Meest gezochte producten
Weleda
Brood
Yoghurt
Kaas
Melk
tomaten
olijfolie
kefir
Rijst
thee
Sluiten

Bannock, een Michaëlsbroodje

Dit broodje is eigenlijk een soort grote scone. Het wordt ook wel sodabrood genoemd. Het is ontstaan omdat er tijdens een grote hongersnood in Ierland geen goede tarwe beschikbaar was. Het beschikbare graan wilde niet rijzen met gist. Er bestaan verschillende varianten van sodabrood, gemaakt van volkorenmeel of bloem en met karnemelk, yoghurt of donker bier. Er zijn ook zoete soorten sodabrood, al dan niet gevuld met noten of rozijnen. Een daarvan is de Schotse 'Bannock', een cake-achtig brood. Dat brood werd later ook door kolonisten in Noord-Amerika en Canada gebakken. Vaak met verschillende soorten meel en gebakken in een gietijzeren pan op het vuur. Dit is een variant die hier in Europa ook met het Michaelsfeest verbonden is. 

  1. Bannock, een Michaëlsbroodje

Ingrediënten

  • 225 g speltbloem
  • 45 g havervlokken (tot meel gemalen)
  • 2 el suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl natrium bicarbonaat (baking soda)
  • 1/4 tl zout
  • Snij 40 g boter (geen margarine)
  • 1 kopje karnemelk of yoghurt
  • handvol rozijnen of krenten

Voor de jam:

  • 250 gram bramen
  • ¼ zakje geleermiddel ( 22 g zakje, Konfitura of volg de aanwijzingen op het pak, als je een ander geleermiddel gebruikt)
  • 1 el citroensap
  • evt. suiker of andere zoetstof naar smaak

Porties

1 brood traditioneel in 8 punten geserveerd

Bereidingstijd

40 minuten in de oven

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

50 minuten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Wel de rozijnen in wat water. Giet af.
  3. Meng daarna alle ingrediënten door elkaar tot je een samenhangend mengsel hebt.
  4. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak tot het glad is, je hoeft niet lang te kneden.
  5. Vorm het vervolgens tot een rond brood van 20 cm en bak het op een ingevette bakplaat in ongeveer 40 minuten goudbruin.
  6. Voor een feestelijker uiterlijk kun je het deeg inkerven met een scherp mes, bijv. met een kruis of snij alvast punten, maar niet helemaal door.
  7. Laat afkoelen op een rooster en eet het met dik boter of lobbige slagroom en Zelfgemaakte bramenjam
  8. Kook de bramen met het citroensap, suiker en het geleermiddel tot de bramen stuk gaan. Kook even door en schenk dan in een brandschone glazen potje. Deksel erop en op z’n kop af laten koelen.

Porties

1 brood traditioneel in 8 punten geserveerd

Bereidingstijd

40 minuten in de oven

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

50 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen