voorjaar_salade_kom.jpg

Zo werkt jouw geld positief

Zo werkt jouw geld positief: investeer in je coöperatie!

Biologische voedselcoöperatie Odin groeit. Dat is positief. Want samen werken we aan een stabiele stroom van gezonde kwaliteitsvoeding in een vernieuwend, duurzaam economisch systeem. En dat is in het belang van ons allen, nu en in de toekomst. Voor groei is geld nodig. Daarbij streven we zoveel mogelijk naar zelffinanciering. Dus steeds minder lenen bij banken, maar financiering door leden. Dit kan door: 


1. Participaties (aandelen) te nemen in de coöperatie 

Je bent al lid van Coöperatie Odin met minimaal 1 participatie van € 100,-. Maar je kunt ook meer participaties nemen, voor participerende leden tot een maximum van 10.


2. Punten te sparen op je ledenpas

Bij aankoop van producten in de winkel kun je per euro aan boodschappen 1 punt kopen t.w.v. € 0,10. Soms ontvang je ook punten cadeau bij aanbiedingen. Bij 480 punten wordt het puntensaldo op de pas omgezet in een boodschappentegoed van 50 euro. Je ontvangt dus een rentevergoeding van 4,1%. Alle gespaarde dubbeltjes / punten vormen samen per begin maart 2017 een bedrag € 178.000,-.


3. Te lenen aan het Odin Voorraadfonds

Het Odin Voorraadfonds is opgericht om leden in staat te stellen met grotere bedragen de bedrijfsactiviteiten van de coöperatie te financieren. Je leent aan de coöperatie minimaal 500 euro en ontvangt een rente tot maximaal 4%. Dat is meer rente dan op je spaarrekening! Het Odin Voorraadfonds is bedoeld ter financiering van de voorraden van de coöperatie-winkels waar het ledenvoordeelsysteem is ingevoerd. Dat gaat inmiddels om een bedrag van 1,35 miljoen euro. Dit is inclusief de voorraad die voor deze winkels in het centrale magazijn in Geldermalsen staat. En daarbij rekenen we ook de voorschotten op de oogst die we aan bepaalde leveranciers betalen. Bijvoorbeeld voor het graan voor de pasta uit Sicilië en olijfolie uit Portugal. 
Het bedrag wordt tot nu toe door banken gefinancierd. Met het Odin Voorraadfonds willen we deze financiering vervangen door ledenfinanciering. Per begin maart 2017 bevat het Odin Voorraadfonds ruim 600.000 euro aan door leden ingebrachte leningen.


Doe je ook mee in het Odin Voorraadfonds?

Deelname in de ledenfinanciering van het Odin Voorraadfonds is alleen mogelijk voor leden van de Coöperatie Odin UA. Het betreft een risicodragende lening aan de coöperatie van minimaal 500 euro (of een veelvoud hiervan). Je kunt uit twee verschillende looptijden kiezen, namelijk 3 jaar of 5 jaar. Voor de verschillende looptijden, aflossingsmogelijkheden en uitbetalingsopties worden verschillende rentepercentages vastgesteld.


In het Informatieblad bij het Reglement Ledenfinanciering Odin Voorraadfonds vind je alle keuzeopties, beperkende voorwaarden en actuele rentepercentages op een rijtje.

Klik hier voor het Reglement Ledenfinanciering Odin Voorraadfonds.

Overzicht rentepercentages Odin Voorraadfonds 2018: 
bedrag   looptijd aflossing rente rente op kaart
€  500,- of  3 jaar na 3 jaar ineens 3,00% 3,50%
€1.000,- een 3 jaar na 3 jaar ineens 3,00% 3,50%
€1.000,- veelvoud 5 jaar na 5 jaar ineens 3,50% 4,00%
€1.000,- hiervan  3 jaar aflossing in gelijke delen per jaar 2,50% 3,00%
€1.000,-   5 jaar aflossing in gelijke delen per jaar 3,00% 3,50%


Wil je alles nog een keertje rustig doorlezen? Bekijk dan hier onze digitale folder over het voorraadfonds (in pdf-formaat, online te lezen, maar ook te downloaden/printen).


Ben je lid en doe je mee?

Ga naar het digitale aanmeldformulier en meld je aan voor een lening aan het Odin Voorraadfonds. 
Let op: inloggen kan alleen met het lidmaatschapsnummer (het nummer onder de barcode op jouw ledenpas).

Nog geen lid? Klik hier voor meer informatie over Coöperatie Odin.


Wil je meer inzicht in de financiën van de coöperatie?

Coöperatie Odin u.a. is een gezond bedrijf met een eigen vermogen van ruim 3,5 miljoen euro en een solvabiliteit van 30,0%.
Via het ledenbulletin worden leden regelmatig geïnformeerd over o.a. de financiële stand van zaken van de coöperatie en de stand van het Odin Voorraadfonds.

Het bestuursverslag van de coöperatie van 2015 kun je als volgt opvragen:

Per mail: Per post:
cooperatie@odin.nl Coöperatie Odin
Postbus 225
4190 CE Geldermalsen
(Vermeld daarbij altijd je naam, woonplaats en lidmaatschapsnummer)Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of opmerkingen, dan kun je contact opnemen met onze ledenservice via tel. 0345-575154 of email cooperatie@odin.nl