Meest gezochte producten
Weleda
Yoghurt
Brood
Kaas
Melk
tomaten
olijfolie
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Kinpira met kliswortel en wortel

Kliswortel is een groente die maar heel af en toe in onze winkels ligt. Bij de meeste mensen is hij niet bekend (misschien als wilde plant in bermen en langs bosranden. Het zijn van die bolletjes die zo aan je jas of trui blijven hangen) In Japan en Korea wordt hij wel veel gebruikt in de keuken ( roepnaam: gobo). Hij wordt daar sinds de 10e eeuw gegeten en beschouwd als een belangrijke bron van energie en als herstelvoeding bij zware ziekten. In de oosterse geneeskunde werkt de wortel samentrekkend en ontgift het bloed, huid en lymfesysteem. 
De wortels kunnen tot wel een meter lang groeien. Ze hebben een milde smaak, het lijkt een beetje op artisjok of schorseneren.

Gesneden kliswortel verkleurt snel, net als appels. Zet het dus snel onder water, evt. met een scheutje citroensap.



  1. Kinpira met kliswortel en wortel

Ingrediënten

  • 200 g kliswortel
  • 100 g wortel
  • 1 chili peper (zonder zaadjes)
  • 1 el koolzaadolie of andere neutrale olie
  • 2 el mirin 
  • 2 el shoyu
  • 1 el bouillonpoeder 
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 tl geroosterde sesamolie

Porties

Bijgerechtje voor 4 personen

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

-

Bereiding

  1. Was 200 g kliswortel grondig. Eventueel kun je ‘m ook schillen, maar dat gaat een beetje ten koste van de smaak. Boen het zand eraf met een borstel of sponsje.
  2. Snij de kliswortel in dunne, diagonale plakjes en vervolgens elk plakje in dunne reepjes (julienne). Ze moeten ongeveer 5 cm lang en 3-4 mm dik zijn. Zet de julienne van de kliswortel in een kom met koud water totdat de wortels ook gesneden zijn. 
  3. Schil en snij 100 g wortel in julienne, de stukjes moeten ongeveer even groot zijn als de kliswortel.
  4. Snij een rode chilipeper in dunne plakjes. Voor een milder resultaat kun je hem eerst ontdoen van zaadjes. 
  5. Meng in een kommetje 1 el shoyu en 2 el mirin en 1 tl groentebouillon (of bouillon die je trekt van kombu). Meng tot het is opgelost en zet apart voor later. 
  6. Neem een ​​koekenpan, doe er 1 el neutrale olie in en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de chilipeper toe terwijl deze opwarmt. 
  7. Giet de kliswortel in een zeef boven de gootsteen en schud goed om overtollig water te verwijderen. 
  8. Zodra de chili zachter is en goudbruin, voeg je de uitgelekte kliswortel en de wortel toe aan de koekenpan en bak je ze een paar minuten tot ze iets zachter zijn (ongeveer 3 minuten). 
  9. Giet het shoyusausje erbij en bak tot het volledig is ingekookt. Voeg tot slot 1 el suiker en nog 1 el mirin toe. Roerbak tot de suiker is gesmolten en de groenten een glanzend laagje hebben. Voeg nog een eetlepel shoyu toe en bak heel snel, al omscheppend de reepjes een paar seconden. Zet het vuur uit en bestrooi met een handje geroosterde sesamzaadjes en een sliertje geroosterde sesamolie.

Porties

Bijgerechtje voor 4 personen

Bereidingstijd

20 minuten

Voorbereidingstijd

20 minuten

Totale tijd

-

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen