Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Kaas
Melk
olijfolie
tomaten
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Portugese Pastéis de Bacalhau


Eten is niet alleen iets dat we in onze mond stoppen en dat ons lichaam voedt, maar dat ook symbool staat voor momenten van samenzijn en verbinding. Zo zijn er vaak bepaalde gerechten die we direct verbinden aan onze jeugd. We geven je een inkijkje in een paar van de gezichten achter Odin en in de keuken van hun land van herkomst. Laat je inspireren door de karakteristieke gerechten uit hun jeugd. Dit recept van Portugese pastéis komt van Maxim Pinto, medewerkster van Odin-boerderij De Beersche Hoeve. Zij komt van oorsprong uit Portugal. Lees haar verhaal over de pastéis de bacalhau hier.

  1. pastéis de bacalhau portugal

Ingrediënten

  • 600 gram bacalhau (je kunt dit vaak online of in een toko vinden)
  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 3 à 4 eieren
  • 1 grote fijngesneden ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blaadjes verse laurier
  • snufje nootmuskaat (optioneel)
  • olijfolie
  • 1 bosje verse peterselie
  • zeezout & zwarte peper naar smaak
  • olie om te frituren

Porties

circa 16 pasteitjes

Bereidingstijd

35 minuten

Voorbereidingstijd

weken van de vis 24-36 uur

Totale tijd

35 minuten + 1 of 1,5 dag

Bereiding

  1. Week de bacalhau minimaal 24-32 uur in water. Het water ververs je ongeveer 3 à 4 keer zodat je het meeste zout eruit weekt.
  2. Na het weken giet je de vis af en pluk je de vis van de graten (dit voelt altijd een beetje als een ambacht waar ik oprecht van kan genieten). Zet de vis apart.
  3. Kook de aardappels in gezouten water tot ze gaar zijn en giet af.
  4. Verhit in een koekenpan wat olijfolie en fruit hierin de ui en knoflook en voeg wat laurierblaadjes toe. Zodra de ui glazig is voeg je de bacalhau toe en bak je het geheel enkele minuten tot de vis mooi uit elkaar is gevallen en ook deze glazig ziet. Zet het vuur uit.
  5. Maak puree van je gekookte aardappels. Voeg hier de gesneden peterselie, zwarte peper, de vis (zonder laurierblaadjes) en eventueel naar smaak een vleugje nootmuskaat aan toe. Roer tot het mengsel een mooi geheel is, proef of het nog wat zout nodig heeft en voeg er daarna één voor één, de eieren aan toe. Je wilt een stevige massa waar je makkelijk pastéis van kunt maken.
  6. Neem dan twee eetlepels en begin met het maken van de quenelles. Als de lepels tussendoor plakkerig worden spoel je ze gewoon even af onder de kraan waarna je weer verdergaat. Ga door totdat al je puree op is en je een bord vol pastéis hebt. Deze kun je vervolgens invriezen of direct in een pan zonnebloemolie of in de frituurpan op 180 graden frituren. Laat de Pastéis de Bacalhau uitlekken op een stuk keukenpapier, besprenkel met citroen en smullen maar!

Porties

circa 16 pasteitjes

Bereidingstijd

35 minuten

Voorbereidingstijd

weken van de vis 24-36 uur

Totale tijd

35 minuten + 1 of 1,5 dag

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen