Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Kaas
Melk
olijfolie
tomaten
kefir
thee
Rijst
Sluiten

Friese salade: Mei it wâldbeantsje oer de wrâld


Eten is niet alleen iets dat we in onze mond stoppen en dat ons lichaam voedt, maar dat ook symbool staat voor momenten van samenzijn en verbinding. Zo zijn er vaak bepaalde gerechten die we direct verbinden aan onze jeugd. We geven je een inkijkje in een paar van de gezichten achter Odin en in de keuken van hun land van herkomst. Laat je inspireren door de karakteristieke gerechten uit hun jeugd. Dit recept met Friese wâldbeantsje uit oma’s tijd gecombineerd met een mediterrane salade komt van Bonny Schat, Category Manager bij Odin. Zij komt van oorsprong uit Friesland en woont daar momenteel ook. Lees haar verhaal over de Friese woudboontjes hier.

  1. Friese Woudboontjes

Ingrediënten voor de salade:

  • 400 g Wâldbeantjes (Friese gele woudboon)
  • 200 g tomaat, in blokjes
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 500 g gekookte aardappelen
  • 200 g spekjes, gesneden in dobbelsteentjes
  • handje kalamata olijven
  • 100 g fetakaas, in blokjes
  • 1 fijn gesneden ui
  • 2 el Groningse mosterd
  • kant-en-klare tzatzikisaus

Voor de dressing:

  • 6 el olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 1 el witte wijnazijn
  • 6 takjes verse munt
  • zout en peper naar smaak

Porties

4

Bereidingstijd

40 minuten

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

40 minuten

Bereiding

  1. Wâldbeantjes: bereid de wâldbeantjes zoals op de verpakking staat, een beetje zout en wat peper toevoegen voor de juiste smaak.
  2. Snij de tomaten en komkommers in kleine stukjes en meng door elkaar. 
  3. Klop een dressing van olijfolie, citroen, munt, zout en peper en meng door de tomaten-komkommersalade.
  4. Garneer het geheel met fetakaasblokjes en kalamata olijven.
  5. Bak de gekookte aardappelen lekker krokant.
  6. Bak de dobbelsteenspekjes krokant.
  7. Serveer de wâldbeantjes, gebakken aardappelen en de salade op een mooi bord. Garneer daar overheen krokant gebakken spekjes en fijn gesneden uitjes met een schepje Groningse mosterd en een schep tzatsikisaus.

Variatie: in plaats van gebakken aardappelen kan er ook rijst bij worden geserveerd.

Bron: Streekkeurmerk Wâldpyk

Porties

4

Bereidingstijd

40 minuten

Voorbereidingstijd

-

Totale tijd

40 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen