header handen aarde plantje kiem kiemplant.jpg

Investeer in jouw cooperatie

Odin Ledenfinanciering

Coöperatie Odin is in ontwikkeling. We veranderen en groeien. Dat is positief. Want samen met onze leden werken we aan een gezonde, vernieuwende en duurzame voedselketen van boer tot bord. Voor ontwikkeling is geld nodig. Daarbij zoeken we een gezonde balans tussen geld dat we lenen bij de bank, geld dat we uit onze activiteiten hiervoor opzij kunnen zetten en financiering door middel van het Odin Winkelfonds en het Odin Voorraadfonds.  


Onze filosofie is dat we graag onze leden betrekken bij onze activiteiten. Vanuit die gedachte hebben we in 2015 de Odin Ledenfinanciering ingericht. We zijn begonnen met een Voorraadfonds om onze voorraden te financieren. Daarna kwam het Fusiefonds t.b.v. de samensmelting met groothandel De Nieuwe Band in Marum. En vorige zomer openden we een eenjarig Voorraadfonds waarmee we de uitbreiding van ons droogwaren-assortiment konden realiseren. Met deze fondsen willen we het voor leden mogelijk en interessant maken om kleinere en grotere bedragen voor korte of langere termijn in onze coöperatie te investeren. Nieuw is het Odin Winkelfonds. Daarover hieronder meer. 


Odin Winkelfonds

De afgelopen jaren is het Odin-winkelbestand uitgebreid door overname van bestaande natuurvoedingswinkels. We tellen nu ruim 20 Odin winkels. Dat betekent altijd werk aan de winkel. Winkels slijten, technische installaties verouderen. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren winkels overgenomen waar nog aan de inrichting, stellingmateriaal en/of technische installaties moet worden gewerkt. Soms is verhuizing naar een betere locatie aan de orde. En tot slot zijn er altijd kansen om verder te verduurzamen. Al deze verbeteringen proberen we zoveel mogelijk uit de cash flow te betalen. 


Naast het optimaliseren van onze huidige winkels, hebben we de wens om de komende jaren het aantal Odin winkels uit te breiden met 1-3 winkels per jaar. Deels door overname van bestaande natuurvoedingswinkels die ons worden aangeboden. Maar soms ook door een geheel nieuwe winkel te openen. Zoals najaar 2020 in Almere Oosterwold. Het betreft hier een nieuwe winkel in een nieuwe duurzame wijk in ontwikkeling: een boerderijwinkel op het erf van een biodynamische stadsboerderij Vliervelden. Biologisch boodschappen doen, koffie drinken of lunchen, vergaderen of een workshop houden en even bij de koeien kijken of bloemen plukken. Met uiteraard extra aandacht voor lokaal assortiment en producten van de boerderij.


Odin-winkels zorgen voor een stabiele bron van inkomsten en werkgelegenheid, verstevigen de rol van de Odin groothandel als biologisch en biodynamisch inkoopplatform en dragen bij aan de verdere ontwikkeling van onze community. Zomer 2020 richt Odin het Odin Winkelfonds op om leden de mogelijkheid te geven om de kosten en investeringen die gemoeid zijn met het openen van nieuwe Odin winkels of overname van bestaande natuurvoedingswinkels door Odin financieel mede mogelijk te maken, uiteraard tegen een aantrekkelijke rente.


Hoe werkt het?

 • Je leent aan de coöperatie minimaal € 500 euro en maximaal € 20.000
 • Er zijn verschillende looptijden (1, 3 en 5 jaar), aflossingsmogelijkheden en uitbetalingsopties, waarvoor verschillende rentepercentages zijn vastgesteld.
 • Je ontvangt afhankelijk van je keuze een rente van 2,75% tot maximaal 4%. Dat is meer rente dan op je spaarrekening! 
 • Deelname is alleen mogelijk voor leden van de Coöperatie Odin. Bij aanmelding wordt naar je lidmaatschapsnummer gevraagd 
 • Het betreft een risicodragende lening aan de coöperatie
 • We begrenzen het Odin Winkelfonds tot maximaal € 500.000
 • Aanmelden voor het Odin Winkelfonds kan via het aanmeldformulier


Overzicht looptijd en rentepercentages Odin Winkelfonds 2020: 

bedrag   looptijd aflossing rente op de bank rente als tegoed
€  500 of een veelvoud  1 jaar na 1 jaar ineens 2,75% 3,00%
€ 1.000 hiervan tot 3 jaar na 3 jaar ineens 3,00% 3,50%
€ 1.000 max. € 20.000
5 jaar na 5 jaar ineens 3,50% 4,00%


Odin Voorraadfonds 

Bij een groothandels- en winkelorganisatie als Odin zit er een flink kapitaal in de voorraden. Alleen al op de schappen in onze eigen winkels en webwinkel staat opgeteld ruim 1,5 miljoen aan producten klaar om verkocht te worden. Daar komt de voorraad in onze magazijnen in Geldermalsen en Marum bij. Voorraden die we grotendeels aan onze leveranciers betalen voordat jij ze in je winkelwagentje stopt en aan de kassa afrekent. Voorraad die we moeten voorfinancieren dus. Het Odin Voorraadfonds is aantrekkelijk alternatief voor leden die een goed rendement voor hun spaargeld willen en waarvan je precies weet waarvoor en hoe het spaargeld wordt aangewend.


Hoe werkt het?

 • Je kunt een bedrag van minimaal 500 euro en maximaal 20.000 euro aan de coöperatie lenen
 • Er zijn verschillende looptijden (3 en 5 jaar), aflossingsmogelijkheden en uitbetalingsopties, waarvoor verschillende rentepercentages zijn vastgesteld. 
 • Je ontvangt afhankelijk van je keuze een rente van 3% tot maximaal 4%. Dat is meer rente dan op je spaarrekening!
 • Deelname is alleen mogelijk voor leden van de Coöperatie Odin. Bij aanmelding wordt naar je lidmaatschapsnummer gevraagd
 • Het betreft een risicodragende lening aan de coöperatie 
 • Aanmelden voor het Odin Voorraadfonds kan via het aanmeldformulier


Overzicht looptijd en rentepercentages Odin Voorraadfonds 2020: 

bedrag   looptijd aflossing rente op de bank rente als tegoed
€  500 of  3 jaar na 3 jaar ineens 3,00% 3,50%
€ 1.000 een 3 jaar na 3 jaar ineens 3,00% 3,50%
€ 1.000 veelvoud 5 jaar na 5 jaar ineens 3,50% 4,00%
€ 1.000 hiervan  3 jaar in gelijke delen per jaar 2,50% 3,00%
€ 1.000  tot max. € 20.000 5 jaar in gelijke delen per jaar 3,00% 3,50%


We benadrukken nogmaals dat een lening aan een Odin fonds een risicodragende lening is. Deelname is alleen voor leden. Bij aanmelding wordt daarom naar je lidmaatschapsnummer gevraagd (het nummer onder de barcode op jouw ledenpas).

In het Informatieblad bij het Reglement Odin Ledenfinanciering vind je alle keuzeopties en actuele rentepercentages op een rijtje. In het Reglement Odin Ledenfinanciering staan de algemene voorwaarden. Voor meer informatie kun je contact opnemen via cooperatie@odin.nl of via telefoonnummer 0345-577133.