Sluiten

Hartige witlof taart

Witlof verwerkt in een hartige taart met knoflook, uien en wat feta is heel makkelijk te  maken en vinden zelfs de niet-zo-fan-van-witlof-mensen lekker!

  1. Hartige witlof taart
  • hartige taart deeg
  • 5 stronken witlof
  • 2 tenen knoflook
  • 2 uien

  • 1 el honing
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • 100 gr geraspte belegen kaas
  • Peper en zout
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  3. Snij de uien in halve ringen en hak de knoflookteentjes fijn. Fruit dit in de pan met wat olijfolie.
  4. Verwijder het hart uit de witlof en was de blaadjes witlof.
  5. Voeg ze bij de uien en roerbak de witlof even kort.
  6. Voeg een el honing toe en wat peper en zout.
  7. Meng in een andere kom, de eieren luchtig met de room. Ik gebruik meestal kookroom, maar je kan ook slagroom, kwark of crème fraîche gebruiken.
  8. Breng de room op smaak met peper en zout en voeg de gerapste kaas toe.
  9. Vet de springvorm in en leg een stukje bakpapier op de bodem van de vorm.
  10. Verdeel de plakjes hartige taart deeg over de vorm en druk de randen aan. Prik met een vork kleine gaatjes in het deeg,
  11. Verdeel de witlof over de bodem van de vorm.
  12. Giet hierop het eimengsel.
  13. Bak de witloftaart in ongeveer 20 – 35 minuten goudbruin.
  14. Verwarm de oven voor op 180ºC (gasovenstand 4). Leg de witlof op een snijplank en strooi de suiker erover.
  15. Verhit in een grote koekenpan de helft van de boter. Voeg zodra de boter is gesmolten en gaat spetteren de ui toe en fruit deze op hoog vuur tot hij diep goudbruin is. Roer dan de sultanarozijnen erdoor. Schep de ui en de rozijnen 1 minuut om, tot de rozijnen een beetje gaan zwellen:een teken dat hun suikers warm worden. Voeg de azijn en 1/2 theelepel zout toe en blijf roeren tot de azijn is verdampt. Schep het mengsel in een ovenschaal en schraap de pan goed uit.
  16. Zet de pan terug op het vuur en doe de resterende boter erin. Leg, zodra de boter gaat spetteren, de witlof met het snijvlak naar beneden in de pan en bak de stronkjes of halfhoog vuur tot ze goud kleuren- pas wel op dat de suiker niet aanbrandt. Neem de pan van het vuur en leg de witlof met het snijvlak naar boven op het uienmengsel.
  17. Breng in een pan de slagroom met 3 eetlepels water en de kaas aan de kook. Schenk het mengsel over de witlof. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie, plaats de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht 35 minuten. Haal de folie eraf en serveer direct uit de oven.

Porties

4-6

Bereidingstijd

35 minuten

Voorbereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

55 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen