Sluiten

Kersenjam

Zelf jam maken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je doet is de kersen (na het ontpitten) opwarmen, suiker toevoegen en zacht laten worden. Je kunt kiezen voor een wat grovere jam, dan plet je de kersen met een lepel. Hou je meer van gladde jam? Dan kun je de staafmixer er even doorhalen. En uiteraard kun je zelf variëren met het toevoegen van andere kruiden en smaken zoals bijvoorbeeld appel, kaneel of ander rood fruit.

  1. Kersenjam

Ingrediënten voor 2 potjes:


  • 300 g ontpitte kersen
  • 4 el. water
  • 40 g chiazaad
  • 3 tot 4 el. zoetmiddel (ahornstroop, honing, agavesiroop of oerzoet)
  • 1/2 tl. vanillepoeder

Bereiding

  1. Kook twee glazen potjes met deksel uit in een pan met water. Doe het schoongemaakte kersen met het water in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Laat het 5 minuten doorpruttelen. Voeg het chiazaad, de vanille en het zoetmiddel toe. Als je de kersen te groot vindt, kun je er nog even de staafmixer in zetten.
  2. Haal het pannetje van het vuur en roer door.
  3. Vul de potjes voorzichtig met de hete jam. Draai de deksels erop en zet op z’n kop om vacuüm te trekken.
  4. Laat de jam afkoelen en bewaar in de koelkast. Eet de jam binnen twee weken op, want er zit geen berg suiker in om te conserveren.
  5. Als de potjes goed vacuüm trekken, blijft het wat langer goed. De jam is lekker op een geroosterd broodje, maar ook over ijs, pannenkoeken of door yoghurt natuurlijk.

    Tip. Jam langer bewaren? Voeg dan extra suiker toe, dit zorgt voor langere houdbaarheid. De algemene richtlijn is om ongeveer 60% van het gewicht van de vruchten aan suiker toe te voegen. Hoe minder suiker, hoe korter houdbaar.

Porties

2 potjes jam

Bereidingstijd

15 minuten

Voorbereidingstijd

10 minuten

Totale tijd

25 minuten

Winkelmand

Je winkelmand is leeg.

Bestellen