Sluiten

Gekruide pepernoten

300 g (gebuild)meel

1 tl bakpoeder 

1 el speculaaskruiden

snufje zout

evt 1 tl gemberpoeder of 1 tl fijngestampt anijszaad

ongeveer 1 el sinaasappelschil, geraspt

3 el gemalen hazelnoten

150 g boter 

200 g (riet)suiker en/of gedeeltelijk suikerstroop of honing. 

Neem een ruime beslagkom. Meng het meel met het bakpoeder, de speculaaskruiden, gemberpoeder of gemalen anijszaad, gemalen hazelnoten, sinaasappelschilrasp en het zout. Voeg suiker en (koude) boter in blokjes gesneden toe. Kneed het met schone handen tot een stevig deeg. Draai kleine pepernoot bolletjes van het deeg en leg ze op een met boter ingevette bakplaat met een tussenruimte van ten minste 1 centimeter. Verwarm de oven voor op 170°C. Bak ze in ongeveer een 10 min tot een kwartier in de warme oven op 170°C. Schep ze met een pannenkoekmes van de bakplaat en laat ze afkoelen.

Variatie speculaasplaatkoek:

Dit deeg leent zich ook om speculaasjes op de bakplaat van te maken. Rol in dat geval het deeg uit op een met meel bestoven aanrecht tot een dikte van ongeveer 1 cm Leg de hele plak op een ingevette bakplaat of snijd er met speculaasvormpjes of een speculaasplank leuke koeken uit en leg deze met een tussenruimte van minimaal 1 cm op de bakplaat.

Voor mildere pepernootjes:

Laat de sinaasappelschilrasp, de gember of anijs en de helft van de speculaaskruiden achterwege, maar voeg een theelepel kaneel toe. De kruidige smaak is dan zachter.

Porties

-

Bereidingstijd

-

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen