Filters
Toon resultaten
Kijk hier voor de Odin receptenboekjes
Vul mooie grote bladeren van Chinese kool met een Oosters paddenstoelmengsel. Je kunt er, voor een stevigere maaltijd, ook nog zilvervliesrijst bij koken en wat komkommer gemengd met een el zoete chilisaus erbij serveren.
Kliswortel is een groente die maar heel af en toe in onze winkels ligt. Bij de meeste mensen is hij niet bekend (misschien als wilde plant in bermen en langs bosranden. Het zijn van die bolletjes die zo aan je jas of trui blijven hangen) In Japan en Korea wordt hij wel veel gebruikt in de keuken ( roepnaam: gobo). Hij wordt daar sinds de 10e eeuw gegeten en beschouwd als een belangrijke bron van energie en als herstelvoeding bij zware ziekten. In de oosterse geneeskunde werkt de wortel samentrekkend en ontgift het bloed, huid en lymfesysteem. De wortels kunnen tot wel een meter lang groeien. Ze hebben een milde smaak, het lijkt een beetje op artisjok of schorseneren.
Gesneden kliswortel verkleurt snel, net als appels. Zet het dus snel onder water, evt. met een scheutje citroensap.
Lekker vegan schoteltje met spruitjes, snijbonen en pasta in een romige saus, afgemaakt met een crunchy topping.
Gierstvlokken zijn glutenvrij en kunnen gebruikt worden voor het maken van pap, maar ook in yoghurt, melk, taarten of koekjes. De gierstvlokken van De Halm hebben een nootachtige smaak en zijn rijk aan vezels, wat goed is voor de darmen. Het is sowieso goed om veel te variëren in je (ontbijt)granen; gierst heeft weer een andere nutrientenverhouding dan havermout. Gierst is betaalbaar en je kunt het ook als vervanger van couscous of quinoa gebruiken. Het is dus een multi-inzetbaar graan. Het is onder andere rijk aan eiwitten, ijzer, fosfor en magnesium en vitamine B1 en B6.Ik gebruik gierstvlokken ook wel eens door glutenvrij paneermeel, samen met zaden en pitten geeft dat een knapperig korstje aan (groente)schnitzels.
Lekker vegan broodbeleg maak je zelf! Ook heerlijk op toast of stokbrood als borrelhap.
Je koude handen warmen om een grote kom soep, dat is zo lekker! En het is ook nog eens een kom vol goeds Neem eens andere noedels dan je gewend bent, bijvoorbeeld pompoen-gembernoedels of bruine rijstnoedels.
De oesterzwammen kun je heel makkelijk met de hand in reepjes scheuren. Zo krokant gebakken zijn ze ook lekker op een burger of tussen een pitabroodje met tzatziki.
Dat je van zoiets simpels als aardappel, zoiets lekkers kunt maken....
Deze galette is ook goed met kant en klaar deeg te maken. Je kunt 'm als bijgerechtje in kleine punten snijden of wat grotere porties met een salade met peer en noten bijvoorbeeld.
Lekkere compôte zonder al te veel suiker. Chiazaad maakt hem lekker dik.
Deze wraps zijn lekker en voedzaam. Je kunt er heel veel gezonds in kwijt (varieer zelf!). Je maakt er enchiladas van door ze in de oven te bakken in tomatensaus.
Zo eind augustus als de vijgen rijp zijn en de eerste appels van de boom worden gehaald, kun je weer verlangen naar een warm toetje of ontbijt. Maak dan deze heerlijke crumble. Zo klaar!
Ben je druk, maar wil je toch goed eten? Deze biologische curry madras zet je in no time op tafel. Rijk aan smaak met pure ingrediënten. Indiase curry op zijn best!Maak er een frisse komkommerraita bij en serveer met partjes limoen en papadums of naanbrood.
Deze balletjes kun je eten als spicy snack, maar zijn ook lekker bij de hoofdmaaltijd of zelfs op een salade.
