (jawel) romiger te maken, tegelijk met de blokjes kaas en laat die een beetje smelten. Leg de shiitakes erop en strooi er wat gescheurde blaadjes basilicum of peterselie over.
  7.  Laat ieder aan tafel besluiten of ze er nog wat Parmezaan over willen raspen.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen