250 g doperwten vers (even gekookt)of diepvries dan even ontdooien in warm water)
1 teen knoflook (gehakt)
sap van 1 citroen
1 1/2 el geraspte pecorino (schapenkaas) of 25 g schapenfeta
flinke scheut oljifolie
handje verse munt
handje verse basillicumblaadjes
zout en peper
-
-
-
-
Meng de doperwten met de knoflook, de geraspte pecorino en een scheut olijfolie in een keukenmachine of staafmixer tot een smeuïge massa. Voeg kruiden toe. Doe als het nodig is nog wat olijfolie erbij om de pesto goed smeerbaar te maken. proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Rooster volkorenbrood en beleg met de pesto. Combineer met oude kaas geitenkaas, een krokant uitgebakken serranoham of een plakje gerookte wilde zalm met een gesnipperd bosuitje.
De pesto is ook lekker door pasta en kan veganistisch gemaakt worden door de kaas te vervangen door cashewnoten.