Fenegriek heeft een hele bijzondere smaak: kruidig, een beetje bitter en nootachtig tegelijk. Bij dit gerecht gebruiken we het in de gebruinde (vegan) boter om het effect na te bootsen dat je krijgt als je (dierlijke) roomboter bruint. Samen met de pecannoten heb je daardoor een heerlijke jus. De portobello's van Paddenstoelenrijk zijn lekker vlezig en super geschikt om te grillen met wat olie, peper en zout.
Als je aan tamme kastanjes kunt komen, is het ook heel lekker om die te gebruiken in de puree ipv selderij.
Vegan boterkoek? Ja! Deze met peer en rozemarijn smaakt net zo goed!
Hartig (glutenvrij) plantaardig broodbeleg kun je zelf gemakkelijk maken met zonnebloempitten. Ook lekker op een plakje komkommer, cracker of toastje.
Er zijn tegenwoordig heel goed gelukte vegan kaassoorten te koop, bijvoorbeeld die van Jay & Joy. Wij gebruikten in deze salade de vegan plantaardige buche met witschimmel gemaakt van gefermenteerde cashewnoten en amandelen. De pompoen en de druiven rooster je gelijktijdig in een warme oven, de dressing klop je van jam en olie en azijn. Kortom veel smaak en kleur en weinig moeite.
Aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalemartisjok genoemd, is een vergeten groente die familie is van de zonnebloem. De knollen zijn lichtbruin tot violet van kleur en hebben een zoete, nootachtige smaak die lijkt op artisjok.
Orzo is een kleine pastasoort die je goed kunt gebruiken in een risotto-achtig recept zoals dit.
Met de gebakken aardpeerknolletjes, verschillende paddenstoelen en een lekker noot-achtig kaasje creëer je een soort warme knuffel op je bord!
Een makkelijke manier om zelf ginger beer te maken. Je hebt alleen gemberwortel, suiker, honing of agavesiroop en gedroogde gist nodig. En... geduld! Je kunt er na het zeven ook nog extra citroensap, appelsap of andere smaakmakers aan toevoegen.
Ontbijten met cake, wie wil dat nou niet? Geen roomboter-vanillecake natuurlijk, maar lekker voedzaam en vullend met havervlokken, kwark en fruit. Dat is nog eens een goed begin van de wat koudere dagen. Lekker met een paar lepels (plantaardige) yoghurt of kwark erbij en een glaasje jus bijvoorbeeld.
Vries losse stukken ontbijtcake in als voorraadje voor een snel klaar meeneem ontbijt of tussendoortje.
De zon in je glas als ontbijt of tussendoortje. Met passievrucht, mango, kokos en een snufje kurkuma.
Jollof (/dʒəˈlɒf/), of jollofrijst, is een rijstgerecht uit West-Afrika. Het gerecht wordt meestal bereid met langkorrelrijst, tomaten, chilipepers, uien, kruiden en soms andere groenten en/of vlees in één pan, hoewel de ingrediënten en bereidingswijzen per regio verschillen. De oorsprong van het gerecht ligt in Senegal. Lekker met een frisse groene salade.
Frisse sangria met watermeloen. Het is ook lekker met prosecco of andere bubbeltjeswijn. Of met rosé om in het roze thema te blijven.
Tof drankje voor bij een bbq of bij een zomerfeestje in de tuin. Maak dan ook een alcoholvrije versie met bijv. bitter lemon of rozenfrisdrank van Voelkel.
Zomers barbecuereceptje met bietjes, grillkaas en fruit en voor de crunch strooi je er voor het serveren nog wat fijngehakte noten over. Haloumi is een Cypriotische kaas die niet smelt als je hem grilt.
Ook lekker en mooi met gele bietjes of abrikozen ipv perzik
Lekker bloemig ijs op een stokje of je kunt het gewoon in een bakje scheppen. Garneer met nootjes en vers fruit. Dit is bijvoorbeeld heel lekker met meloen, perzik of mango.
Je winkelmand is leeg.